Çin’e üçüncü ülkelerde ortak müteahhitlik yatırımı daveti

Türkiye’den Çin’e üçüncü ülkelerde müteahhitlik alanında ortak yatırım daveti geldi.

Google Haberlere Abone ol
Çin’e üçüncü ülkelerde ortak müteahhitlik yatırımı daveti

Türkiye’den Çin’e üçüncü ülkelerde müteahhitlik alanında ortak yatırım daveti geldi.


TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, “Çin’in müteahhitlik projelerinden elde ettiği gelirin 102,4 milyar dolara, yeni yapılan sözleşmelerin değerinin ise 128,8 milyar dolara geldiği esas alınırsa bu alanda ortaklığın önemi daha da net anlaşılacaktır.” dedi.


Ciğer, yatırımlar adına tanıtımların; kararlı adımların önemli olduğunu dile getirdi.


TUSKON, Türkiye-Çin Çinghay Eyaleti Ticaret Forumu’nu tertip etti.


Hilton Otel’de yapılan, Tibet Halısı Uluslararası Fuarı’nın tanıtımına yer verilen foruma Çinghay Eyaleti Vali Yardımcısı Wang Xiao da konuk oldu. Forumda söz alan TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer Türkiye-Çin ticaretinin artması gerektiğini vurguladı.


Ciğer, “Son 4 senede Çin ile ticaretimizde toplam açık 70 milyar doları geçmiştir. 2013’te Çin’e ihracat artış oranı yüzde 27, ithalat artış oranı da yüzde 16. Buna rağmen Çin ile olan dış ticaret açığımız yüzde 14,2 artarak 21 milyar dolar olmuş ve devamlı olmaktan çıkmıştır. “ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dış ticaret açığının yüzde 20’sinin Çin’den kaynaklandığına işaret eden Ciğer, “Bu açığın minimuma inmesi ve Çin ile ticaretimizde ortaya koyduğumuz 2020’de 100 milyar dolar toplam ticaret hacmi hedefinin yakalanması adına ekonomik güç birliği ve yatırım alanlarında faaliyetler artırılmalı.” temennilerinde bulundu. Çin’in uluslararası yatırım planının 2011-2015 için 560 milyar dolar olarak belirlendiğini belirten Ciğer, şöyle devam etti:

“Çin, geçen sene 77,2 milyar dolar dış yatırım yaptı. Burada Türkiye’nin payı çok ufak. Türkiye’de Çin sermayeli yatırımlar toplamı 407 milyon dolar civarında, Çin’de Türkiye sermayeli yatırımları ise 150 milyon dolar civarında bulunuyor. Ticaret açığının giderilmesine yönelik olarak Çin’in Türkiye’de yatırım yapmasını önemsiyoruz. Bununla birlikte üçüncü ülkelerde de müteahhitlik ve enerji alanında ortak yatırım yapılabilir. Çin’in müteahhitlik projelerinden elde ettiği gelirin 102,4 milyar dolara, yeni yapılan sözleşmelerin değerinin ise 128,8 milyar dolara geldiği esas alınırsa bu alanda ortaklığın önemi daha da net anlaşılacaktır. Karşılıklı tanıtımların yanında ayrıca iki ülke dillerini bilen bireylerin sayısının arttırılması için de somut adımlar atılması son derece önem arz etmektedir.”

Çinghay eyaletinin 10 senede önemli oranda büyüdüğünü, çekim alanı haline geldiğini anlatan TUSKON Başkan Yardımcısı Ciğer, şunları kaydetti:

“Çinghay, doğal görünümü ve maden yatakları adına iyi bir durumda. İpek Yolu ekonomi alanında yer alan Çinghay’ın ekonomik ilerlemesinin hem bölgeye hem de bizlere çok faydaları olacağı muhakkaktır. Çinghay’ın önemli rol oynadığı Tibet Halısı Uluslararası Fuarı ile ekonomik alanda dilediği seviye gelmek adına ne kadar gayretli olduğunu ortaya koymaktadır. Bizler de kendileri ile burada Çinghay Ticaret Forumu’nu tertip ederek hem kendilerine danışmak hem de Çinghay ve Türkiye ticaretine dair fikir alışverişinde bulunmaktan ötürü büyük memnuniyet duymaktayız.”

XİAO: TİBET HALISI’NIN ÜRETİMİ VE İHRACATI İÇİN ORTAKLIK İMKANI VAR

Çinghay Eyaleti Vali Yardımcısı Wang Xiao ise Çin-Türkiye ticaretinin önemine önemine değindi. Bu anlamda iki ülkeden daha ileri ve kararlı adımlar atmalarını talep etti.

Xiao, Tibet halısının Çinghay’ın önemli yatırım alanlarından olduğuna da temas etti. Halının moda adına önemli olduğunu aktaran Xiao, “2004’ten bu yana bir fuar terip ediyoruz. Bu fuardan büyük yarar elde ediyoruz. Öte yandan Tibet halısının üretimi ve ticareti adına önemli ortaklık imkanı var.” dedi.

Xiao, ayrıca Türkiye’den yatırımcıları Mayıs ayında yapılacak Helal Gıda Fuarı’na davet etti.

Çinghay Vali Yardımcısı, yenilenebilir enerji ve tur ile otel alanında da önemli yatırım olanakları bulunduğundan söz etti. Türkiye ve Çin’in İpek Yolu, imalat, sermaye yatımı yaparak diyalogunu güçlendireceğini sözlerine ekledi.

Çin İstanbul Başkonsolosu Zhang Qing Yang’ın da katıldığı Forumda TUSKON ile Çinghay Eyaleti ekonomi alanında güç birliği anlaşması parafladı.



CİHAN

Yorumlar