Demirtaş: Vergi ve SGK borçlarının taksitlendirme süresi 60 aya çıkarılmalı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında, taksitlendirme süresinin 36'dan 60 aya çıkarılmasını istediklerini söyledi.Kanunlaşma süreci devam eden...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: Vergi ve SGK borçlarının taksitlendirme süresi 60 aya çıkarılmalı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında, taksitlendirme süresinin 36'dan 60 aya çıkarılmasını istediklerini söyledi.

Kanunlaşma süreci devam eden Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair kanun teklifiyle Maliye Bakanlığı veya SGK'ye borçların, TEFE/ÜFE aylık değişim oranına endekslenmek suretiyle yeniden yapılandırılarak 18 taksitte ve 36 ayda ödenmesine imkan sağlandığını belirten Demirtaş, “Düzenlemeyi borçlarını düzenli ödeyememiş, vergi ve prim borcu olan iş dünyası için önemli bir imkan olarak görüyoruz ancak vergi ve sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında taksitlendirme süresinin, 36 aydan 60 aya çıkarılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu önerimizi, yetkililere oda olarak defalarca ilettik ancak SGK Başkanlığı’ndan olumlu bir yanıt alamadık.” dedi.

'İZMİR’DE 15 BİN İŞLETMENİN YENİ DÜZENLEMEYE İHTİYACI VAR'

2011 yılında kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını sağlayan 6111 sayılı kanunla yapılan taksitlendirmede ödeme sürelerinin sona erdiğini hatırlatan İZTO Başkanı Demirtaş, “Taksitlerini zamanında ödeyememeleri sebebiyle sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de toplamda 130 binden fazla mükellef, bu yasadan yararlanma haklarını kaybettiler. Bu mükelleflerin büyük kısmı, halen etkileri devam eden 2008 kriziyle zor durumda kalan, ayakta kalma savaşı veren mükellefler. Sadece İzmir’de 15 bin üyemizin bu yeniden yapılandırmaya ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.

'FAİZ YÜKÜ NEDENİYLE BORÇLAR EKSİLMİYOR'

Vergi ve prim borcu içinde yüzen, ödeme gayreti içerisinde olan mükelleflerin, ödemelerini yaptığı halde faiz yükü sebebiyle borçlarını çok eksiltemediğine dikkat çeken Demirtaş, “Yapılacak olan düzenlemeyle zor durumda olan mükelleflere borçlarını ödeyebilmeleri için kolaylık sağlanırsa işlerini sürdürebilecekler, istihdam sağlamaya devam edebilecekler, biraz da olsa rahatlayacaklardır. Bizler istihdam yaratan, elini değil tüm vücudunu taşın altına koymuş iş dünyası olarak önümüzün açılmasını istiyor, daha fazla yatırım yapmak ve istihdam oluşturmak adına vergi ve SGK prim borçlarında yapılandırma sürecinin 60 ay olması konusunda ısrar ediyoruz. Aksi takdirde görünen köy klavuz istemediği gibi bir süre sonra başka bir yeniden yapılandırma gereğinin daha doğacağını, sürecin baştan başlayacağını düşünüyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar