Cunda Adası'na yapılması planlanan RES Burhaniye'ye kurulacak

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nda lisansı iptal edilen rüzgar enerji santrali (RES) projesinin, Burhaniye ilçesinde turizme ve doğaya zarar vermeyecek bir alanda hayata geçirileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Cunda Adası'na yapılması planlanan RES Burhaniye'ye kurulacak

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nda lisansı iptal edilen rüzgar enerji santrali (RES) projesinin, Burhaniye ilçesinde turizme ve doğaya zarar vermeyecek bir alanda hayata geçirileceğini söyledi. İlgili firmanın kendilerine müracaat ettiğini aktaran Turhan, "Firma bize lisans alanını başka yere kaydırmak istediklerini söyledi. Zaten valilik olarak biz de daha önce, 'Cunda Adası'nda RES uygun değil' diye açıklama yapmıştık. Söz konusu firmayla anlaştık, müracaatını yaptı." dedi.

Balıkesir Valiliği olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve firmaya yazı yazdıklarını belirten Ahmet Turhan, "İnşallah önümüzdeki dönemde mevcut lisans Cunda Adası'nda iptal edilerek, Burhaniye üzerinde turizme ve çevreye zarar vermeyecek uygun bir alana kaydırılacak. Bu, ilgili firma ve Balıkesir Valiliği'nin ortak bir düşüncesi oldu. Şu anda daha gerçekleşmedi, EPDK'ya teklif yapıldı." şeklinde konuştu. Balıkesir'in rüzgar enerjisi açısından Türkiye'deki en iyi konuma sahip il olduğuna işaret eden Vali Turhan, "Şu anda da Türkiye'de rüzgar enerjisinden enerjinin üçte biri Balıkesir'de üretiliyor. Lisans alan firmalar ve devam eden yatırımlar var. Benim şahsi düşüncem, bu üretim yarıya yaklaşacak, şu an üçte bir civarında." dedi.

'ÖZEL İDARE'NİN GAYRİMENKULLERİNİN TASFİYE İŞLEMİ TAMAM'

Bu arada Vali Turhan, Balıkesir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nun, 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu ile tüzel kişiliği 30 Mart 2014 tarihinden itibaren kalkacak olan İl Özel İdaresi'nin gayrimenkullerinin tasfiye işlerini tamamlandığını söyledi. İhtiyaç durumuna göre Özel İdare'nin malları, kullanacak kuruma geçecek ve hangi kurum hangi hizmeti verecekse ona göre paylaştırılacak. Turhan, Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam başkanlığındaki komisyonun çalışmalarını büyük ölçüde tamamladığını, Özel İdare gayrimenkullerinde ciddi bir tasfiye süreci olduğunu ifade etti. "İlçe belediyelerinden büyükşehire geçen hizmetler olacak; su, kanalizasyon, mezarlık, itfaiye gibi. Bunun yanında Balıkesir Belediyesi de tasfiye oluyor. Mal varlıkları, ihtiyaca göre yeni kurulan belediyelere verilecek. Şu an tasfiye işleri tamamlandı, imza aşamasında."

Balıkesir merkezde kurulan iki yeni ilçenin belediye başkanlarının, mazbatalarını aldığında gidebilecekleri bir belediye binası olması için yer tespitinde bulunduklarını da ifade eden Vali Ahmet Turhan, "Karesi Belediyesi'nin hizmet binası için Karesi İş Merkezi'nin bir bölümünü ayırdık. Burada şimdilik geçici olarak beş dükkânda hizmet verecek. Altı Eylül Belediyesi için de belediyenin huzurevi yanında, sporcuların kullandığı binayı ayırdık. Bunlar geçici, belediyeler kurulduğunda kendi yerlerini yapacaklar. Beğenmezlerse mazbatasını alan başkan, başka yer kurabilir. Kaymakamlıklar için de geçici yerler bulduk. Bu süreci kolayca atlatacağız." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar