Derince Limanı özelleştirmesinde çadır gerginliği

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait Kocaeli Derince Limanı'nın, 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirme ihalesine tepki göstermek amacıyla çadır kuran sendika üyeleriyle polis arasında gerginlik...

Google Haberlere Abone ol
Derince Limanı özelleştirmesinde çadır gerginliği

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'na (TCDD) ait Kocaeli Derince Limanı'nın, 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirme ihalesine tepki göstermek amacıyla çadır kuran sendika üyeleriyle polis arasında gerginlik yaşandı. Polis, kurulan çadırların kaldırılmasını isterken, sendika üyeleri de yanlış bir şey yapmadıklarını söyledi.

Sendika temsilcileri, Derince Limanı girişine cuma günü çadır kurarak, özelleştirmeye olan tepkilerini dile getirdi. Polis ise kurulan çadırların kaldırılmasını istedi. Liman girişine gelen Çevvik Kuvvet polisi ile sendika temsilcileri arasında bir süre gerginlik yaşandı. Yapılan görüşmeler sonucu polis, müdahale etmeden olay yerinden ayrıldı.

Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, eylemlerinin haklılığını savundu. Aykurt, şunları söyledi: "Cuma günü başlatmış olduğumuz burada bir eylemimiz var. Burada eylemle alakalı, emniyet güçleri, vali beyin genelgesi olduğunu, bunun buradan kaldırılması gerektiğini söylüyor. Biz de burada yasa dışı pankart olmadığını, demokratik hakkımızı kullandığımızı, kamuoyunu bilgilendirmek açısından açıklamalar yaptığımızı kendilerine ilettik. Vali beyle görüşmek için randevu aldık. Neticenin ne olduğunu, ne olacağını bilmiyoruz. Ancak biz burada kanuna aykırı bir şey yapmıyoruz, demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Özelleştirmenin yanlışlarını anlatıyoruz. Soma'nın Derince'de yaşanmamasını istiyoruz." Aykurt, bu ayın 28'inde teklif verme sürecinin olduğunu sonra yeniden limanın ihaleye çıkacağını kaydetti.

2007 İHALESİ İPTAL EDİLMİŞTİ

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın "İşletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirme kapsamına aldığı liman için ilk kez 2007'de ihaleye çıkıldı. Açık artırma sonucunda ise en yüksek teklifi 195 milyon 250 bin dolarla Türkerler Ortak Girişim Grubu'ndan geldi. Ancak Danıştay, Derince Limanı ile ilgili imar planı çelişkilerini dikkate alarak, bu özelleştirmeyi iptal etti.

114 YILLIK DERİNCE STRATEJİK LİMAN

Derince Limanı’nın tarihi 1900 yılına uzanıyor. Anadolu Bağdat Demiryolları Kumpanyası’na verilen bir imtiyazla inşaatı başlayan liman 1904’te işletmeye açıldı. 1999 depreminde zarar gören liman, 422 bin metrekare alana sahip.

CİHAN

Yorumlar