Davutoğlu’ndan CHP’nin vize iddiasına cevap

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP’nin “Avrupa Birliği (AB) ile yapılan vize anlaşması diğer ülkelerle vize anlaşmalarının iptali anlamına gelir.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu’ndan CHP’nin vize iddiasına cevap

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP’nin “Avrupa Birliği (AB) ile yapılan vize anlaşması diğer ülkelerle vize anlaşmalarının iptali anlamına gelir.” iddiasına cevap verdi. Ahmet Davutoğlu, “AB ile vize anlaşması yapıldığında diğer ülkelerle daha evvel paraflanan vize anlaşmaları iptal olmaz. CHP sözcüsünün bu iddiası cahilcedir.” dedi.

Davutoğlu, imkânlar el verdiği takdirde ihracatçıların 2 sene içinde Avrupa’nın her bir yanına vizesiz gidebileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na konuk oldu. Toplantıda iç ve dış siyasete değinen Davutoğlu, Türkiye’nin 11 senede her alanda önemli başarılar elde ettiğini vurguladı. Başarılarda milli irade ve kalkınma adımlarının önemli rol oynadığını dile getirdi.

İhracatçıları kalkınmanın motoru olarak gören Davutoğlu, “Girişimci eline bavul alıp ülke ülke dolaşır. Burada bizim görevimiz girişimcinin olduğu yere elçilik açmaktır. Ne mutlu burada bir ilerleme var. Ne mutlu şu an dünyada en çok temsil edilen 7. ülkeyiz. Yakında 6. ya da 5. olacağız.” ifadelerini kullandı.


Davutoğlu, şu aşamada hem diplomatları hem ihracatçıları dinamik olmaya, yeni bölge ve ülkelere girmeye davet etti. Yatırımlar adına vize muafiyetinin önemli olduğunu belirten Davutoğlu, “Göreve geldiğimde ilk talimatım hangi ülke ile olursa olsun vizelerin kaldırılması idi. Çünkü biz ihracatçının, yatırımcının önünde; bireyin önünde bir engel tanımıyoruz. “ dedi.


Toplamda 69 ülke ile vizeleri kaldırdıklarını duyuran Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Birey, statik değil dinamik olacak ki üretsin. Türkiye olarak 2023 için ilk 10 ekonomiden biri olma hedefini koyduk. Bunu ilan etmek kolay ama ya gereğini yapmak … İlk 10 ekonominin 9’u içinde ABD var, Çin var, Rusya var, Brezilya var. Bunlar alan olarak bizden 10 kat büyük. Biz bunlarla hangi yöntemlerden yararlanarak yarışacağız, ne yapacağız? Cevabı kolay, sınırları esneteceğiz. Yani siyasi sınırlarımızı koruyacağız ama ekonomide sınır tanımayacağız. İhracatçılarımız dünyada dinamik olacak. Ekonomik sınırlarımız siyasi sınırlarımızı aşacak.


Evet, vize bağlamında AB ile tarihi bir adım atıldı. Birileri ‘Geri Kabul Anlaşması’nın külfeti ne olacak’ diye soruyor. Bir defa bizim AB ile senelere dayanan bir anlaşmamız var. 2009’da AB troykasından vize muafiyeti talep ettik. Görüşmeler gayet çetindi. Yani 75 milyonluk bir ülkenin Schengen’e dâhil olması kolay olmadı.


Nihayetinde Geri Kabul Anlaşması’nı yaptık, vize muafiyeti adımı attık. En geç 3,5 sene sonra, imkânlar el verdiği takdirde 2 senede ihracatçılarımız Avrupa’nın her bir yanına gidebilecek. Şunu da beyan edeyim AB külfete ortak olduğu takdirde Geri Kabul Anlaşması devreye girecek.”



Dışişleri Bakanı, CHP’nin “Avrupa Birliği (AB) ile yapılan vize anlaşması diğer ülkelerle vize anlaşmalarının iptali anlamına gelir.” iddiasına da “AB ile vize anlaşması yapıldığında diğer ülkelerle daha evvel paraflanan vize anlaşmaları iptal olmaz. CHP sözcüsünün bu iddiası cahilcedir. Böyle bir şey olmadı, olmayacaktır. Örnek veriyorum, AB ile vize muafiyetinin yanında Rusya ile vize muafiyetimiz devam edecektir. ” karşılığını verdi.



Ahmet Davutoğlu, ilave olarak serbest ticaret anlaşmaları ile ihracatı ve yatırımları artıracaklarını kaydetti.


Davutoğlu, bu aralar Türkiye’nin enerji ve ulaşımın odağında bulunduğunu aktararak, “Böyle bir ortamda birilerini rahatsız ettik. Bu rahatsızlık bizim bölgede yaptığımız devrimlerden ileri geliyor.” dedi.


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise vizeleri tarife dışı bir engel olarak yorumladı. Bu engelin kalkması ile Türkiye-AB ticaretinin daha da artacağına temas etti; “Bu ülke ile vizeler 2009’da kaldırıldı. Ticaret 2010’da 4,6 milyar dolara, 2011’de 5,9 milyar dolara, 2012’de 6,6 milyar dolara geldi; bu sene 7 milyar doları geçecek.” açıklamalarında bulundu.



Siyasi olaylara bağlı olarak Irak’a ihracatın yavaşladığına işaret eden Büyükekşi, “Irak en çok ihracat yaptığımız ikinci bölge. Güney doğu için de önemli bir yer. Önemli. Irak’a ihracatın yüzde 60’ını 10 sektör karşılıyor. Yani ihracatın yavaşlaması bu 10 sektörü ilgilendiriyor. Onun için diplomaside olayın ticaret tarafı da temel alınmalı.” uyarısı yaptı.


CİHAN

Yorumlar