Dev Projede Beklenen Gün Geldi, Kanal İstanbul İhaleye Çıkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde açıkladığı 'çılgın proje' Kanal İstanbul için harekete geçiliyor. Projenin 2 ay içinde ihaleye çıkması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Dev Projede Beklenen Gün Geldi, Kanal İstanbul İhaleye Çıkıyor

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı devrinde açıkladığı ve 'çılgın proje' şekilde adlandırılan Kanal İstanbul start veriliyor. Hükümetin 2 ay içerisinde Kanal İstanbul için ihaleye çıkması bekleniyor.

KARADENİZ İLE MARMARA'YI BAĞLAYACAK

2011'deki seçimler esnasında bir sıra mega projeyi kamuoyuna duyuran Erdoğan, Başbakan bulunduğu o devirde tüm dünyanın dikkatini çeken mühim bir projeyi açıklamıştı. 'Çılgın proje' şekilde adlandırılan ve Karadeniz ile Marmara'yı birbirine bağlayacak bir kanal projesinden oluşan bu çalışma, Türkiye'nin dünyadaki prestijini daha da artırmayı hedefliyordu.

ERDOĞAN SIK SIK VURGULAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011'den bugüne kadar süre vakit gündeme gelen projenin yaşama geçeceğini her defasında ısrarla vurgulamış, ama bir çeşitli adım atılmamıştı. Kanalın taslak çalışmaları gizliden gizliye yürütülürken, 45 kilometre uzunluğunda olması planlanan plan ile gemi trafiği de rahatlatması hedefleniyor.

GELİR GETİRMESİ BEKLENİYOR

2023 hedefleri içerisinde yaşama geçirilecek proje, Türkiye'nin tıpkı sürede tonaj başına gemilerden nakit alınması mecburiyetinde ciddi gelir getirici bir meslek olacak.

YENİ ŞEHİR KURULACAK

Projenin netleşen detaylarına göre, Kanal İstanbul'un her iki yakasına da yeni bir belde kurulacak. Toplamda 500 bin bireyin yaşaması planlanan bu şehirde, evler 6 kattan çok olmayacak. Kanal üstüne 6 köprü kurulmasının da gündemde bulunduğu belirtilirken, projenin 20 milyar doları aşan bir maliyetle yaşama geçirilmesi bekleniyor.

KAZMA SEÇİM SONRASINDA

Türkiye'nin 2023 vizyonu yansıtan projelerden bulunan Kanal İstanbul'da ilk kazmanın 2015'te vurulması bekleniyor. Projeye hazirandaki seçimlerden sonra kazma vurulmasını planlayan hükümet, 2 ay içerisinde ihaleye çıkmaya hazırlanıyor.

İNŞAATTINDA YAP İŞLET DEVRET MODELİ

Kendi kendini finanse edebilecek Kanal İstanbul'un, devlete sıfır maliyetle yani yap-işlet-devret modeliyle yaşama geçirilmesi planlanıyor. İhale duyurusuyla birlikte, projenin detaylarının netleşmesi ve müteahhitlik dalının hareketlenmesi bekleniyor. (Kaynak: Sabah)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar