Doğalgaza zam gelmese de kurdaki artış Ankara'da faturaya yansıyor

Doğalgazın neredeyse tamamı yurtdışından ithal edildiği için dövizdeki yükseliş fiyatlara yansıyor.

Google Haberlere Abone ol
Doğalgaza zam gelmese de kurdaki artış Ankara'da faturaya yansıyor

Doğalgazın neredeyse tamamı yurtdışından ithal edildiği için dövizdeki yükseliş fiyatlara yansıyor. Ancak bu konuda son sözü yetkili otoriteler veriyor. Enerji Bakanlığı da son dönemde yaşanan dalgalanmalara rağmen elektrik ve doğalgaz fiyatında artış olmayacağını açıkladı. Ancak Ankara'da durum biraz farklı. Döviz kurundaki yaşanan artışlar Başkent'te bir ay sonraki faturaya hemen yansıyor. Bu durum, Başkent Doğalgaz'ın özelleştirme sözleşmesinde yer alan bir maddeden kaynaklanıyor.

Edinilen bilgiye göre Başkentgaz’ı iyi bir fiyata satılması için özelleştirme öncesi kanunla kura bağlı bir tarife yapısı oluşturuldu. Buna göre BOTAŞ’ dan alınan 1000 merteküp doğalgaza (vergiler dahil maliyeti ekledikten sonra) serbest tüketiciler için 7,75 dolar (sadece taşıma bedeli), normal konut aboneleri içinse 55,55 dolar ekleniyor. Rakamlar dolar olarak belirlendiği için kurda yaşanan yukarı yönlü her hareket faturaya da yansıyor. Haliyle kurdaki gerilemeyle fiyat da düşüyor.

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Avukat Şükran Eroğlu, söz konusu durumu değerlendirirken, devletin tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak zorunda olduğuna dikkat çekti. Başkentgaz için yapılan tarife sözleşmesinin bir ayrıcalık olduğuna dikkat çeken Eroğlu, "Yasalarımızda, hiçbir kuruma imtiyaz tanınamayacağı söyleniyor. Ankara’daki tüketicilerimiz bu imtiyazı mahkemeye taşımalı. Devletin tüketicileri koruması gerekiyor." dedi.

CİHAN

Yorumlar