Çilek altın sezonunu yaşıyor

Silifke ilçesinde çilekte alternatif pazar uygulaması başladı. Çilekler üç kalitede paketlenip yurtiçi ve yurtdışına sunuluyor. Altın yılını yaşayan çileğin sofralık tüketime uygun olmayanları da gıda ve meyvesuyu sektöründe değerlendiriliyor.Tedarikçili

Google Haberlere Abone ol
Çilek altın sezonunu yaşıyor

Silifke ilçesinde çilekte alternatif pazar uygulaması başladı. Çilekler üç kalitede paketlenip yurtiçi ve yurtdışına sunuluyor. Altın yılını yaşayan çileğin sofralık tüketime uygun olmayanları da gıda ve meyvesuyu sektöründe değerlendiriliyor.

Tedarikçilik hizmeti veren Nihat Yorgancı’nın talebi üzerine bu yıl ilk kez Atayurt Mahallesi'nde Tüfekçiler Tarım ve Komisyonevi tarafından uygulanan sistemle çilekler üç ayrı kalitede işleniyor. Birinci kalite çilekler özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurtdışı pazarına kilosu 2 lira 30 kuruştan satılıyor. Şokluk olarak isimlendirilen ve yurtiçi yurtdışı pazarında gıda sanayi ürünü olarak kullanılan ikinci kalite çilek 1 lira 50 kuruştan veriliyor. Üçüncü kalite meyvesuluk çilek ise 1 lira 20 ile 1 lira 30 kuruştan tarlada alıcı buluyor.

Günde 15 ton ürün aldıklarını belirten tedarikçi (alıcı) Nihat Yorgancı, bunun 12 ile 13 ton civarını temizlettiklerini, şu ana kadar ortalama 200 ton ürün aldıklarını ve sezonun sonuna kadar 300 ton daha almayı düşündüklerini belirtti. Yorgancı, uygulanan bu sistem ile bu yıl yaklaşık 500-600 ton ürün alacaklarını söyledi. Kadın-erkek işçilere ellerinde bıçaklarla çileğin üst kısmında bulunan yapraklarını temizlettirdiklerini ve şokladıklarını belirten Yorgancı, “Böylelikle şokluk dediğimiz ve dondurma, reçel gibi yiyeceklerin kullanıldığı gıda sanayi sektöründe değerlendirilmek üzere yurtiçi ve yurtdışı pazarına sunuyoruz.” dedi.

Tüfekçiler Tarım ve Komisyonevi sahibi Osman Taşçı ise günde 250-300 kişinin öğleye kadar tarlada öğle sonu ise temizlemede çalıştıklarını anlatarak, bu sistemden hem üreticinin hem de işçilerin memnun kaldığını söyledi. CİHAN

Yorumlar