Çin ordusu artık yerli otomobil kullanacak

Çin’de savurganlık ve israfla mücadele kapsamında ordu yetkililerine artık yerli otomobil tercih etme şartı getirildi.Devlet medyasına göre, bunun için binden fazla yerli yapım kırmızı bayrak manasına gelen Hongqi - H7 marka otomobil Çin...

Google Haberlere Abone ol
Çin ordusu artık yerli otomobil kullanacak

Çin’de savurganlık ve israfla mücadele kapsamında ordu yetkililerine artık yerli otomobil tercih etme şartı getirildi.

Devlet medyasına göre, bunun için binden fazla yerli yapım kırmızı bayrak manasına gelen Hongqi - H7 marka otomobil Çin ordusuna teslim edilirken, budan böyle Çin askeri kuvvetlerinde yabancı markalar kullanılmayacak.

Çin ordusunun yayın organı PLA Günlüğü gazetesine göre, H7, Guangzhou Automobile Group (GAC) ve First Automotive Works Group (FAW) tarafından üretiliyor.

Çin’de beş oto grubu askeri ihale için teklif vermişti. Bunlar FAW, GAC Grubu, Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) Motor, Huachen Oto Grubu ve Pekin Otomotiv Sanayi A.Ş.

Ordunun yerli otomobil tercih etme şartı, yılbaşında ülke genelinde savurganlık ve israfla mücadele için Çin silahlı kuvvetlerinin yayımladığı belgeye göre getirildi.

ÇİN ORDUSU HANGİ OTOMOBİLLERİ KULLANMIŞTI?

Çin ordusunun kullandığı araçların tarihine bakıldığında, Çin ordusu ilk olarak düşmanlardan elde edilen araçları kulandı. Sonra ise ithal otomobiller, ardından ortak üretim otomobillerini ve şimdi ise yerli yapım otomobilleri kullanıyor.

Çin ordusunun 1945-50 yılları arasında kullandığı araçların çoğu savaşta düşmanlardan elde ettiği araçlardı. 1949’da yeni Çin’in kurulmasıyla birlikte ordu, araçlarını Sovyetler Birliği ve Fransa’dan ithal etmişti.

Çin ordusu 1960’lı yıllarda Beijing Auto Works tarafından modellenen Pekin 212 cipini yaygın olarak kullanmıştı. Aynı dönemde SAIC Motor Kırmızı Bayrak 770’i ve diğer binek otomobilleri üretmişti.

Çin’in 1978’de reform ve dışa açılma politikasıyla birlikte ordu, aralarında Çin-Alman ortakları FAW Audi ve SVW Santana’nın da bulunduğu ortak üretim şirketlerinden satın aldığı otomobilleri kullanmaya başlamıştı.

Bu arada H7 otomobilleri, şimdilerde Çin liderlerinin yabancı misafirlerini ağırlamada ve karşılama törenlerinde kullanılıyor. Sıradan halkın ise bu araçları satın alma hakkının şimdilik olmadığı ifade ediliyor. CİHAN

Yorumlar