Denetimsiz ve bilinçsiz ilaçlama ihracatı olumsuz etkiliyor

Mersin İl Tarım Müdürü Kadir Çiftepala tarım ürünlerinin denetimsiz ve bilinçsiz ilaçlanmasının ihracatı olumsuz etkilerken iç pazarında önümüzdeki dönemlerde çökmesine neden olabileceğini belirtti.     Çitfepala...

Google Haberlere Abone ol
Denetimsiz ve bilinçsiz ilaçlama ihracatı olumsuz etkiliyor

Mersin İl Tarım Müdürü Kadir Çiftepala tarım ürünlerinin denetimsiz ve bilinçsiz ilaçlanmasının ihracatı olumsuz etkilerken iç pazarında önümüzdeki dönemlerde çökmesine neden olabileceğini belirtti.

    Çitfepala ve beraberindeki heyet Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret etti. Ziyarette MTSO yönetim kurulu üyeleri Kasım Tanrıöver, Enis Hekimoğlu ve Hakan Sefa Çakır hazır bulundu. Ziyarette Mersin bölgesinde yetiştirilen meyve ve sebzelerde yanlış ilaçlama ve sağlığa zararlı ilaç kullanımı sonucu oluşan ilaç kalıntılarının iç piyasaya ve ihracata etkileri konuşuldu.

    Kadir Çiftepala, burada yaptığı konuşmada tarım ürünlerinin bilinçsiz ilaçlanmasına dikkat çekti. Tarım ürünlerinin denetimsiz ve bilinçsiz ilaçlanması ihracatı engellediği gibi iç pazarında önümüzdeki dönemlerde çökmesine sebep olabileceği uyarısı yapan Çiftepala, "Bakanlık AB Uyum süreci dahilinde kanun ve mevzuatlarda düzenleme yaptı. Ancak kullanıcıdan talep gelmediği sürece ilaç satıcısı yasal mevzuata uymuyor. Üreticinin ve ilaç bayilerinin bilinçlendirilmesi, sakıncalı ilaçların kullanımın azaltılması ve ilaçlama sürecinde uygun doz kullanımının üreticiye anlatılması gerekli." diye konuştu.

    'Hasat Öncesi Denetim programı' kapsamında uygun olmayan ürünleri imha ettiklerini anlatan Çiftepala şöyle devam etti: "Yaptığımız çalışmalar sonucu Mersin bölgesinde mevzuata uymayan sağlığa zararlı ürün oranı binde iki. Yapılan çalışmalar sonucu, üretim kalitesi özellikle narenciyede arttı. Bunu bölgemizde yetişen bütün ürünlerde başarmamız gerekli. İlaç kalıntılarının önüne geçmek için kısa vadede çözüm olarak sözleşmeli üretici modeli en etkili çözüm olarak görünmektedir."

    "ÜRETİCİ BİLİNÇLENDİRİLMELİ"

    İhracatta yaşanan sıkıntılara değinen MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu ise üreticilerin bilinçsizliğinden yakındı. Kısa vadeli kazanç peşinde olduğu için sektörün gelişmesi ve geleceğinin büyük risk altında olduğuna işaret eden Hekimoğlu, "Yapılacak eğitim ve denetimler ile bu durumun önüne geçmeliyiz. Hatalı ve uygunsuz üretimin ihracatta büyük kayıplara sebep olduğu, bu durumun da dolaylı olarak tüm üreticiye ve sektöre yansıyacağını anlatmamız gerekli." diye konuştu.

    Bölgede yetişen birçok ürünün kalite anlamında üst düzeyde olmasına rağmen yanlış ilaçlama nedeniyle büyük potansiyel heba olduğuna vurgu yapan Hekimoğlu şöyle devam etti: "AB ve Rusya'nın çok sıkı kuralları var. Özellikle bu bölgelere ihracat yaparken büyük sıkıntılar yaşanmakta. Üretim sürecindeki en ufak hata büyük kayıplara sebep olmakta. Bu problem bütün ihracatçıların problemi. Gerekirse bizler de taşın altına elimizi sokmalıyız. Üzerimize düşen ne ise beraber hareket edip bu sorunların önüne geçmeliyiz. Bu süreç sonunda eminim ki hem üretici, hem ihracatçı, hem Mersin hem de Türkiye kazanacaktır. Sonuçta tarım kentimizin öncü sektörüdür. Hedefimiz tarımda sıfır ilaç kalıntısıdır."

    Hekimoğlu bu konuda ziraat mühendislerine ve söz konusu tarım ilaçları ve gübre bayilerine büyük görev düştüğünü ifade etti. CİHAN

Yorumlar