Coşkun: Son dönemdeki gerginlikten iş âlemi tedirgin oldu

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, Türkiye’de son dönemde yaşanan gerginlikten, iş âleminin tedirgin olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Coşkun: Son dönemdeki gerginlikten iş âlemi tedirgin oldu

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, Türkiye’de son dönemde yaşanan gerginlikten, iş âleminin tedirgin olduğunu söyledi. Coşkun, ülkenin kaos ortamına sokulmaması ve dönen çarkların kırılmaması gerektiğini kaydetti.

Aralık ayı olağan meclis toplantısında konuşan Coşkun, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan üç ayrı operasyon, yürütme ve yargı arasındaki kuvvet çatışmasıyla euro ve dolar kurlarının tarihî rakamlara ulaştığını söyledi. Hem özel sektör hem de kamunun borcunun kâğıt üzerindeki kur farkından 51 milyar lira arttığını vurgulayarak, “Kur geri dönmezse maliyetlerin çok daha yüksek olacağından endişe ediyoruz. Özellikle dövizle hammadde alan, mamul alan üyelerimiz adına bu endişeyi taşıyoruz. Enerji fiyatlarında önümüzdeki yıl meydana gelebilecek artışlardan endişe ediyoruz. Bu zarar, tamamen iç politikada yaşanan gelişmelerden kaynaklanmaktadır.” dedi. Geçen hafta küresel piyasaların büyük bir bölümün Noel tatilinde olduğunu ve işlem yapılmadığını aktaran Yaşar Coşkun, “Küresel bazda bir dalgalanmayla değil, kendi kendimize bu büyük zararı biz verdik. Kaybeden Türkiye oldu. Maalesef kayıplarımız sadece yaşadıklarımız değil; önümüzdeki dönemde de kayıplarımızın olacağı açık. Üstelik seçim atmosferinin getireceği kısır döngü de bunu tetikleyecek. Bakın Merkez Bankası'nın yaptığı ankete göre 2014 Nisan ayına kadar sanayicinin dörtte üçü yeni yatırım yapmayı düşünmüyor. 2014 yılında üretici, elinde olanı korumayı başarı olarak görüyor. Büyük çoğunluk defansif pozisyona geçecek, geçti bile. Böyle bir ortam daha az büyüme, daha az ticaret dolayısıyla daha çok işsizlik demek olacak. Yaşanabilecek faiz artışları piyasadan parayı çekecek.” diye konuştu.

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre Türkiye’nin toplam 367 milyar dolarlık dış borcu bulunduğunu hatırlatan MTSO Başkan Yardımcısı Coşkun, “Bunun 125 milyar doları kısa, 241 milyar doları ise bir yıldan daha uzun vadeli. Doların yükselmesi, bu borçları Türk Lirası bazında yüzde 7 arttırarak, 742 milyar liradan 793 milyar liraya çıkardı. Bir haftada Türkiye’yi 51,4 milyar lira daha fazla borçlu hale getirdi. Bunun mutlaka bir faturası olacak. Borsadaki kayıplara değinmek dahi istemiyorum. Buradan bütün siyasi parti yönetimlerine şu mesajı vermek istiyorum, iş âlemi yaşanan bu durumlardan tedirgin. Önümüzdeki seçim atmosferini aklıselimle, kontrol edilebilir bir çerçeve içinde yaşayalım. Ülkemizi kaos ortamına sokmayalım, dönen çarkları kırmayalım. Seçimlerde kim, hangi parti kazanırsa kazansın ama kaybeden Türkiye olmasın.” dedi.

Öte yandan toplantıda, MTSO'nun 2014 yılı bütçesi de görüşüldü. Odanın 7 milyon liralık bütçesi, oybirliğiyle kabul edildi. CİHAN

Yorumlar