Davulcuoğlu: Türk okulları son 100 yılda yapılan uluslararası en itibarlı iş

ESİDEF Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, son 100 yılda Türk insanı olarak dünyada en itibarlı, en yaygın ve uluslararası özellikte yapılan işin, 150 ülkede açılan Türk okulları olduğunu söyledi: "Bu kadar yaygın hangi işimiz var? Bu kad.

Google Haberlere Abone ol
Davulcuoğlu: Türk okulları son 100 yılda yapılan uluslararası en itibarlı iş

ESİDEF Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, son 100 yılda Türk insanı olarak dünyada en itibarlı, en yaygın ve uluslararası özellikte yapılan işin, 150 ülkede açılan Türk okulları olduğunu söyledi: "Bu kadar yaygın hangi işimiz var? Bu kadar önemli ve itibarlı hangi işimiz var? Her gittiğimiz ülkede itibarımız tavan yapıyor. Büyükelçiliklerimizin olmadığı ülkelerde Türk okulları var."

Balıkesir İşadamları Derneği (BİAD) Sanayi ve Enerji Komitesi tarafından, "2014 Türkiye ve Dünya Ekonomisinden Beklentiler" konulu bir seminer düzenlendi. Karesi AVM salonundaki seminere ESİDEF Başkan Vekili Ömer Yerkazanoğlu, Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Fahri Ermişler, TÜMSİAD Balıkesir Şube Başkanı Eşref Koçak, Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Yançıl, BİAD Başkanı Osman Kurplikaya, Şelale Eğitim Kurumları Genel Müdürü İzzet Bilir, dernek üyeleri, işadamları ve kalabalık bir topluluk katıldı.

Açılış konuşmasını yapan BİAD Başkanı Kurplikaya, programa katılanlara teşekkür etti. Sanayi ve Enerji Komitesi Başkanı Bülent Ayman ise ekonomik gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Daha sonra kürsüye çıkan Davulcuoğlu, konuşmasına aile şirketlerinin yapısı hakkında verdiği bilgilerle başladı. Alfemo Mobilya Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Davulcuoğlu, kendilerinin bir aile şirketi olduğunu vurgulayarak, bu konudaki tecrübelerini aktardı.

'SERMAYE KITLIĞI OLAN BİR DÖNEME GİRİYORUZ'

2014 yılında ekonomik beklentilere ilişkin değerlendirmede bulunan Ramazan Davulcuoğlu, dünya ekonomisinin 2008 krizinden sonra 2014'te en çok toparlandığı yılı yaşadığına işaret etti. Dünya ekonomisinin toplam büyüklüğünün 74 trilyon dolar hesap edildiğini belirterek, "Bunun yüzde 25'i AB ülkeleri, yüzde 25'i ise ABD. Yani iki tane blok, tek başına dünyanın yüzde 50'sini yönetiyor. Buralarda ciddi bir toparlanma var, şimdiye kadar yoktu. Gelişmiş ülkeler, yeniden toparlanıp büyümeye doğru geçiyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için artık sermaye akımının olmayacağı bir döneme giriyoruz. Sadece bizim için değil Brezilya, Rusya ve diğer ülkelerde de böyle. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkelerden para kaçışı var. Geçtiğimiz 10 yıl, gelişmekte olan ülkelerde para bolluğu vardı ancak önümüzdeki 10 yıl, sermaye kıtlığı olan bir döneme giriyoruz. Son dönemdeki faiz ve döviz artışları, ekonomideki durağanlığı sadece Türkiye'nin iç siyasetine bağlamak yanlış olur. Gelişmekte olan ülkelerin tamamında bu sıkıntı var." dedi. Türkiye'nin son 12 yılda ciddi bir sıçrama yaptığını belirterek, büyümenin daha çok sıcak para ve yabancı yatırımla sağlandığını ifade etti: "Türkiye'de sermaye kıtlığının yaşanacağı 10 yıllık bir süreyi herkes kabul ediyor. Dolayısıyla işadamları olarak dikkatli olmamız gereken bir döneme giriyoruz. Bunu siyasetten arındırarak söylüyorum. Ayrıca siyasi gelişmeler de işadamları için bir risk unsurudur. Türkiye'yi gelecek 10 yılda böyle bir gerçek bekliyor. Bunun çözümü vardır elbette."

'MİLLİ GELİR 2008 YILINDAN BERİ 1 LİRA BİLE ARTMADI'

Türkiye'nin önündeki en büyük problemin orta gelir tuzağı olduğunu söyleyen Davulcuoğlu, "Ayrıca sınırlı demokrasi tuzağı var. Önümüzdeki dönem bu iki konu işadamlarının önünde olacak. TÜİK verilerine göre milli gelirimiz 2008 yılına kadar yükselmiş, 10 bin 438 dolar olmuş. Türkiye'nin 10 bin dolar, orta gelir tuzağı diye tabir ediliyor. Bunu bütün gelişmiş ülkeler yaşamış. 2008 yılından bu yana milli gelirimiz 1 lira artmamış. Ekonomimiz öyle bir noktaya geldi ki takıldı kaldı. Bunu devletin verileri söylüyor. Altı yıldır büyüyorsak nerede? Tıpkı 2001 krizinde olduğu gibi Türkiye, sancılı bir dönemin arifesini yaşıyor. Türkiye, orta gelir tuzağına takıldı. Bu tuzağı bu ekonomik anlayışla götüremediğimiz belli. Rakamlar bunu gösteriyor, kendimizi kandırmayalım." şeklinde konuştu.

Katılımcılara, son 100 yılda Türk insanı olarak dünyada en itibarlı, en yaygın ve uluslararası özellikte yapılan işi soran Ramazan Davulcuoğlu, bunun 150 ülkede kurulan Türk okulları olduğunu söyledi: "Siz öyle bir iş yaptınız ki muhteşem bir proje. Eskiden çocukluğumuzda, 'Barbar Türkler' derlerdi. Şimdi her gittiğimiz ülkede itibarımız tavan yapıyor. Bu sadece işadamlarının, hükümetin çalışmasıyla olmadı. Büyükelçiliklerimizin olmadığı ülkelerde Türk okulları var. İnsanlar bu okullara ciğerparelerini emanet etmişler. Bu okullarda cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanı, bakanlar ve bürokratların çocukları eğitim görüyor. Bu çocuklar da yarın aynı makamlara gelecekler. Çok önemli bir iş yaptınız. Bu çok zor bir şey. Bu çocuklar Türkçeyi öğreniyor, İstiklâl Marşı'nı okuyor, Türkiye âşığı oluyor. Bu o kadar önemli bir iş ki Allah herkese bunu nasip etmez. Allah, bu topluluğa bunu nasip etmiş. Burada herkesin bir tuğlası var. Dünyanın en onurlu, en en büyük, en zor ama en başarılı işini yapıyorsunuz."

Programın sonunda BTO Başkanı Ermişler, Davulcuoğlu'na üzerinde BİAD logosu ve isminin yazılı olduğu bir halı hediye etti. CİHAN

Yorumlar