Doğu Almanya yardıma doyamadı

Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25.yılında Doğu Almanya eyaletlerinin durumunu görüşmek için eyalet başbakanlarıyla bir araya gelen Angela Merkel, borç uyarısında bulundu. Doğu eyaletleri ise, 2019 yılında sona erecek olan maddi yardım...

Google Haberlere Abone ol
Doğu Almanya yardıma doyamadı

Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25.yılında Doğu Almanya eyaletlerinin durumunu görüşmek için eyalet başbakanlarıyla bir araya gelen Angela Merkel, borç uyarısında bulundu. Doğu eyaletleri ise, 2019 yılında sona erecek olan maddi yardım anlaşmasının uzatılmasını istedi.

Başbakan Angela Merkel, Doğu Almanya eyaletleri Brandenburg, Mecklenburg- Vorpommern, Sachsen, Thüringen, Sachsen- Anhalt ve Berlin başbakanlarıyla bir araya gelerek eyaletlerin taleplerini dinledi.

Berlin Duvarı’nın yıkılışından 25 yıl sonra Doğu Almanya’da yaşam ve alt yapı standartlarının geldiği noktadan memnun olduğunu söyleyen Merkel, buna karşılık Batı ve Doğu Almanya arasında alt yapı farklılığının devam ettiğini ifade etti.

Doğu eyaletlerine borç konusunda uyarıda bulunan Federal Başbakan Merkel, eyaletlerden bütçe denkliği ile ilgili alınan kararlara uyulması için gayret istedi.

Doğu Almanya’nın kalkınması için çalışanlardan kesilen dayanışma vergisinin de gündeme geldiği görüşmede Doğu Eyaletleri Başbakanları, 2019’da bitecek olan yardım anlaşmasının uzatılmasını istedi.

Ayrıca Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile demiryolu bağlantısının güçlendirilmesini isteyen Eyalet Başbakanları, ulaşımın yeterli olmamasının ekonomiyi olumsuz etkilediği uyarısında bulunarak Merkel’den Alman Demir Yolları’nın yatırıma teşvik edilmesini istedi.

DOĞU ALMANYA’YA 2 TRİLYON EURO AKTARILDI

Geçen 25 yılda Doğu Almanya’nın Batı Almanya ile arasındaki yapısal farkı kapatması için 2 trilyon Euro para aktarıldığı belirtildi.

Buna rağmen Batı ile aradaki farkı kapatmasının yakın gelecekte mümkün olmadığını söyleyen Ifo Enstitüsü’nden Joachim Rağnıtz, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yılında Almanya’nın Batı ve Doğu’da yaşam şartlarını eşitlemesinin mümkün olmadığına alışması gerektiğini söyledi.

Ekonomik yatırımları da destekleyen Almanya, 1991- 2013 yılları arasında kalkınma desteği için Doğu’ya 14,5 milyar Euro aktardı. Doğrudan mali transferin ise 560 milyar Euro olduğu kaydedildi.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) doğu eyaletlerin ürettiklerinden çok daha fazlasını federal hükümetlerden destek olarak aldıklarını belirtti.

Yardımların yüzde 60-65’inin ise emeklilik ve sosyal harcamalara aktarıldığı, birçok defa Dayanışma Anlaşması’nda belirtilen yerlerden çok belediyelere ve personel giderlerine harcandığı ifade ediliyor.

Öte yandan Bakanlar Kurulu, komünist rejimde “DDR’de Yurtta Bakım“ ismi altında yurtlarda kalanlara maddi desteği artırdı. 2012 yılında 40 milyon Euro ile başlayan fon ile 1949-1990 yılları arasında komünist rejimde çocukluğunu ve gençliğini yurtlarda geçirenlere maddi yardım yapılıyor. CİHAN

Yorumlar