Doğu Almanya yavaş da olsa batıya yaklaşıyor

Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin 25. yıldönümüyle ilgili kutlama hazırlıkları sürerken, Doğu Almanya’da hayat şartları batıdaki şartlara çok yavaş bir hızla yaklaşıyor. Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nden (DIW)...

Google Haberlere Abone ol
Doğu Almanya yavaş da olsa batıya yaklaşıyor

Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinin 25. yıldönümüyle ilgili kutlama hazırlıkları sürerken, Doğu Almanya’da hayat şartları batıdaki şartlara çok yavaş bir hızla yaklaşıyor. Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nden (DIW) Karl Brenke, doğu eyaletlerinin 90’lı yıllarda güçlü bir şekilde arayı kapama safhasına girdiğini, ancak şimdilerde bu ilerlemenin durduğunu söyledi. En çok gelire sahip Potsdam-Mittelmark’ın bile yılda ortalama kişi başına düşen gelirin 23 bin Euro olduğunu ve bunu Almanya ortalamasında çok gerilerde kaldığını dile getiren uzman, her bir vatandaşa düşen ekonomik verimin de Doğu Almanya’da batıya göre yüzde 71’lerde kaldığını ifade etti.

Duvarın yıkılmasından sonra bir dizi hata yapıldığını, ancak kayda değer bir sistematik hatanın söz konusu olmadığını ifade eden Brenke, “Doğu Almanya’nın tekrar sanayileşmesi sağlandı. Bu Avrupa’da bunun başarıldığı başka bölgeler çok az“ şeklinde konuştu. Doğu Almanya’da şu an birleşmeden önceki sanayi üretiminin daha fazlasının olduğunu anlatan ekonomi araştırmacısı, bu haliyle bile Doğu Almanya’nın Fransa gibi diğer endüstri ülkelerini atlattığını dile getirdi.

Hatalardan birinin de Brandenburg’da ‚ekonomi fenerleri‘ kurma denemesi olduğunu dile getiren Brenke, bunun yanında doğuda uzun süre güneş enerjisine yatırım yapıldığını, ancak bunun da geniş ölçüde başarısızlıkla sonuçlandığını kaydetti. Doğu Almanya’nın devlet tarafından ekonomik teşvike tabi tutulması için geçerli gerekçelerin de giderek azaldığına dikat çeken DIW uzmanı, artık yerel şartların düzeldiğini ve batıdakinden çok kötü olmadığını ifade etti.

Doğuyla ilgili en önemli konulardan birinin de göç ve yaşlılıktan dolayı gerçekleşen demografik gelişmelere karşı koymak olduğunu anlatan uzman, bu eyaletlerdeki olumsuz durumun batıya göre daha hızlı seyrettiğini dile getirdi. Bunun önüne geçmek için strateji değişikliğinin şart olduğuna inanan Brenke, artık mümkğn olduğunca ucuz maaş ve düşük masraflarla rekabetten vazgeçmek gerektiğini söyledi. Bunun yerine yenilenme ve kalitenin öne çıkarılmasını isteyen araştırmacı, bu alanda girişimcilerin inisiyatif almasının önemli olduğunu, devletin sadece belli yerlerde yardım edebileceğini dile getirdi.

Üniversitelerde tasarrufa gidilmemesi uyarısında da bulunan DIW uzmanı, “Doğu Almanya’daki bu demografik gelişmelere rağmen üniversitelerde tasarrufa gidilmesi beni kaygılandırıyor“ dedi.

CİHAN

Yorumlar