Doçent Hakan Ercan: Dolar 2 TL'nin altına inmez

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (OTDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.

Google Haberlere Abone ol
Doçent Hakan Ercan: Dolar 2 TL'nin altına inmez

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (OTDÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hakan Ercan, “Döviz çıktığı yerden bir daha inmez. Ben, artık doların 2 TL’nin altına inmeyeceğini düşünüyorum.” dedi.

Merkez Bankası’nın faizleri artırma kararını doğru bulan Hakan Ercan, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine Merkez Bankası'nın faiz kararlarını değerlendirdi.

Eurcan, “Merkez Bankası ne yaptığını bilen bir kurum. Her türlü hem bankacılık hem para piyasaları hem enflasyon açısından durumun kesinlikle farkında. Ama bence faiz artırmakta çok geciktiler. Daha önce yapmaları gerekiyordu. Bunu bir şekilde garip mekanizmalar icat ettiler. Bir bandımız var aşağıdan şu kadar veriyorz, yukarıdan şu kadar veriyoruz gibi gereksiz şeyler bunlar ama herhalde mecburi şeyler. Ama gecelik faiz oranına baktığımızda doğru bir karar verdi. Döviz çıktığı yerden bir daha inmez, geçmişte aşağı bir hareketliliğe görmedik. 2’nin altına inmesine hiç ihtimal vermiyorum.” yorumunu yaptı.

"DÖVİZE FED’İN ETKİSİ YOK"

Döviz’deki artışa Amerika Merkez Bankası (FED)’nın aldığı kararların etkili olduğu saptamalarına değinen Ercan, “Fed’in herhangi bir etkisi yok açıkçası. FED’in etkisi uzun vadeli, FED şu anda günlük, haftalık kısa vadeli faizi sıfır. Para istemiyor FED. Dünyanın parasını istemiyor. Durum bu ise FED’de bu şekilde dünyayı fonlamayı, birikimlerini belli bir faizle dünyaya satmaya Amerika’nın bir ihtiyacı yok ve buna gücü de yok. Amerika eskisi gibi her isteyene istediği kadar Amerika tahvil ve bonosu satmayacak. Genel bir trend, FED’in tutumu bu haftalık, aylık bir durum değil. FED’in önümüzdeki yıllardaki tutumu. Türkiye’deki olaylar da FED’le bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum.” diye konuştu.


Ercan, Merkez Bankası’nın bağımsız politikalar izleyebilecek kapasitede olduğunu vurguladı. Kurumsal anlamda durumun böyle olmadığını anlatan Ercan, şunları söyledi:


“Erdem Başçı, polemiğe girmeyen, yumuşak tarzda bir arkadaşımız. Merkez Bankası’na kimsenin söyleyecek bir söz yok. Fakat, faiz konusunda bir sıkıntısı vardı. Bağımsızlık derken, para politikalarında direk bir talimat aldığını düşünmüyorum. Merkez Bankası’nın bağımsız politikalar izleyebilecek kapasitede olduğuna ve büyük ölçüde bunu yapıyor olduğunu düşünmek istiyorum çünkü yüzde 12 faiz kararı buna bir örnek. Ama bir Amerika Merkez Bankası gibi kurumsal bir bağımsızlığı olduğunu katiyen düşünmüyorum. Burası Türkiye kurumsal yapılarımız kesinlikle farklı. Erdem Başçı gitse farklı olur mu emin değilim.”

"FAİZ YÜZDE 10’NUN ALTINA DÜŞERSE SİYASİ BİR HAREKET OLUR"

Faizlerin yüzde 10’nun altına düşmeyeceğini öngören ODTÜ iktisatçılardan Hakan Ercan, “Faizler yüksek kalmak zorunda kalacaktır. Yüzde 12’den aşağı çekilmeyecektir. Herhalde bir süre yüzde 12 ciddi bir artış olduğu için burada tutacaklar ama yine bir iki ay içinde belki seçimlerden önce değil ama dövizdeki hareketliliğe göre burada kalır. Artı eksi bir iki puan yine bu hareketler beklenir. Rahat yüzde 10’nun altına düşmesini beklemiyorum. Yüzde 10’nun altına düşerse bu iktisadi bir hareket değil, siyasi bir hareket olarak değerlendirilmeli faizdeki hareket.” şeklinde konuştu.

Enerji ithalat faturalarının kabardığına dikkat çeken Doçent Ercan, “TL cinsinden baktığımızda kesinlikle enerji ithalat faturamız kabardı. Enerji her şeyin girdisi. TL olarak satılıyor, TL olarak alınıyor. Bu maliyet TL olarak artacak, bu faturalar dolar cinsinden düzenlenmiyor. Enflasyona etkisi muhakkak olur. Siyasi belirsizliklerden dolayı yükselen dövizden hepimiz zarar görüyoruz. Borsanın çıkıp inmesi mühim değil, ancak enerji fiyatlarındaki artış kalıcı zararlara yol açar.” diye ekledi.

CİHAN

Yorumlar