Dizayi: İran'a iki boru hattı çekilmesi konusunda Tahran'la anlaştık

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye'den sonra İran'a da petrol ve doğal gaz boru hatları çekilmesi konunda Tahran'la anlaştıklarını söyledi. Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine özel açıklamalarda bulunan...

Google Haberlere Abone ol
Dizayi: İran'a iki boru hattı çekilmesi konusunda Tahran'la anlaştık

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Türkiye'den sonra İran'a da petrol ve doğal gaz boru hatları çekilmesi konunda Tahran'la anlaştıklarını söyledi. Cihan Haber Ajansı(Cihan) muhabirine özel açıklamalarda bulunan Sefin Dizayi:"İran'a iki boru hattı döşemek istiyoruz. Birinden İran'a petrol göndereceğiz, diğerinden İran'dan doğal gaz alacağız. Erbil'den bir heyet İran'a giderek Tahran yetkilileriyle bu konuyu masaya yatırdı. Ve prensipte anlaştık"

TÜRKİYE'YE 2.5 MİLYON VARİL PETROL GÖNDERDİK

Bu arada Dizayi, Erbil'den Ceyhan'a sevk edilen petrolün ilk postasının Avrupa pazarlarında satıldığını belirtti. Bağdat'ın onayı alınmadan gerçekleşen petrol satışının başlamasına değinen Dizayi:"Geçtiğimiz aylarda Erbil'den Türkiye'ye 2.5 milyon varil petrol gönderdik. Daha sonra Bağdat yönetimi ile yaşanan sorun sebebiyle petrolün akışını durdurduk. Ancak, Bağdat izlediği politikadan vazgeçmeyip bizim bütçemizi kesti. Biz ise seçimin bitimine kadar bekledik .Bağdat bütçemizi göndermemekte ısrar edince harekete geçtik."şeklinde konuştu

Bağdat Yönetimi ile tüm kapılarını kapatmadıklarını aktaran Dizayi, diyalog yolu ile sorunların çözülebileceğini aktardı.

BİDEN, MALİKİ'YE ERBİL'İN BÜTÇESİNİ KESEMEMESİNİ SÖYLEDİ

Dizayi ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi telefonla arayarak Erbil'in bütçesini göndermesini söylediğini belirtti. Dizayi sözlerine şöyle devam etti: "Biz ABD'nin fikirlerini önemli buluyoruz. Sayın Joe Biden defalarca Maliki'yi arayarak bizim bütçemizi göndermesini istedi. Maliki de her seferinde bütçeyi göndereceğini belirtmişti.Ancak Maliki'nin sözünde durmaması bize petrol satmaktan başka bir çözüm bırakmadı."şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar