DEİK İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu

-Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "İngiltere AB ile yollarını ayırdığı gün, Türkiye ile İngiltere arasındaki full kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (STA) o gün orada hazır olacak ve devreye girecek" - "Bu milletin emaneti olan milletin iradesini, bu hainlerin kirli postallarının altına atmayacağız dedik ve o gün de öyle yaptık" - "Önümüzdeki 5-10 senede bu coğrafyanın en itibarlı pasaportu Türkiye Cumhuriyeti pasaportudur ve olacaktır Allah'ın izniyle"

Google Haberlere Abone ol
DEİK İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İngiltere AB ile yollarını ayırdığı gün, Türkiye ile İngiltere arasındaki full kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (STA) o gün orada hazır olacak ve devreye girecek." dedi.

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, 15 Temmuz gecesinde yaşadıklarını anlattı.

Meclise bomba atıldığında 30 metre yan tarafında olduğunu belirten Zeybekci, o gün orada ant içtiklerini aktararak, "Bu milletin emaneti olan milletin iradesini, bu hainlerin kirli postallarının altına atmayacağız dedik ve o gün de öyle yaptık." ifadelerini kullandı.

Zeybekci, o gün birlik ve beraberlikle ülkenin bu melanetten fiili olarak kurtulduğunu dile getirdi.

O dönemden hemen sonra bir kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi notunu düşürdüğünü anımsatan Zeybekci, "Pazartesi günü sabahın köründe Türkiye'nin kredi notunu düşürüyor. Ne oldu, ne bitti, ne zaman çalıştın, hafta sonu hangi raporları değerlendirdin, hangi değerlere baktın da alelacele o notu düşürdün." diye konuştu.

Zeybekci, bu ihanetten sonraki hafta sonu Almanya'nın en büyük dergisinin kapağında, önünde tel örgü olan Türk bayrağının yer aldığını ve üzerine "Bir zamanlar demokrasi vardı" diye yazdığını anımsatarak, "Darbe başarılı olsaydı, demokrasi mi olacaktı?" dedi.

- "Türkiye'nin hedefi Avrupa Birliği"

Bakan Zeybekci, bütün problemlerin hepsinin geçeceğini belirterek, "Önümüzdeki 5-10 senede bu coğrafyanın en itibarlı pasaportu Türkiye Cumhuriyeti pasaportudur ve olacaktır Allah'ın izniyle." şeklinde konuştu.

15 Temmuz'un bir darbe girişimi değil, bir işgal girişimi olduğunu vurgulayan Zeybekci, bu milletin dualı millet olduğunu söyledi.

Zeybekci, Türkiye'nin hedefinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu, bunu derken de dostlarının kendilerini yanlış anladığına işaret ederek, "Ne pahasına olursa olsun AB'ye üyelik değil… Evet 53 yıldan beri AB'ye tam üye olmakla ilgili bütün süreçlerde oradaydık. En son Brüksel'e gittiğimde söyledim: Türkiye'ye artık bir Guinness ödülü verilmeli. Çünkü eminim dünyada Türkiye, böyle bir örgüte girmekle ilgili en uzun kuyrukta bekleyen ülkedir. Bununla ilgili mutlaka bir tescil almak lazım." diye konuştu.

Türkiye'nin stratejik hedefinin ekonomide, demokraside, yatırım ortamında, insan haklarında ve özgürlüklerde ve hukukun üstünlüğünde AB standartlarına ulaşmak olduğuna dikkati çeken Zeybekci, bu standartların tam tutturulması halinde AB'ye üye olmak ya da olmamanın Türkiye'nin sorunu olmaktan çıkacağını ifade etti.

- "TL'nin dolar karşısındaki hareketi tamamen dış sebeplere dayanan şeyler"

Zeybekci, bugünlerde TL'nin dolar karşısındaki hareketinin tamamen dış sebeplere dayanan şeyler olduğunu söyledi.

Son 6 ayda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) piyasaya 1 centlik bile günlük ihale vermediğini belirten Zeybekci, piyasanın kendi dengeleri içerisinde değerini bulduğunu kaydetti.

Zeybekci, 2015 yılı Mayıs ayında AB'nin ilgili komiseri ile Brüksel'de Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi için ortak bir deklarasyon yayınladıklarını anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Deklarasyon içinde yer alan maddeler; tarım ürünleri ve gıdanın, hizmetler sektörü ile kamu alımları ve tüm kamu ihalelerinin Gümrük Birliği'ne alınması, Türkiye'nin AB ve Gümrük Birliği konusunda karar alma mekanizmalarında yer alması konuları müzakereye açıldı. Bununla ilgili çalışmalar başladı. En son geçen hafta Brüksel'de gördüğümüz manzara son derece umut verici ve sevindiriciydi. Bu senenin sonuna kadar AB ilgili komiseri inşallah yetkilendirecek, hiçbir problem görünmüyor. Türkiye de Ekonomi Bakanını yetkilendirecek, orada da hiçbir problem görünmüyor. Etki değerlendirmelerimizi yaptık. AB de yaptı, biz de yaptık. Bununla ilgili rakamları ileride sizlerle paylaşacağım. Son derece pozitif sonuçların ortaya çıkacağı bir sonuca doğru gidiyoruz."

- "Rusya ile STA görüşmelerini çok hızlı bir şekilde sürdürüyoruz"

Zeybekci, birkaç hafta önce İngiltere Ekonomi Bakanı ile çok etkin bir karar aldıklarını belirterek, "İngiltere AB ile yollarını ayırdığı gün, Türkiye ile İngiltere arasındaki kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (STA) o gün orada hazır olacak ve devreye girecek." dedi.

Bu konuda siyasi olarak kararlarını aldıklarını ve teknik talimatları verdiklerini aktaran Zeybekci, sürecin başladığını kaydetti.

Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği'ni güncelledikleri zamandaki kapsamdan daha ilerisine geçmek istediklerini, bunun da gelecek 1,5 yılın çok hızlı gündem maddelerinden biri olacağını dile getirdi.

Rusya ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, Avrasya Gümrük Birliği ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirme yolunda, Rusya ile STA görüşmelerini çok hızlı bir şekilde sürdürdüklerini ifade etti.

Rusya'yla 2017 yılında STA'yı hizmet ve yatırım alanlarında tamamlamak istediklerini belirten Zeybekci, "Ardından tarım ürünlerini de kapsayacak şekilde Rusya'yla görüşmelerimizi çok hızlı şekilde sürdürüyoruz. İran'la 2015 yılı Ocak ayında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşmamızla bir nevi kısmi STA imzaladık. Kasım başında tekrar İran'a gidiyoruz. Hedefimiz, bu ürün gruplarını 200'er ürüne çıkarmak. Sonra da kapsam olarak çok daha geniş bir noktaya getirmek. Oradan da çok ümitliyiz, çok kısa sürede sonuç alacağız diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Zeybekci, AB ve Gümrük Birliği Anlaşması'ndaki güncellemeye de değinerek, "AB'nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı STA'lara Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması konusunu da görüşmeler sonunda elde edeceğiz." ifadesini kullandı.

- "Afrika'da varız ve olmaya devam edeceğiz"

Zeybekci, Afrika'da Türkiye'nin 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmine eriştiğini vurgulayarak, "Geçtiğimiz 30 yılın dünya ekonomisinin, büyümenin motoru Çin'di. Önümüzdeki 10 yılların dünya ekonomisinin dinamosu ve motoru Afrika olacak. Afrika yeni bir cazibe, üretim ve sanayi merkezi olacak. Afrika'yla ilgili seferberliğimizi devam ettireceğiz. Afrika'da varız ve olmaya devam edeceğiz." dedi.

Suudi Arabistan'da geçen hafta Körfez İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katıldığını hatırlatan Zeybekci, buradaki ülkelerle STA görüşmelerine başlamayı ve çok hızlı bir şekilde yol alıp, 2017 yılı içinde de sonlandırmayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye'de belirlenen stratejik sektörlerde her türlü desteği vereceklerini bildiren Zeybekci, gelecek dönemde yenilenebilir enerjide yaklaşık 60 milyar dolarlık yatırım yapacağını kaydetti.

"Kendi devlerimizi yaratacağız." diyen Zeybekci, stratejik sektörlere yatırım yapmanın önemine vurgu yaptı.

Zeybekci, 2016 yılında ihracata verilen desteği 2017 bütçesinde 3 katına çıkaracaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"İlk defa taşımayla ilgili desteklerimiz var. İlk defa bu sene diyelim ki 100 milyon dolar ihracat yaptınız. Bir sonraki sene 110 milyon dolar yaptınız. Aradaki 10'a belli oranda prim desteği vereceğiz. 2018'de 110'dan 120'ye mi çıktın; aradaki 10'u bir daha destekleyeceğiz. Böyle devam edecek."

Konuşmasından sonra Zeybekci'ye günün anısına bir hediye takdim edildi. Daha sonra genel kurul basına kapalı gerçekleştirildi.​

Yorumlar