DEİK Başkanı Vardan Brüksel'de

- Vardan: - "Türkiye, hiç bir şekilde bu darbeye sebep olacak altyapısı olmadan böyle bir durumla karşılaştı. Ekonomisi yeteri kadar iyi durumda olan, siyaseten baktığımız zaman o dönem itibarıyla yeni bir hükümetin kurulmuş olduğu, hükümetin yeni reformlar açıklamak üzere çalışmalar yaptığı, Türkiye’nin 26 çeyrektir büyüdüğü bir ortamda hiç hak etmediğimiz, hiç beklemediğimiz bir darbe girişimiyle karşı kaşıya kaldık." - "Türkiye’nin tüm vücuduyla beraber yani halkıyla, medyasıyla, politikacısıyla, tüm iş dünyasıyla bir araya gelerek, herhangi bir dil, din farkı gözetmeksizin, herhangi bir siyasi ideoloji, yahut düşünce farkı gözetmeksizin, sadece kendi demokrasisini savunmak üzere ve sadece kendi ekonomisini muhafaza etmek üzere darbeye karşı çıktığını söylemeye çalıştık ve çalışıyoruz."

Google Haberlere Abone ol
DEİK Başkanı Vardan Brüksel'de

BRÜKSEL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türkiye, hiç bir şekilde bu darbeye sebep olacak altyapısı olmadan böyle bir durumla karşılaştı. Ekonomisi yeteri kadar iyi durumda olan, siyaseten baktığımız zaman o dönem itibarıyla yeni bir hükümetin kurulmuş olduğu, hükümetin yeni reformlar açıklamak üzere çalışmalar yaptığı, Türkiye’nin 26 çeyrektir büyüdüğü bir ortamda hiç hak etmediğimiz, hiç beklemediğimiz bir darbe girişimiyle karşı kaşıya kaldık." dedi.

Vardan, AB kurumlarına ev sahipliği yapan Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirdiği temaslara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Vardan, Brüksel temaslarında yetkililerle, vize serbesti, geri kabul anlaşması, Gümrük Birliği revizyonu gibi Türk iş dünyasını doğrudan ilgilendiren konularla birlikte FETÖ darbe girişimini görüştüklerini söyledi.

Türk iş dünyası olarak, FETÖ darbe girişiminden sonra almış oldukları kararlar doğrultusunda, Türkiye’nin durumunun yabancılara anlatılacağı bir tür seferberlik ilan ettiklerini belirten Vardan, DEİK’in Güney Kıbrıs dışında bütün AB üyesi ülkelerde iş konseyleri olduğunu, bu iş konseylerinden, ilgili ülkelerde en üst düzey kişilerle, medya kuruluşlarıyla, düşünce kuruluşlarıyla görüşmelerini ve iş dünyası olarak duruma nasıl baktıklarını anlatmalarını istediğini ifade etti.

Vardan, Türk iş dünyasının AB-Türkiye ilişkilerine büyük önem verdiğine dikkati çekerek, temaslarında yabancılara vermek istedikleri mesajlarla ilgili, "Türkiye, hiç bir şekilde bu darbeye sebep olacak altyapısı olmadan böyle bir durumla karşılaştı. Ekonomisi yeteri kadar iyi durumda olan, siyaseten baktığımız zaman o dönem itibarıyla yeni bir hükümetin kurulmuş olduğu, hükümetin yeni reformlar açıklamak üzere çalışmalar yaptığı, Türkiye’nin 26 çeyrektir büyüdüğü bir ortamda hiç hak etmediğimiz, hiç beklemediğimiz bir darbe girişimiyle karşı kaşıya kaldık." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ darbe girişimine tüm Türkiye'nin birlik halinde karşı çıktığını vurgulayan Vardan, şunları söyledi:

"Türkiye’nin tüm vücuduyla beraber yani halkıyla, medyasıyla, politikacısıyla, tüm iş dünyasıyla bir araya gelerek, herhangi bir dil, din farkı gözetmeksizin, herhangi bir siyasi ideoloji, yahut düşünce farkı gözetmeksizin, sadece kendi demokrasisini savunmak üzere ve sadece kendi ekonomisini muhafaza etmek üzere darbeye karşı çıktığını söylemeye çalıştık ve çalışıyoruz. Bu, Türk tarihinde ilk defa olan bir hadise. Burada insanlarımız hakikaten büyük bir varlık gösterdiler. Kendi ülkelerine nasıl sahip çıkılabileceğini, demokrasisine nasıl sahip çıkılabileceğini tüm dünyaya haykırdılar. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. “

Vardan, Brüksel temaslarında muhataplarına, Türk iş dünyası olarak, AB’ye girme sürecinde prosedürlerin hızlandırılması, fasılların hızla açılması, Kıbrıs sorunun çözümünde engellerin kaldırılması, Türkiye’ye haksız bir şekilde uygulanan vizelerin kaldırılması, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini de anlattıklarını ifade etti.

Türkiye’deki dış yatırımlarının yüzde 70’ten fazlasının AB ülkelerinden geldiğini hatırlatan Vardan, yabancıların kendi yatırımlarının nasıl etkilenebileceğini ve sürdürülebilir olup olmayacağını merak ettiklerini söyledi.

Vardan, darbe girişimi üzerinden yaklaşık 2,5 ay geçtiğini ve ülkeye ekonomik olarak bakıldığında ciddi bir dalgalanma olmadığının görüldüğünü anlattı.

Türkiye’de normale dönmenin çok çabuk olduğunu kaydeden Vardan, yabancılarla gerçekleştirilen görüşmelerde doğru bilgileri ilk ağızdan samimiyetle anlatabilmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Vardan'ın Brüksel temaslarına, Aysu Özlem Gökçe, Ebru Özdemir, Murat Özyeğin de katıldı.

Yorumlar