"Devletin önemsediği yatırımlara kar amacı gözetmeksizin katılacağız"

- Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ülker: - "İçinde yaşadığımız günlerde devletin, ekonominin ve milletin öncelikleri, şirketlerin, şahısların önceliklerinin önüne geçmelidir. Yani ülkemiz için, devletin öncülüğündeki devletin önemsediği yatırımlara kar amacı gözetmeksizin katılacağız" - "(Demokrasi nöbetlerinde Ülker'in sokaktaki vatandaşlara desteği) Sokakta olduğu için herkes görüyor. Ben kendim bile bedava Halley yedim, bedava olunca da tadı daha güzel oluyor. Başkaları da yardım yapmak üzere talep ettiğinde onlara uygun fiyatlı mamul temin ediyoruz" - "(Yabancı ortaklarımızla) Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu, ortaklığımızın sağlam olduğunu, yolumuza aynı şevk ve heyecanla devam ettiğimizi bir kere daha karşılıklı olarak teyit ettik"

Google Haberlere Abone ol
"Devletin önemsediği yatırımlara kar amacı gözetmeksizin katılacağız"

İSTANBUL (AA) - Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, bugünlerde devletin, ekonominin ve milletin önceliklerinin, şirketlerin, şahısların önceliklerinin önüne geçmesi gerektiğini belirterek, "Yani ülkemiz için devletin öncülüğündeki, devletin önemsediği yatırımlara kar amacı gözetmeksizin katılacağız" dedi.

Ülker düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, geriye bakınca nelerin gelip geçtiğini belirterek, "Türkiye'de ne darbeler ne hadiseler oldu. Bunların sosyal, demokratik hayat kadar iş hayatına da olumsuz etkileri oluyor" diye konuştu.

15 Temmuz gecesinde yaşanılan hain kalkışmaya, başta Cumhurbaşkanı, TBMM, Başbakan, güvenlik kuvvetleri ve millet sayesinde dur denildiğini ifade eden Ülker, şunları kaydetti:

"Vatandaş olarak biz de dur dedik. Ama vatandaş kimliğimiz yanında iş sorumluluğumuz da var. İçinde yaşadığımız günlerde devletin, ekonominin ve milletin öncelikleri, şirketlerin, şahısların önceliklerinin önüne geçmelidir. Yani ülkemiz için, devletin öncülüğündeki devletin önemsediği yatırımlara kar amacı gözetmeksizin katılacağız. Biz ülkemize inanıyoruz, Türkiye ekonomisi farklı dönemlerde yaşanan krizlere rağmen büyümeye devam etti. Türkiye, ekonomisinin istikrarı ile yol aldı ve Türkiye’miz bu günleri de atlatacak. Sadece kendimizden sorumlu değiliz, 50 bin çalışanımızın yanı sıra onların aileleri, distribütörlerimiz, plasiyerlerimiz, tedarikçimiz, çiftçimiz ve iş yaptığımız üçüncü partilerle birlikte milyon kişinin sorumluluğunu taşıyoruz."

Ülker, Danimarka’dan Japonya’ya, ABD’den İspanya’ya dünyanın dört bir yanından ortaklarının bulunduğunu anlatarak, "Onlara karşı da sorumluyuz. İlk günden beri yabancı ortaklarımıza, bizlere ve Türkiye’ye güvenmelerini salık verdim. Çünkü onların Türkiye’ye ve bize güvenmesi, yatırımlarına devam etmesi Türkiye’nin dünyadaki gücünü artırıyor" dedi.

Şu anda 6 yabancı ortakla bugüne kadar 1 milyar liraya yakın reel yatırım yaptıklarını aktaran Ülker, yatırımcı girişleri ile bu rakamın 4 milyar lirayı aştığını söyledi.

Ülker, toplam 12 fabrikada 3 bin 700 kişiye istihdam sağladıklarını vurgulayarak, "Ortaklarımızın temsilcileri ile bugün bir araya gelip her biriyle konuştuk, güvence verdik, güvence aldık. Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu, ortaklığımızın sağlam olduğunu, yolumuza aynı şevk ve heyecanla devam ettiğimizi bir kere daha karşılıklı olarak teyit ettik" diye konuştu.


- "Yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Ülker, bu kalkışmanın farklı olduğuna, çünkü devlet ve milletin el ele darbeci hainlerin karşısında durduğuna dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"15 Temmuz’da önce işimizle ilgili olarak yönetici arkadaşlarımı aradım, bütün çalışanlarımızın güvenliğinden emin oldum. Ardından işlerimizin aksamadan yürümesi için gerekli önlemleri almalarını söyledim. Bizde günde yüzde 2 nispetinde devamsızlık olur. Bugünlerde de bu devamsızlık yüzde 2'yi aşmamıştır. Hem üretim hem de satışımızda neredeyse hiçbir aksama olmadı. Çalışanlarımıza, her birinin bir endişesi olmuştur düşüncesiyle, geçmiş olsun dileklerimi içeren bir mektup gönderdim. Yurt dışında çeşitli milliyetlerden olan çalışanlarımıza da birer mesaj yollayarak, ülkemizdeki bu kalkışmanın başarısız olduğunu, bundan sonra güvenle yolumuza devam ettiğimizi belirttim. Yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ülkemizin her zamankinden daha çok yatırıma ihtiyacı var. Bu yıl için bütçelediğimiz 770 milyon liralık yatırımın bir kısmını gerçekleştirdik. Kalanını da planlarımızı ertelemeden tamamlayacağız. 4 bin 500’ü aşkın kişiye istihdam yaratacağız. Ana işimiz olan bisküvi, çikolata ve şekerleme alanında yatırım hedefinin büyük bölümünü Türkiye’de gerçekleştireceğimizi zaten daha önce açıklamıştık. Ana kategorimizdeki büyümenin yanı sıra bizim için stratejik öneme sahip diğer iş alanlarımızda da büyümeye devam edeceğiz."


- Beklentiler


Ülker, bundan sonra ne olacağına dair iyimser, durağan ve kötümser senaryolara çalıştıklarını anlatarak, kendi fikir ve beklentilerini şöyle aktardı:

"Darbe girişimine katılan asker ve sivil yakalanıyor ve tutuklanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve devletimiz darbe girişimine doğrudan ve dolaylı destek veren tüm unsurlardan temizleniyor. Bunun neticesinde daha iyi ve verimli çalışan bir devlet mekanizması… Darbe girişiminin tüm risklerinin bertaraf edilmesine bağlı olarak, Körfez ülkelerinden başlayarak, yabancı iş adamları ve turistlerin Türkiye ziyaretlerinin yoğunlaşmaya başlamasını bekliyoruz. Türk gümrüklerinin etkin çalışması ve üretimin aksamamasına yönelik tedbirler ile Türk iş dünyasında terminlerde sorun yaşanmaz, ihracat TL'deki değer kaybına bağlı olarak, rekabet avantajını iyi değerlendirebiliriz. Başta Çin olmak üzere, dünya ekonomisinin lokomotifi konumundaki ekonomilerde gözlenen büyüme performansı sorunu ve bu soruna bağlı olarak düşük seyreden küresel emtia fiyatları, Türkiye'nin ham madde ve ara mamul ithalatına olumlu yönde yansır. Cari açıktaki düşük seyir yıl sonuna kadar devam eder diye öngörüyoruz."

ABD Merkez Bankasının (Fed) 2016 yılı içinde bir faiz artış kararı almanın hayli zor olduğunu belirttiğini, Euro Bölgesi'nin durgunluğa girme riskini bertaraf etmek adına, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) düşük faiz politikası, negatif mevduat faizi politikası ve genişletilmiş para politikasını sürdüreceğini ifade eden Ülker, küresel ölçekte borçlanma maliyetlerinin düşük seyrini sağladığını dile getirdi.

Ülker, sonbahar başında, belki daha önce döviz kurlarının normalleşmesinin, TL'nin değer kaybından, devalüasyondan kaynaklanabilecek enflasyonist etkiyi sınırlı tutacağını öngördüklerini anlatarak, "Vatandaştaki süregelen huzursuzluk ve endişe, yurt içinde hanehalkı tüketim harcamalarına yansıyor ve Türk ekonomisinin büyümesine en önemli katkıyı sağlayan hanehalkı tüketim harcamalarında yavaşlama oluyor, özel sektör yatırımları da neredeyse durma noktasına geliyor. Bugünden sonra burada bir iyileşme bekliyoruz. Sosyal barış ve güven tesis edilerek Türkiye'nin büyümesindeki risk bertaraf edilmiş olur. Kamu yatırımları, yatırım ve istihdam teşvikleri ile bu gerçekleşir" dedi.


- "Ben bile bedava Halley yedim"


Bir gazetecinin, "Halkın demokrasi mücadelesinde Ülker'in yardım dağıtımı, desteği oldu mu?" şeklindeki sorusu üzerine Ülker, bunun ilk günden itibaren olduğunu belirterek, şunları anlattı:

"Sokakta olduğu için herkes görüyor. Ben kendim bile bedava Halley yedim, bedava olunca da tadı daha güzel oluyor. Başkaları da yardım yapmak üzere talep ettiğinde onlara uygun fiyatlı mamul temin ediyoruz. Meydanlarda ikram var mı? Ülker var mı? Twitter'dan soruyorlar 'kamyon nerede?' diye. Koca kamyonun üzerinde Ülker yazarsa reklam olur. İnsanlar orada demokrasi nöbeti tutarken ben reklam yapamam. Sadece dondurma arabasının üzerinde yazıyordu çünkü soğutma özellikli başka araba yoktu. Bu benim talimatımla da olmadı arkadaşlarımız düşünmüş ürünler beyaz minibüslerle götürülmüş. Bu bilinsin istedim çünkü ben de haksız ithamlara maruz kalıyorum."

Hedefledikleri yatırım rakamının ne kadarını gerçekleştirdiklerine ilişkin soru üzerine Ülker, 770 milyon liralık yatırımın 400 milyon lirasını gerçekleştirdiklerini, yıl içinde peyderpey yapılmaya devam edeceğini söyledi.

Bu hadisenin kendilerinin yatırım ve istihdam planlarına aksamaya neden olmadığını anlatan Ülker, hatta bazı ekonomik tedbirlerle daha iyi neticeler de alınabileceğini kaydetti.


- "Yatırıma ve istihdama planladığımız şekilde devam edeceğiz"


Yıldız Holding Perakende Grup Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti ise bu gibi durumlarda en çabuk tepkinin piyasalardan geldiğini anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz ŞOK Market şubelerinde bu refleksleri anbean yaşadık. Olayın meydana geldiği ilk gün mağazalarımıza giren müşteri sayısı sadece yüzde 8, ikinci gün ise yüzde 4 azaldı, hafta başından itibaren de mağazalarımızda her şey olağan akışına döndü. Buna dayanarak söyleyebilirim ki halkın morali kısa sürede düzeldi. Biz de önümüzdeki dönemde yatırıma ve istihdama planladığımız şekilde devam edeceğiz. 2016 yıl sonuna kadar ŞOK Market için bin yeni mağaza açacağız, 4 bin kişi istihdam edeceğiz. Sadece ŞOK Market'te 2016 yıl sonunda toplam 4 bin mağaza ve toplam 17 bin çalışan sayısına ulaşacağız."

Yıldız Holding İşlenmiş Et, Dondurulmuş Gıda ve Kişisel Bakım Grubu Başkanı Oğuz Aldemir de 15 Temmuz'da yaşananların herkesi derinden sarstığını vurguladı.

Bununla birlikte grup olarak hızlı refleksleriyle belki onlarca güne yayılabilecek olan sarsıntıyı bir gün içinde atlattıkları bilgisini veren Aldemir, "Faaliyetlerimiz ve yatırımlarımız öngördüğümüz gibi devam ediyor. Hatta milli birlik ve beraberlik ortamının yarattığı motivasyonla, yatırımlarımıza daha büyük bir şevkle sarılacağımızı söyleyebilirim. Yabancı ortaklarımızın ülkemizdeki varlığı, hem Yıldız Holding'e hem Türkiye'deki piyasaya güvenmelerinin bir sonucudur" ifadelerini kullandı.

Aldemir, kişisel bakım konusunda son dönemde önemli yatırımlara imza attıklarını anımsatarak, "Komili Temizlik Kağıtları, son dönemde yaptığımız en büyük gıda dışı yatırımlardan biri. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız 300 milyon liralık yatırıma ilaveten, bu yılın şubat sonu itibariyle tamamladığımız 200 milyon liralık yatırımla kapasiteyi iki katına çıkardık. Hatta dün yeni bir anlaşmaya daha imza attık. Ev dışı kullanıma yönelik temizlik kağıdı üretimi yapan bir şirketi satın aldık. Yatırımlarımız bundan sonra da planladığımız gibi devam edecek" şeklinde konuştu.


- "Olaylardan sonra yatırımcılarından çok büyük bir tepki veya soru almadık"


Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de normal hayata dönüş ve istikrarın inovasyonu tekrar Türkiye'de tesis edeceğini söyledi.

Grup olarak kendileri için inovasyonun hayati derecede önemli bir rol oynadığını belirten Ülker, yıllık yüzde 5'lik büyümeyi inovasyon sayesinde gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Ülker, istikrar, huzurlu ortamlar, güven, mutlu çalışanlar ve mutlu bir toplumun işlerin büyümesi ve yatırımların artması için elzem olduğunu vurgulayarak, bunun halkın sağduyusu ve hükümetin alacağı kararlar ile çok kısa sürede tesis edileceğini, inovasyonun kesintiye uğramadan devam edeceğine yürekten inandığını dile getirdi.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Karakaş ise Borsa İstanbul'da 6 şirketleri olduğunu belirterek, "Bu şirketlerin geçtiğimiz 5 günlük performansı aşağı yukarı borsa ile benzer seviyedeler. Gıda şirketlerimiz doğal olarak borsadan biraz daha iyi performans sergilediler" dedi.

Türk borsasına yatırım yapan yatırımcıların gelişmekte olan pazar yatırımcıları olmaları nedeniyle yüksek büyüme oranlarına, bununla beraber sağdan soldan gelebilecek geçici risk faktörlerine kabiliyetli yatırımcılar olduğunu bildiren Karakaş, Ülker'in yüzde 40'ının halka açık olduğunu, bunun yüzde 80-90'nın da yabancı yatırımcılarda olduğunu ve bunların uzun vadeli yatırımcılar olduğunu dile getirdi.

Karakaş, bu olaylar gerçekleştikten sonra yatırımcılarından çok büyük bir tepki veya soru almadıklarının altını çizdi.

Gelecek dönemde borsada bir düzelme olacağını bildiren Karakaş, "Ve yine büyüme trendine geçeceğimize inanıyorum" dedi.

Karakaş, kurdaki dalgalanma ile ilgili, "Kurda çok ciddi bir dalgalanma olmadı. 2,85'lerde idi, 3,07'ye çıktı. Senenin başında da bu sevilere çıkmıştı. Gelirlerimizin neredeyse yarısını yabancı para cinsinden oluşuyor. Bizim nakit yabancı para giderlerimizin hepsi, aynı miktarda yabancı para geliri ile karşılanıyor. Çünkü ihracatı yoğun bir müesseseyiz. İhracat gelirlerimiz ihracat giderlerimizi karşılıyor. Biz döviz riski taşımayı sevmeyen bir grubuz. O yüzden pozisyonlarımız büyük ölçüde, tamamen değişir vaziyetteler" şeklinde konuştu.

Pladis Türkiye MENA ve CA Başkanı Mehmet Tütüncü de 2016'yı büyüyerek kapatmayı planladıklarını, bu planlarından ve hiçbir yatırım faaliyetlerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.



Yorumlar