Doğuş Grubu, Yunanistan'ın en görkemli parçasına ortak oluyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın en görkemli parçası olarak kabul edilen ‘Astir Palace Resort Vuliagmeni’ yarımadasının satışına ilişkin 4 şirketin katıldığı ihalede teklif mektupları açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Doğuş Grubu, Yunanistan'ın en görkemli parçasına ortak oluyor

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın en görkemli parçası olarak kabul edilen ‘Astir Palace Resort Vuliagmeni’ yarımadasının satışına ilişkin 4 şirketin katıldığı ihalede teklif mektupları açıldı. İhaleye en yüksek teklifi 400 milyon Euro ile Arap sermayeli AGC Jermyn Sreet Real Estate Fund IV LP verdi. Konsorsiyumda Türkiye’den Doğuş Grubu da yer alıyor. Yunan tarafının verilen tekliften memnun olduğu belirtiliyor.

DOĞUŞ’TAN GÖRKEMLİ YATIRIM

Ferit Şahenk liderliğindeki Doğuş Grubu, Yunanistan’daki turizm yatırımlarına ses getiren yeni bir girişim daha ekliyor. Grup, Arap yatırımcılarla birlikte, 300 dönümden oluşan ülkenin en değerli turizm parçasına yüzde 15’lik hisse ile ortak oluyor. Doğuş, daha önce de Atina’nın ünlü Flisvos Marina’sına Yunan yatırımcı ile ortak olarak adından söz ettirmişti.

Yunanistan Devlet Sermayesini Değerlendirme Kurumu (TAİDEP), teklif verme sürecinin sona ermesinin ardından dün akşam yaptığı açıklamada, teklif mektuplarının açıldığını duyurdu. Kurum, Türkiye’deki Finansbank’ın da sahibi olan Yunanistan Ulusal Bankası’nın (NBG) yüzde 85 hissesini elinde bulundurduğu toplam 300 dönümlük Astir Palace’a en yüksek teklifin Jermyn Sreet Real Estate Fund IV LP tarafından verildiğini bildirdi.

Aralarında Doğuş Grubu’n da bulunduğu Arap sermayeli AGC Equaity Partners’ın yan kuruluşu olan oluşum, 400 milyon Euro ile en yüksek teklifi veren şirket oldu. Satıştan NBG, 320 milyon Euro; TAİPED ise 80 milyon Euro tahsil edecek. Teklif mektupları, dün akşam saat 20.00’de ilgili tarafların önünde açıldı. TAİPED ve NBG yönetim kurulları, hafta içi toplanarak, ihale sürecinin tamamlanmasına ilişkin nihai kararı verecek. Bu özelleştirmeye dair yüzde 90’lık hisse devrinin yeni yatırımcıya bırakılması için ilgili diğer yasal süreçler de paralel şekilde yürüyecek. Devir, 2014 yılının ilk aylarında tamamlanacak. Astir Palace’ın açılış rakamı, 381 milyon Euro olarak belirlenmişti.

Yatırımcı, geri kalan yüzde 10’luk hisse için ise ayrıca 40 milyon Euro daha verecek. 53 milyon Euro’luk borç da ilave edildiğinde Astir Palace, Arap ve Doğuş Grubu’na 493 milyon Euro’ya mal olmuş olacak.

6 YILDIZLI OTEL YATIRIMI YAPILACAK

Atina’daki Vuliagmeni bölgesinde yer alan Astir Palace Resort Vuliagmeni bünyesinde 123 yataklı Arion Resort&Spa oteli, 58 adet bungalov tipi ev, 160 yataklı The Westin Athens otel kompleksi ve faaliyet dışı olan Afrodit oteli bulunuyor. Ayrıca Astir plajı, Vuliagmeni marinası, lüks restoranlar, kongre ve etkinlik salonları, yardımcı yapılar ile 3 tenis, golf, futbol, voleybol ve basketbol oynama sahaları, otomobil ve helikopter parkları da yer alıyor. Yeni yatırımcının, Astir Palace’a 15-20 civarında lüks villa yapması bekleniyor. AGC, otelleri elden geçirerek 6 yıldızlı otele dönüştürecek. Ayrıca Vuliagmeni marinayı büyük yatlar için uygun hale getirecek.

TÜRK LİDERLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Kalitesiyle önceki yıllardakine benzer bir başarıya bu yıl da imza atan Astir Palace komplekslerinden Arion Resort & Spa ve The Westin Athens, Conde Nast Traveler dergisinin 2013 yılında Avrupa’nın en iyi ‘resort’ları sıralamasına girdi. Arion Resort & Spa ve The Westin Athens, 14. ve 20’inci sırada kendine yer buldu. Astir Palace, Atina merkezi ile uluslararası Atina havaalanına 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Astir Palace da 2010 ve 2011 yıllarında yapılan iki farklı toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu katılmıştı.

EN BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME OLDU

Doğuş Grubu’nun da yer aldığı özelleştirme, Yunanistan’da ekonomik kriz döneminde ‘toto’dan sonra gerçekleşen en büyük özelleştirme olarak kayıtlara geçti. Gayri menkul sektörü uzmanları, bu yatırım ile birlikte Yunanistan’daki birinci derecede önemli gayri menkul piyasasına olan yabancı ilgisinin artacağını düşünüyor.

Astir Palace’ın satışı, TAİPED’in yaptığı en büyük ölçekli gayri menkul özelleştirme işi oldu. Astir Palace Resort Vuliagmenis satışına kadar gayri menkul sektöründe ses getiren bir özelleştirmeye imza atma başarısı gösteremeyen TAİPED, daha önce atıl kalmış ve değersiz kamu binalarından bazılarını elden çıkarmıştı.

AGC JERMYN STREET

Suudi Arabistan kökenli oluşum AGC Jermyn Street, 2 milyar Euro Arap sermayeli AGC Equity Partners bünyesinde faaliyet gösteriyor. Astir Palace için Doğuş grubu dahil 6 şirketin ortak teklif verdikleri belirtilirken, şirketin büyük hissedarları arasında Abu Dabi ve Kuveyt yer alıyor. Türkiye’den Doğuş Grubu’nun ise yüzde 15 hisse ile ortak olduğu ifade ediliyor. Yunan basın-yayın organları, Astir Palace’ı satın alan şirketin, 400 milyon Euro’nun tamamını bir seferde ödeyeceğini yazdı.

AŞIRI MİLLİYETÇİLER ÖFKELİ

Türkiye’nin adının geçtiği her türlü yatırım ve girişime karşı olmalarıyla bilinen aşırı sağcı basın-yayın organları, TAİPED’in dün akşam yaptığı açıklamaya ateş püskürdü. Astir Palace’a Doğuş Grubu’nun da aralarında bulunduğu oluşumun 400 milyon Euro verdiğini duyuran aşırı sağcı gazete ve strateji siteleri, Atina’nın en güzel yerinin Türklere peşkeş çekildiğini iddia etti. Bu hafta içi satışa ilişkin kararı verecek olan kurumları etkilemeye çalışan aşırı sağcılar, satışın durdurulmasını istedi. CİHAN

Yorumlar