Damatlara müjde: Yeni yılda 'kaynana vergisi' kalkıyor

Vergi uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 1 Ocak 2014' tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni Gelir Vergisi Kanunu ile halk arasında 'kaynana vergisi' olarak bilinen kira gelir vergisi türünün kaldırılacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Damatlara müjde: Yeni yılda 'kaynana vergisi' kalkıyor

Vergi uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, 1 Ocak 2014' tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni Gelir Vergisi Kanunu ile halk arasında 'kaynana vergisi' olarak bilinen kira gelir vergisi türünün kaldırılacağını söyledi. Mevcut yasaya göre damatların, evinde bedelsiz oturan kaynanaları için 'kira gelir vergisi' ödediğini hatırlatan Kızılot, yeni tasarıyla bu uygulamanın kaldırıldığını aktardı. Kızılot, "Kaynana vergisi mi var? demeyin ben de bilmiyordum, varmış. Bildiğini gibi gelir vergisi kanununun 73. maddesi var, orada emsal, kira bedeli diyor. Emsal kira bedeli esasına göre de, evinizi ancak çocuğunuza, anne-babanıza, kardeşinize vergisiz kiraya verebiliyorsunuz. Dayı amca, teyze, hala olmuyor. Dolayısıyla kaynana da olmuyordu. Ancak yeni tasarıda kayınvalidenize de bedelsiz kiralayabileceksiniz." dedi.

Kahramanmaraş Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneğinin (KAMMİYAD) düzenlediği 'Türk Ticaret Kanunu ve Mevzuattaki Güncel değişmeler' konulu seminere katılan Prof. Dr. Şükrü Kızılot muhasebe ve mali müşavirlere mevzuattaki değişikliklerle ilgili bilgiler verdi.
Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi Kanunu ‘Gelir Vergisi Kanunu’ adı altında birleştirildiğini söyleyen Kızılot, yeni gelir vergisi tasarısıyla beyan zorunluluğu getirilerek vergi oranın artırıldığına dikkat çekti.

Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek yasayla gayrimenkul sektörünün çok ciddi etkileneceğini vurgulayan Kızılot, "Kira gelirleri konusunda yeni tasarıda ilginç bir olay var. Yeni kanunda iş yeri kiralarında yüzde 25 götürü gideri kaldırılması amaçlanıyor. Aynen yasalaşırsa, iş yeri sahibi olmak eski cazibesini yitirecek. Konutlarda ise aşamalı bir uygulama var. Özellikle belli bir tutarın üzerinde kira geliri elde edenlerin, yeni tasarıda ödeyeceği vergi artıyor. Bu da gayrimenkul sektörünü çok ciddi etkiler." diye konuştu.

"GAYRİMENKULE YÖNELİK BİR HÜCUM VAR"

Son yıllarda gayrimenkul yatırımlarında artış olduğunu dile getiren Kızılot parası olan iş adamlarının sanayi yatırımı yerine gayri menkul yatırımını tercih ettiğini belirtti. Kızılot, "Son 10 yılda vergi mükellefi sayısı artışına baktım. Türkiye’de 10 yılda çok şey değişti. Bu şekilde bakıldığında, vergi mükellefi esnaf ve sanatkâr sayısında 10 yılda azalma var. Basit usüle tabi olanlarda yüzde 14 azalma var. Gelir vergisi gerçek mükellefi yüzde 3 artmış. Kurumlar vergisi yüzde 12 artmış. KDV mükellefi sayısında yüzde 18 azalma var. Kira geliri beyan edenlerde, inanılmaz bir artış var. Diğerlerine göre, yüzde 237 artmış. Buradan şöyle bir sonuç çıkıyor. Vergi mükellefi sayısı bazılarında azalırken, bazılarında artıyor, Türkiye’de ilginç bir fotoğraf çıkmış. Parası olanlar, iş adamları, işe yatırım yapmaktansa, yeni iş kurmaktansa, ben bir gayrimenkul alayım, kiraya veririm demiş. Artış bunu gösteriyor. Gayrimenkule yönelik bir hücum var." ifadelerini kullandı.

"GAYRİMENKUL SATIŞI İLE İLGİLİ YENİ BİR DÖNEM VAR"

Gayrimenkul satışlarında yeni düzenlemeler yapıldığını da kaydeden Kızılot şöyle konuştu: "Gayrimenkul satışı ile ilgili yeni bir dönem var. Yeni tasarıda gayrimenkul ne zaman satılırsa satılsın vergi kapsamına alınıyor. Gayri menkul satışlarında beyan edilecek kazançları da yıllara göre oluyor. 2 tam yıldan fazla sürerse yüzde 20’si istisna, 3 yıla yüzde 40’ı, 5 yıldan fazla elde tutulursa yüzde 70’i istisna. Gelir vergisi kanunu tasarısı aynen yasalaşırsa gayrimenkulü ne zaman satarsanız satın bundan doğan kazançtan vergi alınacak, olay bu. Ama iyi tarafı da var, başını sokacağın bir evin varsa ve bunu satıyorsan buradan kazanç falan olmaz arkadaş hadi işin rast gelsin diyor, ancak bu bir ev için geçerli."

"ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMIYOR"

Yeni tasarıda asgari ücretin vergi dışı bırakılmadığını bildiren Kızılot, bunu gerçekleşmesi durumunda devletin 25 milyar lira net gelir kaybı olacağını kaydetti.

































CİHAN

Yorumlar