Doğan: Gündemde farklı konular var ama kalitede dünya 44’üncüsüyüz

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan,Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu’nun uluslar arası rekabet ve kalite sıralamasında 44’üncü sırada olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Doğan: Gündemde farklı konular var ama kalitede dünya 44’üncüsüyüz

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan,Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu’nun uluslar arası rekabet ve kalite sıralamasında 44’üncü sırada olduğunu söyledi. Türkiye’nin kaliteyi de gündemde tutması gerektiğini belirten Doğan, "Türkiye’nin gündeminin çok yoğun olduğunu biliyoruz ama artık bunlardan çıkıp, üretime odaklanmamız ve gelişmeyi sağlayacak unsurlara yönelmemiz gerekiyor." dedi.

    ‘Yolculuk nereye?’ temasıyla düzenlenen 12. Kalite ve Başarı Sempozyumu Bursa Almira Otel’de başladı. Bursa Vali Vekili Vedat Müftüoğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek ile çok sayıda davetlinin katıldığı sempozyumun açılışında konuşan KalDer Başkanı Hamdi Doğan, Türkiye’de kalitenin her zaman tartışılmaya devam edeceğini söyledi. Kalitenin kusur barındırmamak, kalite müşteri beklentilerini karşılamak hatta onu açmak diye tanımlandığına dikkat çeken Doğan, sürdürülebilir bir başarıyı yakalamak için Türkiye’nin her zaman kaliteye ihtiyacı olacağını dile getirdi. Doğan şöyle devam etti: "Gündemimizde farklı açılımlar var, son yıllarda değişik bir atmosfer içerisindeyiz. Fakat önemli olan üretimde ve hizmette kalite bilincini yaygınlaştırmak. Uluslar arası rekabete hazır olmamız açısından bu şart. Dünyada uluslar arası rekabet sıralamasında Türkiye 44’üncü sırada yer alıyor. Bu Türkiye’nin hiç hak etmediği bir durum. Bu kavramı açmamız, rekabette daha gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmamız gerekiyor. 2023’te ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflemiş bir ülke için kalite standartlarını da özellikle yönetim ve düşünce kalitesi açısından yukarıya taşımamız lazım. Türkiye’nin gündeminin çok yoğun olduğunu biliyoruz ama artık bunlardan çıkıp, üretime odaklanmamız ve gelişmeyi sağlayacak unsurlara yönelmemiz gerekiyor. Bu aslında bir ölçüde kalitenin de sıralamasını gösterir. Birçok indeks yayınlanıyor. Ama bunlar içerisinde Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı indeks bizi 2013-2014 indeksinde 44’üncü sırada gösteriyor. Bundan önemli olan inovasyon yani yenileşim konusunda Türkiye’nin yapması gerekenler var. Artık temel işleri yapmaktan çıkıp farkı oluşturmak yolunda çaba göstermemiz gerekiyor. Türkiye’nin hedefinin bu olması lazım."

    "CARİ AÇIKLA GİTMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

    Türkiye’nin katma değeri düşük ürünlerde ihracat yaptığı yönündeki değerlendirmelere dikkat çeken KalDer Başkanı Hamdi Doğan, "Finlandiya küçük bir ekonomiydi. Ama cep telefonu konusunda büyük bir atılım yaptı. Milli geliri birden bire 10 bin dolardan 20 bin dolar seviyesine çıktı. Bizim bulunduğumuz milli gelirimiz fert başına 10 bin 700 dolar civarında. Bunu sıçratabilmek için daha katma değeri yüksek mallar üretimine girmemiz gerekiyor. Türkiye’nin büyümesine de katkıda bulunacaktır, ithalat ve ihracattan meydana gelen cari açığın da kapatılmasına katkıda bulunacaktır. Bu, böyle sürdürülemez. Cari açığı 50-60 milyar dolar seviyesinde sürdürmemiz ve bunu sıcak parayla karşılamamızın olanağı yok. Dolayısıyla katma değeri yüksek ürünlere yönelmek, inovasyonu desteklemek sürdürülebilir ekonomilere sahip olmamız gerekiyor." diye konuştu.

    Açılışta konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de "İnsan, önce kendini tanıması gerekiyor. Hücreleri gördüğümüzde orada tanrısal duyguları göreceğiz. Sevgiyi, hoşgörüyü, şefkati göreceğiz. Kalite insanın kendisini tanımasıyla başlar." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar