Doğu Karadeniz, 2013 yılı ihracatını düşüşle kapattı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2013 yılında 1 milyar 586 milyon 19 bin dolar tutarında ihracat gerçekleşti.

Google Haberlere Abone ol
Doğu Karadeniz, 2013 yılı ihracatını düşüşle kapattı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2013 yılında 1 milyar 586 milyon 19 bin dolar tutarında ihracat gerçekleşti. Bir önceki yıla kıyasla ise geçtiğimiz yıl 4 ilin ihracatında yüzde 3,2’lik düşüş yaşandı. 2013 yılı ülke ihracatında yüzde 1,04 oranında bir paya sahip olan bölge illerin arasında en fazla ihracat hacmini de Trabzon gerçekleştirdi. Trabzon, ihracat sıralamasında 81 il içerisinde 17. sırada yer aldı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nden 2013 yılı ihracatı toplam 392 firma tarafından gerçekleştirildi. Bu firmalarında illere göre dağımı ise şöyle oluştu: Trabzon 216, Rize 89, Artvin 85 ve Gümüşhane 2 firma şeklinde oldu. Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat yapılan sektörlerde ise ilk 3 sırayı; fındık ve mamulleri, yaş meyve sebze ve madencilik ürünleri aldı. Bölge ihracatının ana sektörler bazında dağılımında ise ihracat içinde tarım ürünlerinin payı yüzde 69, madencilik ürünlerinin payı yüzde 17 ve sanayi ürünlerinin payı da yüzde 14’e tekabül etti. Bölgemizden 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde 113 değişik ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu.

Bölgeden gerçekleşen ihracatı yüzde 45’i Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 30’u eski doğu bloğu ülkelerine gerçekleştirildi. Bölgenin hedef pazarı konumunda olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta ise yüzde 11,5 oranında düşüş yaşanması dikkat çekti. Bu azalışta da en önemli nedenin özellikle yaş meyve sebze ihracatçılarının gerek Rus gümrük idarelerinde ve gerekse Rusya Federasyonu’nda yaşanan aşırı bürokratik uygulamalar ve karşılaşılan tarife dışı engellerden kaynaklandığı belirtiliyor.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2013 yılında bölgedeki olumsuz şartlar ve ihracatın yapıldığı piyasalarda karşılaşılan sorunlardan dolayı bölge ihracatında düşüş yaşandığını belirtti. Gürdoğan, yaptıkları tüm uyarılara rağmen ihracatçıların destek görmemesi, global piyasalarda yaşanan çalkantılar, döviz kurlarındaki inişli çıkışlı ve istikrarsız seyir, hedef ülke piyasalarında ihracatçıların yapmamış oldukları sorunların bölge ihracatındaki düşüşün en önemli nedenleri olduğunu kaydetti.

2014 yılına ümitle baktıklarını ifade eden Gürdoğan, “Yakın komşu ülkeler ve Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatın artması için yapılacak çalışma ve projelerimizin hayata geçirilmesi, ihracatımızı tekrar artış trendine sokacağına inanmaktayız. Bunun yanında bölge şartlarında ihracatımıza destek verilmesi için siyasilerin de ihracatçılarımızın sesine kulak vermesi, bölge ekonomisine katkı olarak geri dönecektir. Bundan dolayı 2014 yılında bölge siyasilerini ihracatçılarımızın projelerine daha çok sahip çıkmaya davet etmekteyiz.” dedi. CİHAN

Yorumlar