Dış Ticaret Araştırma Merkezi için ilk adım atıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Eximbank) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle kurulan 'TİM-Eximbank-İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Araştırma Merkezi (TEDAM)'nin protokolü imzalandı....

Google Haberlere Abone ol
Dış Ticaret Araştırma Merkezi için ilk adım atıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ (Eximbank) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle kurulan 'TİM-Eximbank-İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Araştırma Merkezi (TEDAM)'nin protokolü imzalandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez için, "İhracatçılar için uzun vadeli politikaları belirleyecek bir fikir üretim merkezi olacak." dedi.

Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Mehmet Büyükekşi, TEDAM'ın araştırma merkezi olarak araştırmalarını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Sütlüce Kampüsü’nde gerçekleştireceğini söyledi. Bir ilk olma özelliğiyle merkezin kendilerini gururlandırdığını aktaran Büyükekşi, "TEDAM bir fikir üretim merkezi olacak. Bünyesinde Türkiye’nin 2023 hedeflerine ve uzun vadeli stratejilerine yönelik olarak detaylı araştırmalar ve analizler yapılacak. Uzun mesafeli politikalar bu merkezde belirlenecek. Çatısı altında bilgilendirme faaliyetleri, seminer, çalıştay, eğitim, panel ve konferanslar düzenlenecek. İhracatımızın rekabet gücünü etkileyen faktörlere, ihracat verimlilik ilişkilerine dış ticarette Pazar ve tüketim verilerine, Türk ihraç ürünlerinin dış pazardaki algısına, dış ticaretin finansmanına, inovasyon, Ar-Ge ve yüksek katma değerli politikalara odaklanacak." diye konuştu.

İhracatçılarla sahada buluşarak karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri de sunacaklarını aktaran Büyükekşi, talep ve beklentilere göre de çalışmalar yapılacağını belirtti. Dünyada birçok dış ticaret merkezi bulunduğunu dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Dış ticareti artırmaya odaklanan başta Almanya, Avusturya, Güney Kore, Japonya olmak üzere pek çok ülkede bu merkezler var. Hindistan, 2020 kalkınma hedeflerini, küresel dış ticaret endüstrisi ile alıyor. Kore, uluslararası lojistik ve ticaret araştırma enstitüsü Kuzey Doğu Asya’daki en önemli araştırma merkezi konumunda. 1931 yılında kurulan Rusya dış ticaret akademisi bugüne kadar kendi alanında 15 bin mezun verdi. Türkiye’de bir dış ticaret merkezi olmaması ise büyük bir eksiklik oluşturuyordu. Şimdi biz de bu açığı TEDAM ile kapatacağız."

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, merkezin en önemli rolünün; Türkiye’nin dış ticaret trendini ve analizini hem bilimsel bazda yapmak hem de sektörün ihtiyacı olan şekilde çözüm önerilerini üretmek olacağını kaydetti. Ekren, "TEDAM’ın üzerinde odaklanacağı birkaç konu olacak. Bunlardan bir tanesi dış ticareti hem ulusal hem de küresel bazda analiz etmeyi planlıyoruz. Bunu yaparken de 3 alt başlıkta yapmayı düşünüyoruz. Sektörel kırılımlarını, ürün ve hizmet dağılımlarını ve ülkeler bazında gelişmeleri ayrı ayrı inceleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, TEDAM'ın önemli bir boşluğu dolduracağını söyledi. Kaplan, "TEDAM ile ilgili çalışmaya biz de belli bir oranda destek verme amacı ile bu işbirliğinin içerisine biz de dahil olduk. Amacımız, hem ihracatçıya verdiğimiz finansman ile alacak sigortası desteğinin yanı sıra aynı zamanda bizim de araştırmada çalışan arkadaşlara destekle bu katkıda bir tuzumuzun olmasını sağlamak." ifadelerini kullandı.

Program, protokolün imzalanmasıyla sona erdi.

CİHAN

Yorumlar