Dilovası'nda Dereler Simsiyah Akmaya Başladı

Hava ve çevre kirliliğinin alarm seviyelerine ulaştığı Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'ndeki dereler simsiyah akmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Dilovası'nda Dereler Simsiyah Akmaya Başladı

Sanayi kuruluşları ve organize endüstri bölgelerinin (OSB) yerleşim birimleriyle içiçe girmesi itibarı ile hava ve etraf kirliliğinin alarm seviyelerine ulaştığı Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'ndeki dereler de simsiyah akmaya başladı.

İlçe sakinleri bunun kente hakim bir noktada tyükselişmalı bir biçimde kurulan Kömürcüler OSB'deki kömür işleme tesislerinin tozlarından kaynaklandığını belirterek yeterli kontrol yapılmamasından yakındı.

HALK KARŞI ÇIKTI AMA...

Bazıları D-100 karayolunun Gebze ve Dilovası sınırları içerisinde etkinlik gösteren, yılda takribî 5 milyon ton ithal ve yerli kömür işleyen tesisler, 4 sene öncelikle Dilovası'nın kuzeyinde kente hakim bin noktada kurulan Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'ne taşındı. OSB'ye, öteki şehirlerde kurulu bulunan şirketler da taşındı. Dilovası sakinleri, buradaki kömür tozlarının rüzgarla ilçenin üstüne dağılacağını, toprak ve su kirliliğine yol açacağını, nebat örtüsünü de öldüreceğini söyleyerek karşı çıkmalarına karşın burası faaliyete geçti.

KORKTUKLARI BAŞINA GELDİ

Tesisler faaliyete geçtikten sonra Dilovası sakinlerinin korktukları başına gelirken, ilçenin kuzeyindeki mahallelerde yurttaşlar kömür tozundan dışarıya çamaşır asamaz bir duruma geldi. Yağışlı havalarda daha hummalı olmak üzere, yükseklerden gelen ve aşağıda iri derelerle toplanan küçük dereler ise simsiyah akmaya başladı.

SİSTEMİN HİÇ BİR FAYDASI YOK

Bu derelerdeki sudan içen hayvanların hastalandığını izah eden ilçe sakinleri, çok sayıda defa şikayet etmelerine karşın kimsenin sesini çıkartmadığını, OSB'deki tesislerde toz kalkmasını önlemek amacıyla kurulan yağmurlara sisteminin ya çalıştırılmadığını, ve ya etkisi olmadığını belirtiyor.

'BUNA ÇÖZÜM LAZIM YOKSA...'

Dilovası'nın en tesirli etraf cemiyeti bulunan Ekosder Başkanı İsmail Sami, ilçe sakinlerinin bu OSB'nin çevreye vereceği ziyan itibarı ile bütün karşı çıkmalarına karşın kurulduğunu, haklılıklarının ortaya çıktığını belirtirtti. Bu alanda hayvancılık oluşturan Osman Orhan ise simsiyah akan dereleri göstererek, 'Kömür tesislerindeki tozlar rüzgarla yağmurla çevreye yayılıyor. Biz bu alanda hayvan otlatıyoruz. Geçtiğimiz sene endüstri kuruluşlarının kimyasal atık boşalttığı dereden su içen 11 büyükbaş hayvanım telef oldu. rengi siyah olsa da hayvanın içmesini engelleyemezsiniz. Buna bir çözüm bulunsun. Dilovası'nda 45 bin benlik nüfus var. Bu kadar insan görmezden gelinemez' dedi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar