Çin ile Türkmenistan en büyük doğalgaz ortağı

Asya’nın devi Çin, Türkmenistan ile doğalgaz ortaklığını güçlendiriyor. Çin Ulusal Petrol ve Doğal Gaz Şirketi CNPC, Türkmenistan’da doğalgaz üretiminde dev projeleri hayata geçiriyor. Türkmenistan’ın en büyük ve dünyanın 2. büyük...

Google Haberlere Abone ol
Çin ile Türkmenistan en büyük doğalgaz ortağı

Asya’nın devi Çin, Türkmenistan ile doğalgaz ortaklığını güçlendiriyor. Çin Ulusal Petrol ve Doğal Gaz Şirketi CNPC, Türkmenistan’da doğalgaz üretiminde dev projeleri hayata geçiriyor.

Türkmenistan’ın en büyük ve dünyanın 2. büyük doğalgaz yatağı Galkınış sahasında, Çin şirketi tarafından inşa edilecek 30 milyar metreküp kapasiteli yeni doğalgaz arıtma tesisinin temeli atıldı. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un katılımıyla temeli atılan tesiste, üretilecek doğalgaz Çin’e gönderilecek.

Türkmenistan’ın güneyindeki Mari vilayetinde yer alan Galkınış sahasındaki temel atma törenine, Berdimuhamedov yanı sıra bakanlar kurulu, başkan yardımcıları, Çinli yetkililer, yabancı misyon şefleri ve çok sayıda davetli katıldı. Tören alanına helikopter ile gelen Berdimuhamedov, elleri çiçek ve bayraklı çok sayıda Türkmen vatandaşı tarafından karşılandı.

Türkmen lider, Türkmenistan ile Çin arasındaki enerji işbirliğinin son dönemde önemli bir mesafe katettiğini kaydetti. Bugün burada önemli bir tesisin temelini atacaklarını söyleyen Berdimuhamedov, Galkınış sahasının uzmanların verilerine göre, 26,2 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğunu ve çeşitli enerji kaynakları bakımından da zengin olan Türkmenistan’ın, dünyanın dördüncü en büyük doğal gaz rezervlerine sahip ülke olduğunu söyledi.

Türkmenistan’dan Çin’e sevkedilen doğalgazın aşamalı olarak arttırılacağını belirten Berdimuhamedov; “Bu sene Çin’e 30 milyar metreküp doğalgaz ihraç edeceğiz. 2016 yılında bu rakam 40 milyara çıkacak. 2021 yılında ise Türkmenistan’dan Çin’e her sene 65 milyar metreküp doğalgaz akacak” dedi.

Türkmen lider, geçen sene Galkınış sahasında 10 milyar metreküp kapasiteli 3 tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini ve bunun için 10 milyar dolar yatırım yapıldığını belirtti. Türk, Çin ve Japon firmaları ile önemli projelere imza atıldığını belirtti.

Salonda bulunan yabancı misyon şeflerine seslenen Berdimuhamedov, Türkmenistan’da başta petrolgaz olmak üzere sanayi sektöründe önemli yatırımların yapılacağını belirtti. Türk, Çin ve Japon firmaları ile sanayi sektöründe önemli projelere imza atacaklarını söyleyen Türkmen lider, bütün ülkelerin büyük şirketleri ile çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, konuşmasının ardından tesisin temelini attı ve ilk harcı koydu. Türkmen liderin temelini attığı tesisin, 2021 yılında hazır olması bekleniyor. Tesiste 30 milyar metreküp doğalgazın yeniden işlenmesi için çeşitli üniteler inşa edilecek.

Dün de Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un katılımıyla Çin CNPC şirketi tarafından inşa edilen her yıl 9 milyar metreküp doğalgazın arıtılacağı 600 milyon dolarlık tesisin açılışını yapmıştı.

Pekin ile Aşkabat arasındaki diplomatik ilişki 1992 yılında kuruldu. Son yıllarda iki ülke arasındaki işbirliği durmadan gelişti. İkili ticaret hacmi 2013 yılında, 10 milyar dolara aştı. Çin, Türkmenistan'ın en büyük ticaret ortağı. Türkmenistan Çin'in en büyük doğal gaz tedarikçisi ve Çin de Türkmenistan'ın en büyük yurtdışı doğalgaz alıcısı. Türkmenistan, 2009 yılında devreye alınan Türkmenistan-Çin doğalgaz hattıyla Çin’e yaklaşık 80 milyar metreküp doğalgaz ihraç etti.

CİHAN

Yorumlar