Çin Cumhurbaşkanından büyüme uyarısı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yavaşlaması beklenen ekonomik büyümeye ülkenin ayak uydurması uyarısı yaptı.Xin, bunu "yeni normal"e uyum olarak niteledi ve soğukkanlılığın korunması gerektiğini belirtti. Söz konusu uyarı, bu yıl resmi...

Google Haberlere Abone ol
Çin Cumhurbaşkanından büyüme uyarısı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, yavaşlaması beklenen ekonomik büyümeye ülkenin ayak uydurması uyarısı yaptı.

Xin, bunu "yeni normal"e uyum olarak niteledi ve soğukkanlılığın korunması gerektiğini belirtti. Söz konusu uyarı, bu yıl resmi hedef olan yüzde 7,5'lik ekonomik büyüme hedefinin yüzde 7,3 olarak gerçekleşme ihtimalinin ardından geldi. Çin yüzde 7,3 büyürse, bu oran 1990’dan beri en düşük oran olacak.

Cumhurbaşkanı Xi, ülkesinin hala "kayda değer bir stratejik fırsat döneminde" olduğunu da ifade etti ve büyüme temellerinin değişmediğini dile getirdi

Uzmanlar, Xi’nin açıklamalarının, Çin'in kendini daha yavaş büyümeye alıştırması gerektiği manasına geldiğini ifade ediyor.

Geçen yıl ekonomik büyüme hedefi yüzde 8 belirlenmiş ancak yüzde 7,6 gerçekleşmişti.

Bu arda Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası ilk çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyümüştü.

Çin’in önünde finansal sisteme tehdit oluşturan konut balonunun patlama ihtimali ile aşırı kredi büyümesi riski ve bazı sektörlerdeki aşırı kapasite bulunuyor. Uzmanlar, bu alanlarda reformlar yapılması gerektiğini söylüyor.

Öte yandan, Çin'de hükümetin hisseleri desteklemek için adımlar atacağı söylentileri üzerine Japonya hariç, Asya hisseleri artış gösterdi.

CİHAN

Yorumlar