Çinliler Afyon’un ünlü kirazı 'Tadiki’ye talip oldu

Afyonkarahisar’da ‘Tadiki’ olarak markalaşan kiraza Çinliler de talip oldu. Suldandağı bölgesinde yetişen ve birçok ülkeye ihraç edilen tadiki, rengi, kokusu ve aroması nedeniyle yurt dışından da oldukça talep görüyor.Çin’den gelen...

Google Haberlere Abone ol
Çinliler Afyon’un ünlü kirazı 'Tadiki’ye talip oldu

Afyonkarahisar’da ‘Tadiki’ olarak markalaşan kiraza Çinliler de talip oldu. Suldandağı bölgesinde yetişen ve birçok ülkeye ihraç edilen tadiki, rengi, kokusu ve aroması nedeniyle yurt dışından da oldukça talep görüyor.

Çin’den gelen bir heyet Sultandağı ve Çay ilçelerindeki kiraz bahçelerinde incelemelerde bulundu. Heyet daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünü ziyaret ederek ihracata yönelik bilgi aldı. İl Müdürü Hüseyin Arap, tadiki’nin dünyada birçok ülkeye ihracatının bulunduğunu belirterek, bakanlık tarafından yapılan kalıntı analizlerinin hiçbirinde herhangi bir kalıntıya rastlanmadığını belirtti. Arap, 2013 yılında 17 bin 548 ton olarak gerçekleşen kiraz üretiminin bu yıl havaların kurak geçmesinden dolayı 35 bin ton civarında beklendiğini anlattı.

Arap, Afyonkarahisar’da üretilen kirazın kalitesinin herkes tarafından bilindiğini belirtti. Arap, "İki yıl önce İlçe Tarım Müdürlüğü, Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) ve Sultandağı Belediyesinin katkılarıyla pazarlamada markalaşma sürecine gidildi. Yapılan anket ve oylamalar sonucunda Tadiki ismi ön plana çıktı ve markalaştı. İhracata yönelik miktarın artırılması umuyorum ki çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Amacımız çiftçilerimizin ürettikleri ürünü satma kaygısı yaşamadan kazanç elde etmeleri ve bu kazançları sayesinde hem kendi ekonomilerine, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamalarıdır.” dedi.

"HER 3 KİRAZDAN BİRİ TADİKİ

Dünyaca ünlü Afyonkarahisar Sultandağı kirazı iki yıl önce yapılan çalışmalar sonrasında Tadiki markasını aldı. Yılda üretilen 40 bin ton kirazın yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Türkiye'nin kiraz ihracatı yılda 60 bin ton civarında. Sultandağı, ülke ihracatının yüzde 30'unu karşılıyor. Her ihraç edilen üç kirazdan birisi Tadiki kirazı olarak yurt dışına gidiyor.

Göl ve dağ havası içinde adeta bir klima havası etkisinde yetişen kirazların, aroma ve renk ve koku olarak hiçbir kiraza benzemiyor. Sultandağı'nda 2 bin 500 kiraz üreticisi 22 bin hektarlık alanda kiraz üretimi yapıyor. Tadiki, büyük zincir marketlerde de yerini almaya başladı. CİHAN

Yorumlar