Deri ihracatı yüzde 17,7 arttı

Deri ihracatı, senenin ilk 10 ayında yüzde 17,7 arttı. İhracatta en büyük payı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri aldı.

Google Haberlere Abone ol
Deri ihracatı yüzde 17,7 arttı

Deri ihracatı, senenin ilk 10 ayında yüzde 17,7 arttı. İhracatta en büyük payı Avrupa Birliği (AB) ülkeleri aldı.



Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Mehmet Ali Dinç, deri üretimi ve ihracatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mehmet Ali Dinç, Türkiye’nin yünlü deride önemli bir yeri bulunduğunu vurguladı. Dinç, ülkenin zig adı verilen giyimlik deride de İtalya ve İspanya’nın ardından geldiğini dile getirdi. Alanın dünya markalarının tekelinde olduğundan dert yandı. Bu durumun fiyatlarda yankı bulduğundan yakınırken, “Türkiye olarak, alt grup tüketiciyi Pakistan, Hindistan ve Çin’e kaptırmış durumdayız. Ancak dünyada A (+) olarak adlandırılan bütün markalar Türkiye’nin ürünlerini tercih ediyor.” dedi.


Dinç, deri sektörünün ham deri fiyatlarının ve girdi maliyetlerinin artışı, kredi bulma güçlükleri nedeni ile sıkıntıya girdiğini de aktardı. Dinç, şunları ifade etti:

“Sektörde bir durgunluk var. Bunu yakında aşacağız. Pakistan’da bir ürünü 40-50 dolara üretiyorlar, bizde maliyetler daha çok. Bizim ürünlerimiz onlara göre daha kalifiye. Hatta onların ürünlerinin bir kısmı kanserojen madde bile içeriyor. Çin’in zenginleşmesiyle onlarda da maliyet arttı. Türkiye olarak Çin’e A(+) ürünler satmaya başladık. Ürünlerimiz ciddi anlamda ilgi görüyor. Bir araştırmaya göre Çin’de 300 milyon birey, sınırsız para harcama limitine dayandı. Bu bir Amerika demek. Şu an ancak Rusya’nın yüzde 8’ine hitap ediyoruz. 4,5 milyar bireyin bulunduğu ülkede 300 milyonun yüzde 20’sine dahi hitap etsek bunun sektörü 4-5 sene götüreceği kanaatindeyim.”


Deri tasarımcılarına dünya moda şovlarında yardımcı olduklarını belirten TDKD Başkanı, şöyle devam etti:

“Hem madden hem manen ardında durduğumuz arkadaşlarımızla katıldığımız Çin ve Hong Kong deri fuarlarında odak ülke olarak yer aldık. Bunun yanında sektöre yeni tasarımcılar yetiştirmek için eğitimler ve yarışmalar tertip ediyoruz. Amacımız dünya deri sektöründe en çok tercih edilen ve beğenilen marka olmak. Bu amaçla Uzak Doğu'da tanıtım atağımızı Avrupa'da da yürütmekteyiz. Ülkemizde ve uluslararası arenada artık ürünler, markaları ile tanınmakta ve sorulmaktadır. Bu bakımdan bizler de dünyada ismimizden söz ettirmek için tüm dünyaya hitap eden markalarla ürünlerimizi üretmek durumundayız.”


Dinç, deri sektöründe bir numaranın Rusya olduğunu ancak Çin’in katlanarak büyüdüğünü kaydetti. Rusya ve Çin’de var olma adına gerekeni yaptıklarını anlatan Dinç, şu an 1,3 milyar dolar olan ihracatlarını 2023’te 5,5 milyar dolara çıkaracaklarını bildirdi.

Dinç, Avrupa’nın ekonomik durgunluğuna, bölge ülkelerin siyasi durumuna rağmen senenin ilk 10 ayında deri ihracatının 17,7; deri ve kürk konfeksiyon ihracatının yüzde 14,4 arttığını duyurdu. Deri ihracatında en büyük payın AB’ye; deri ve kürk konfeksiyon ihracatında Rusya’ya ait olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar