Denizli dünya kekik üretiminin yüzde 85'ini yapıyor

Denizli’nin Pamukkale ilçesi Gözler Mahallesi’nde 1994 yılında Mehmet Aksoy’un dağdan getirerek 1 metrekare alanda deneme üretimiyle başladığı kekik üretimi, bugün bölgede dünyada üretiminin yüzde 85’ine ulaştı. Denizli’nin en...

Google Haberlere Abone ol
Denizli dünya kekik üretiminin yüzde 85'ini yapıyor

Denizli’nin Pamukkale ilçesi Gözler Mahallesi’nde 1994 yılında Mehmet Aksoy’un dağdan getirerek 1 metrekare alanda deneme üretimiyle başladığı kekik üretimi, bugün bölgede dünyada üretiminin yüzde 85’ine ulaştı. Denizli’nin en büyük ilçesi konumundaki Pamukkale’de, 13 bin tonluk dünya kekik üretiminin 12 bin tonu yapılıyor. Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, protokol üyeleri ve birçok çiftçi, Gözler Mahallesi’ndeki hasat başlangıcına katıldı. Başkan Gürlesin ve beraberindekiler, ellerine orak alıp tarlada kekik hasadı yaptı. Ardından adaçayı ve lavanta bahçeleri gezildi.

Başkan Gürlesin, Gözler'in dünya kekik üretiminin yüzde 85’inin, Türkiye’nin yüzde 90’ının yapıldığının yer olduğunu belirterek, “Daha önce tütünle uğraşan Gözler, bugün kekikte söz sahibidir. Her ortamda yetiştirilemiyor. Mehmet Aksoy büyüğümüz, 20 yıl önce kekik üretiminin öncülüğünü yapmıştır. 2013 yılında 12 bin 183 ton üretim yapılmıştır. Bu rakam, Türkiye kekik üretiminin yüzde 90’ına tekabül etmektedir. Dünyadaki kekiğin de yüzde 85’i burada üretiliyor. Bu bizim için övünç kaynağıdır ve üzerinde durulması gerekir. Bu daha fazla katma değer yaratacaksa takipçisi oluruz. Şu an kilosu 5–6 lira ediyor. Baharatlık oluyor, suyu çıkıyor ve yağı çıkıyor.” dedi.

Vali Yardımcısı Türkmen ise çiftçilerin farklı ürünlere yönelmesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Tarım teşkilatımız bunun öncülüğünü yapıyor. Burada da bunun en güzel örneğini görüyoruz. Kekik, geleneksel ürünlerden çok daha fazlasını kazandırıyor.” diye konuştu. İl Müdürü Kutlu da, “20 yıl önce bu topraklarda tütün yetiştirilirdi. O dönemlerde, daha fazla gelir elde edilmesi yönünde alternatif ürün arayışı vardı. Bölgede meraklı ve yenliklere açık çiftçilerle kekik üretilmeye başlandı. kekik, aromatik tıbbi bir bitkidir. Dünyada kekik üretimi 13 bin ton civarındadır, bunun 12 bin tondan fazlasını biz üretiyoruz. Maddi açıdan üreticiyi tatmin ettiği için üretim alanı hızla gelişmektedir. Organik çeşit üretimiyle ilgili çalışma yapıyoruz. Lavanta, adaçayı gibi bitkiler de üretiliyor. Ülkemizde bunun büyük oranda bir açığı vardır. Üretimin arttırılmasına gayret ediyoruz.” dedi.

DENEMEYLE BAŞLAYIP DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLDULAR

Kekiği ilk kez yetiştirerek bölgede öncülük yapan Aksoy ise şunları söyledi: “1994’te bölgedeki ilk kekik üretimi ben yaptım. Bu memlekette hiç kekik üreten yoktu. Dağdan getirdiğim kekiği 1 metrekare alanda denedim ve sonraki yıllar geniş alanlarda yetiştirmeye başladım. 20 yılda büyük yol katettik. Köylü vatandaşlara da önerdim, onlar da benimsediler. Kekikten, lavantadan ve adaçayından, hepsinden memnunuz. Dolarla satılıyor, gelirimiz çok iyidir.” CİHAN

Yorumlar