Destek Yatırım'ın "Yıl Sonu Beklenti Raporu"

- Destek Yatırım Araştırma Müdürü Tufan: - "Dolar/TL kurunu etkileyen pek çok konu bulunuyor. Ancak ABD tarafındaki gelişmeler önemle değerlendirilecek" - "Destek Yatırım olarak, 2017'de ABD'de kademeli bir faiz artış süreci bekliyoruz" - "Jeopolitik risk sürecinin devam ediyor olması altındaki yükselişi destekleyecek"

Google Haberlere Abone ol
Destek Yatırım'ın "Yıl Sonu Beklenti Raporu"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, dolar/TL kurunu etkileyen pek çok konu bulunduğunu, ancak ABD tarafındaki gelişmelerin önemle değerlendirileceğini belirterek, 2017’de ABD'de kademeli bir faiz artış süreci beklediklerini bildirdi.

Destek Yatırım Menkul Değerler'in ABD, Avrupa, Asya ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin piyasalara yansımalarını ele aldığı ve 2017 için senaryolar ortaya koyduğu "Piyasalarda Yıl Sonu Beklenti Raporu", İstanbul’da açıklandı.

Raporun sunumunu gerçekleştiren Murat Tufan, dolar-TL kurunu etkileyen pek çok konu bulunduğunu, ancak ABD tarafındaki gelişmelerin önemle değerlendirileceğini ifade ederek, Fed'in 2014 yılından bu yana başlatmış olduğu parasal sıkılaşma kapsamında bu zamana kadar sadece bir defa faiz artırabildiğini hatırlattı.

Tufan, Destek Yatırım olarak, 2017’de kademeli bir faiz artış süreci beklediklerini, gerçekleşecek muhtemel 3 faiz artışıyla birlikte 2017 sonu ortalama faiz oranının yüzde 1,125 olabileceğini, bu yıl sonu için ortalama faiz beklentisinin ise yüzde 0,625 olduğunu bildirdi.


- Dolarda yıl sonu beklentisi en az 3,05 seviyesi


Raporda yer alan kur ve parite tahminlerini açıklayan Tufan, Fed’in bu yıl faiz artırmaması, kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçiminde ipi Demokrat aday Hillary Clinton’ın göğüslemesi, yurt içi tarafında normalleşme adımlarının atılması, reyting kuruluşlarının Türkiye’nin not görünümü ile ilgili olumlu mesajlar vermesi ve emtia fiyatlarının düşük seyrinin devam etmesi şeklindeki olumlu senaryonun gerçekleşmesi halinde yıl sonunda dolar kurunun 3,05-3,08 seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti.

Tufan, Fed’in agresif faiz artırımı, Donald Trump’ın seçilmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sadeleştirme sürecini beklenenden daha agresif ve hızlı gerçekleştirmesi, jeopolitik risklerin yeni bir boyut kazanması, yurt içinde yeni siyasi ve ekonomik risklerin görülmesi şeklindeki olumsuz senaryonun gerçekleşmesi durumunda ise dolarda 3,10-3,15 seviyelerinin görülebileceğini belirtti.


- “Avrupa, göç sorunu ve beraberinde gelen politik belirsizliklerden olumsuz etkilendi”


Murat Tufan, jeopolitik risklerin tüm dünya ekonomisini etkilediğini ifade ederek, Avrupa ekonomisinin göç sorunu ve beraberinde gelen politik belirsizliklerden olumsuz etkilendiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, sığınmacı politikaları nedeniyle eleştirildiğini ve partisi CDU’nun 4 Eylül'de yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde de yüzde 20'nin altında oy aldığını hatırlatan Tufan, Fransa, Hollanda, Almanya ve Avusturya’da aşırı muhafazakar partilerin ana akım siyasi partilerin önüne çıktığını söyledi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin, göçmen politikaları nedeniyle AB Zirvesi'ni protesto ederek katılım göstermediğini belirten Tufan, bu gibi konular ve Brexit gibi birliğin çatırdadığını gösteren gelişmelerin bölge ekonomisi ve avronun gücünde belirleyici güç olacağını vurguladı.

- Altında yükseliş sürecek


Destek Yatırım Araştırma Müdürü Tufan, jeopolitik risk sürecinin devam ediyor olmasının altındaki yükselişi destekleyeceğini, altında yıl sonu fiyat beklentisinin 1.360-1.380 dolar seviyeleri olduğunu kaydetti.

Fiziksel talebin yeniden yükseleceği beklentisi, negatif faiz sürecinin devam etmesi ve düşük tahvil faiz oranları ile Fed’in faiz artırım sürecini yavaşlatması beklentisinin de diğer önemli etkenler olduğunu vurgulayan Tufan, merkez bankalarının fiziksel alımlarını sürdürmesinin de fiyatları yukarı yönlü etkileyeceğini söyledi.


- "Petrolde yükselişler sınırlı kalır"


Murat Tufan, OPEC’in arzı dondurma yönünde attığı adımlara karşın küresel piyasalarda petrol arz fazlalığı endişelerinin devam ettiğini belirterek, OPEC’in son toplantısında arzı sabitleme yönünde karar aldığını, ancak bu karara Rusya ve ABD gibi diğer büyük petrol üreticisi konumundaki ülkelerin katılmadığını söyledi.

Bazı OPEC ülkelerinin de karardan muaf tutulacağını belirten Tufan, tüm bu gelişmeler üst üste konulduğunda alınan kararların petrol fiyatlarına katkısının sınırlı kalabileceğini düşündüklerini ifade etti.

Tufan, "Bu perspektifle baktığımızda, yıl sonunda ham petrolde 46-52 dolar, Brent petrolde ise 48-54 dolar aralıklarını bekliyoruz." dedi.






Yorumlar