Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi'nden 432 projeye 7,29 milyon lira hibe

Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi, meyvelerini vermeye başladı. Bu sayede bugüne kadar 432 projeye toplam 7,29 milyon lira hibe verildi.

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi'nden 432 projeye 7,29 milyon lira hibe

Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi, meyvelerini vermeye başladı. Bu sayede bugüne kadar 432 projeye toplam 7,29 milyon lira hibe verildi. Hibe desteğinden yararlan 50 köy ve mezrada yaklaşık 50 bin kişi iş imkanına kavuştu. Projenin uygulandığı illerde ise modern meyveciliği yaygınlaştırmak amacıyla 3 ilde 6 bin 224 dönüm alanda toplam 483 tam donanımlı meyve bahçesi kuruldu.

Cumhuriyet tarihi boyunca bölgede uygulanan ilk entegre kırsal kalkınma hamlesi olan söz konusu projenin hayata geçmesiyle birlikte bölgede yeni ürünlerin de yetiştirilmeye başlandığı, Sason Bölgesi’nde tütün yetiştiriciliğinin yerini çilek yetiştiriciliğine bıraktığı dile getiriliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in bizzat ilgilendiği proje kapsamında Batman’da 216 dekar alanda toplam 51 adet çilek bahçesi kuruldu. Geçen yıl hibe oranının yüzde 70’e çıkarılmasıyla Batman'da çilek bahçesi sayısı 143’e ulaştı.

Güneydoğu’da ilk kez yaygın anlamda çilek yetiştiriciliği yapılan ve farklı türdeki çilek fidelerinin denendiği Sason’da üniversite ve araştırma enstitüleri yeni türleri de denemeye devam ediyor. Sason’daki yetiştiricilerinin hedefi ise başta Irak olmak üzere Ortadoğu’ya ihracat yapmak. Pazar sorunu olmaması ve yüksek karlılık oranları sebebiyle çilek üretimine ilgi her geçen gün artıyor. Kırsal kalkınma destekleri dolayısıyla bölgeden göçün de azaldığı kaydediliyor.
CİHAN

Yorumlar