Denge ve Denetleme Ağı, şeffaf bütçe talep etti

Denge ve Denetleme Ağı, 10 Aralık günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı‘nın şeffaf olmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Denge ve Denetleme Ağı, şeffaf bütçe talep etti

Denge ve Denetleme Ağı, 10 Aralık günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı‘nın şeffaf olmasını talep etti. Ağın yönetiminden yapılan açıklamada “Denge ve denetleme ilkelerinin ne kadar önemli olduğunun temel göstergelerinden birinin de katılımcı ve şeffaf bir biçimde oluşturulduğu takdirde toplumun milli gelir, ekonomik kalkınma, gelir dağılımı, ekonomik ve sosyal sorunlarının giderilmesi üzerinde olumlu bir etki yaratacak olan devlet bütçesinin oluşturulması ve karar aşamasıdır.” denildi.

“ŞEFFAF BÜTÇE VATANDAŞLARI GÜÇLENDİRİR”

Bütçe gelirlerinin en önemli kalemini vatandaşlardan toplanan vergilerin oluşturduğuna işaret edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Devlet, vatandaşlardan topladığı vergileri nasıl harcayacağını, bütçe aracılığıyla bize duyurmaktadır. Şeffaf bütçe, farklı harcama türlerine ne kadar kaynak ayrıldığı, hangi gelirlerin toplandığına ilişkin bilgilerin açıklanması ve bir ülkedeki insanların tamamının bu bilgiye erişebilmesi anlamına gelir. Şeffaf bütçe, yurttaşları güçlendirir; yurttaşların hükümet görevlilerini kamu kaynaklarını iyi yönetip yönetemedikleri konusunda hesap verebilir olmaya davet eder.”

“ULUSAL BÜTÇEDE TBMM AKTİF OLMALI”

Açıklamada ayrıca yerel katılımı temel alan, şeffaf ve esaslara uygun bütçe görüşmesinin; demokratik, çoğulcu bir anlayışın ana unsurlarından biri olduğuna değinildi.

Denge ve Denetleme Ağı, bütçe önerilerini ise şöyle sıraladı:
“Yasama organı ulusal bütçenin şekillenmesinde aktif rol oynamalı.
Bütçenin hazırlanması sırasında hükümet kanadında şeffaf ve katılımcı bir yaklaşım benimsenmeli. Bağımsız bir yapı etkin bütçe denetimi yapmalı.”
CİHAN

Yorumlar