Demirtaş: İran’ın çok potansiyeli var, birlikte ticaret ve yatırım yapalım

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İran İş ve İnceleme Gezisi kapsamında Assaluyeh ve Buchehr’de gerçekleştirdiği görüşmelerde, İranlı işadamlarını birlikte ticaret ve yatırım yapmaya davet etti. İTO,...

Google Haberlere Abone ol
Demirtaş: İran’ın çok potansiyeli var, birlikte ticaret ve yatırım yapalım

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İran İş ve İnceleme Gezisi kapsamında Assaluyeh ve Buchehr’de gerçekleştirdiği görüşmelerde, İranlı işadamlarını birlikte ticaret ve yatırım yapmaya davet etti. İTO, geçtiğimiz hafta 25-29 Nisan tarihleri arasında 60 kişilik heyetle gittiği İran İş ve İnceleme Gezisi kapsamında, Assaluyeh ve Buchehr kentlerinde incelemelerde bulundu. Assaluyeh’te petrol ve doğalgaz tesislerini ziyaret eden İTO heyeti, daha sonra Buchehr kentine geçerek, liman ve hurma bölgelerinde temaslarda bulundu.

    İzmir’in Türkiye’nin ekonomik açıdan ikinci büyük kenti olduğunu belirten İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir’in son beş yıllık ihracat ortalaması 18,6 milyar dolar, ithalat ise 21 milyar dolar. 13 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölgesi, 3 teknoloji geliştirme bölgesi ve 4 ana ticaret limanı ile yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi konumunda. Kentimizde bin 900 yabancı sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Son yıllarda İranlı firmaların da İzmir’e olan ilgisi artıyor. İranlı işadamlarını İzmir’e gelmesini, potansiyelimizi ve iş imkanlarını yerinde görmesini istiyoruz.” dedi. Demirtaş, İran’dan gelecek öğrencilere İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) yüzde 15 burs vereceklerini belirterek Bushehr’den dış ticaret alanında İEÜ’de eğitim alacak bir öğrenciye de tam burs vereceklerini açıkladı.

    ‘İRAN’DA RUHANİ İLE YENİ BİR SAYFA AÇILDI’

    İran’ın dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olduğuna dikkat çeken İTO Ekrem Demirtaş, şöyle konuştu: “İran gelecekte çok daha ileri gidecektir. Ruhani ile birlikte İran’ın önünde yeni bir sayfa açıldı. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son yıllarda yoğunluk kazansa da, geçmişe dayanan dostluğumuz var. İran, batı dünyası tarafından haksız bir ambargoyla karşılaştığında, biz elimizden geleni vermeye çalıştık. Artık Cenevre görüşmelerinden sonra ambargo etkisini yitirmeye başlıyor. Biz bu dönemde, iş ilişkilerinin arttırılması ve karşılıklı bağların güçlendirilmesi için İran’a geldik. Tercihli Ticaret Anlaşması’nın onay sürecinin de tamamlanmasının ardından iki ülke arasındaki ticaret hacmi de katlanarak artacak.”

    'ORTAK YATIRIM İSTİYORUZ’

    İzmirli işadamları ile ortak yatırım yapmak istediklerini dile getiren Buchehr Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Akbar Sharif Pour, “Petrokimya, petrol, doğalgaz alanlarında her zaman potansiyel var ancak biz biraz da deniz ürünleri ve hurma konusuna da yönelmek istiyoruz. Buchehr bir deniz kenti. Bu nedenle deniz ürünleri sektöründe de işbirliği yapabiliriz.” diye konuştu.

    Karşılıklı ziyaretlerin işbirliklerinin temelini oluşturmasını istediklerini ifade eden Buchehr Belediye Başkanı Saeid Azad Shehreky, “Şehrimizin her tarafı enerjiyle dolu ve yatırım için önemli bir bölge. Bir yatırımcı gözüyle Assuluyeh’ten Buchehr’e gelirken bölgemizi iyi etüt ettiğinize inanıyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar