Çin, 6 milyondan fazla eski aracı yollardan çekiyor

Çin, ülkede ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliğiyle mücadele kapsamında egzoz kontrolünden geçemeyen 6 milyon aracı trafikten çekecek. Gelecek yıl içerisinde ülke genelinde 5 milyona kadar araç daha hurdaya çıkarılacak. Kabine tarafından...

Google Haberlere Abone ol
Çin, 6 milyondan fazla eski aracı yollardan çekiyor

Çin, ülkede ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliğiyle mücadele kapsamında egzoz kontrolünden geçemeyen 6 milyon aracı trafikten çekecek. Gelecek yıl içerisinde ülke genelinde 5 milyona kadar araç daha hurdaya çıkarılacak. Kabine tarafından dün açıklanan eylem planı çerçevesinde, başkent Pekin, Şanghay ve diğer büyük şehirlerdeki petrol dolum istasyonlarında da temiz benzin ve mazot satmaları istendi. Bu bildirinin, Çin’in 2011-2013 yılları arasındaki resmi kirliliği azaltma hedefini tutturamamasının ardından gelmesi dikkat çekti. Bildiride 2005 yılından önce kayıtlı, temiz emisyon standartlarına uymayan araçların trafikten çekileceği belirtilirken, ülkedeki çevre durumunun ‘’son derece ciddi’’ olduğuna işaret edildi.

Çin medyasına göre, yetkililer, hava kirliliğinin yüzde 31 oranında araçların salgıladığı egzoz gazından kaynaklandığı Pekin'de bu yıl 300 binin üzerindeki aracın trafikten men edilip, hurdaya çıkarılacağını duyurdu. Ancak, egzoz yönetmeliklerine uymayan araçların nasıl bir şekilde trafikten çekilecekleri ise belli değil.

Gözlemciler, araç kontrollerinin yanı sıra, ülkedeki araçların kullandığı yakıtların kalitesinin daha da arttırılmasının gerekli olduğunu vuruluyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK OTOMOBİL PAZARI

Çin’de resmi verilere göre, yollarda 240 milyon araç bulunuyor ve bunların yarısını yolcu araçları oluşturuyor. Satılan otomobil sayısına göre, dünyanın en büyük otomobil pazarına sahip Çin’de geçen yıl araç satışı yüzde 17,7 artarak 17,9 milyon araca ulaşmıştı. Uzmanlar, satışların bu yıl da yüzde 8-10 arasında artacağını tahmin ediyor.

Çevre dostu elektrikli araç endüstrisini destekleyen hükümet, büyük şehirlerdeki taksi filolarının ve halk otobüslerinin temiz doğal gaz yada elektrikli araçlara geçmesini istemişti. Pekin ve Şanghay gibi büyük şehirlerde hava kirliliği ve trafik sıkışıklığını azaltmak için yeni araç sınırlamasına gidilmişti.

CİHAN

Yorumlar