Doğalgaz faturası bilgisayar yazılımı ile yüzde 30 inecek

Kış aylarında ısınma giderlerinin artmasını önleme adına Almanya’da yazılım üretildi.

Google Haberlere Abone ol
Doğalgaz faturası bilgisayar yazılımı ile yüzde 30 inecek

Kış aylarında ısınma giderlerinin artmasını önleme adına Almanya’da yazılım üretildi. Kalorifer kazanının boşa çalışmasını engelleyen yazılım ile yakıttan yüzde 30 tasarruf etmek mümkün.

Kazanlara takılan mini bilgisayar, merkezi ısıtma kullanan binaların enerji kaçaklarının önüne geçerek aynı oranda yakıtla daha fazla ısınma imkânı sunuyor. Doğalgaz ateşleme sistemini kontrol altına alarak 4 sene sonunda 1 sene bedava yakıt kullanmaya olanak tanıyor.

EU Promatic, adlı ürünün şu anda merkezi ısıtma kullanan binalarda uygulandığını belirten BDK Enerji Genel Müdürü Erdal Sezer, “Yakıta herhangi bir karışım koymadan veya bina ısısında kısmaya gitmeden ürünümüz ile kazanın çalışma şekline yön veriyoruz. Bu yazılım sayesinde sıcaklık belirli dereceye geldiğinde kalorifer çalışmasına ara veriyor; pencere açılır açılmaz algılanıyor. Şu anda bini aşkın kamu binası, toplu konut, hastane ve fabrikaya sistemi uyguladık. Bir kışta kendini amorti eden ürün ile senede ortalama yüzde 30 yakıttan tasarruf mümkün.” dedi.

Almanya Enerji Bakanlığı tarafından teşvik edilen ve Avrupa ülkelerinde merkezi ısıtmadan yararlanan binalarda kullanılan yazılım Türkiye’de de satışta. 40 sene ömrü olan EU Promatic, sıvı ve gaz yakıt kazanlarına takılıyor.

EU Promatic’in kayıp kaçağı önlediğini aktaran Erdal Sezer, şunları ifade etti:

"Ürün, evlerde ısı oranını indirmeden daha uzun yanma ve duraklama sistemi ile aynı oranda yakıtla daha uzun süre ısınmaya imkân tanıyor. Zamanlama ve sıcaklık programları sayesinde brülörün en doğru aralıklarla çalışmasını mümkün kılıyor. Kazan ateşlemesinden aldığı verilerle en uygun yanma süreleri belirleniyor. 4 bin 500 Euro'ya satılan ürün emisyon hacmini yüzde 50 kısarak sera gazlarının oluşturduğu çevre kirliliğini minimize ediyor. 4 sene ürün kullanıldığında bina 1 sene doğalgazı bedavaya kullanmış gibi tasarruf ediyor. Kalorifer kazanında bir hafta EU Promatic takarak bir hafta da takmayarak harcanan enerji ve tasarruf miktarı otomatik olarak görülebiliyor. Otomobillerde kullanılan ve kırmızı ışıkta motoru durdurarak yakıt tüketimini kısan sistemin bir benzerinin akıllı dinamik çevrim yönetimi (DCM) teknolojisiyle kalorifer kazanlarına uygulanabiliyor. Yakıt tasarrufunun yanı sıra kalorifer kazanının harcadığı elektrikte tasarruf, mekanik ömürde uzama ve daha önemlisi baca gaz emisyonlarında indirim sunmakta. Ürünü kullananlar konfordan hiçbir ödün vermeden hiçbir zaman ayarlamaya gerek duymadan enerji tasarrufu yapıyor. Bozulmalara ve kusurlara karşı 15 sene garantisi vardır."

BOŞA GİDEN ENERJİ 5 SENEDE BİR DAİRE PARASI EDİYOR

Merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda boşa harcanan doğalgaz miktarının 20 daireli bir apartmanda 5 senede 80 bin lira maliyete ulaştığını dile getiren Sezer, "İşte bu meblağ havaya uçup gidiyor. Bizim bilgisayar tabanlı yazılımımız sayesinde boşa giden kayıp kaçak enerji tekrar ısınmada kullanılıyor." dedi.
CİHAN

Yorumlar