Çiftçinin zararı Meclis'te

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, bu yıl önce az yağış, ardından aşırı yağmur ve dolu nedeniyle zirai mahsullerde oluşan büyük zararları TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ‘e soru önergesi veren Tayan,...

Google Haberlere Abone ol
Çiftçinin zararı Meclis'te

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, bu yıl önce az yağış, ardından aşırı yağmur ve dolu nedeniyle zirai mahsullerde oluşan büyük zararları TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ‘e soru önergesi veren Tayan, “2014 yılı itibari ile büyük zarara uğrayan üreticilerin üretimini sürdürebilmesi için mevcut Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçların 5 yıldan az olmamak kaydıyla ve faizleri silinerek ertelenmesini düşünüyor musunuz?” dedi.

TÜİK, Bursa Tarım İl Müdürlüğü ve Bursa Ziraat Odası’nın verilerine göre, Bursa’da sebzelikte 42 bin, meyvelikte 30 bin, zeytinlikte ise yaklaşık 38 bin hektar alanın zarar gördüğünü, buğday, arpa ekiminden sonra yağışların olmaması nedeniyle çimlenen köklerde boğaz ve pas hastalıklarının, Mayıs ayındaki aşırı yağışlar nedeniyle yatmalar meydana gelmesinden dolayı yüzde 40’ların üzerinde ürün kayıplarının olduğuna dikkat çeken Tayan, şunları dile getirdi:

“Yağışlar nedeniyle domates, kavun, karpuz ve sebze ekimleri yapılamamış, yapılabilenlerde de kök hastalıkları ve mantar hastalıkları meydana gelmiştir. Mildiyö hastalığı nedeniyle tarlalar yeniden sürülmüş, ekimi yapılabilenler Haziran ayı başında ekilmiş, ekilemeyen sahalara silajlık mısır ekilmiş, bezelye ve fasulye gibi sebzeler dolu nedeniyle tamamen yok olmuştur. Meyvelerde ilkbahar erken donları, aşırı yağışlar ve dolu nedeniyle; armut, kiraz, şeftali, elma, çilek ve vişne de bölgemiz itibariyle yüzde 40 ile yüzde 75’lere varan oranlarda zarar görmüş, TARSİM de üreticimizin bu problemlerine çözüm olmamıştır. Bilhassa armut ve şeftali, dolu nedeniyle yüzde 50’nin üzerinde hasar görmüştür. Dolu vuran armut ve şeftalinin sağlam kalanlarının pazara sürülebilmesi için ayıklanması gerekmekte, ancak TARSİM ürün kaybının tespit edilebilmesi için bu konuya yanaşmamaktadır. Eğer üretici bu ayıklamayı yapmadığı takdirde sağlam mahsulde yüzde 90 elden çıkmış olacaktır. Yine armutta dolu nedeniyle kırılan dallarda ateş yanığı hastalığı belirmiş, bu hastalıkla mücadele edilmediği takdirde gelecek sene de verim alınamayacağı gibi armut ağaçlarının kuruma tehlikesi vardır.”

Zeytinde ise aşırı yağış ve arazilerin aşırı yağış nedeniyle çamur olduğunu, çiçekte döllenme olmadığını ve etkin zirai mücadele yapılamadığına değinen Tayan, bölgede buğdayda 231 bin, arpada 25 bin, sebzede 1 milyon 230 bin, armutta 101 bin, kirazda 26 bin, şeftalide 103 bin, çilekte 28 bin, zeytinde 96 bin ton zarar gören ürün olduğunu ifade etti. Tayan şöyle devam etti: “Buğday ve Arpada yüzde 35-40, armut ve şeftalide yüzde 40-50, kiraz, vişne ve çilekte yüzde 70, kavun, karpuz, ayçiçeği ve domates ekim ve hastalıkları nedeniyle yüzde 40’ın üzerinde, zeytinde de yüzde 75’in üzerinde kayıpların tespiti, odamız zirai danışmanları, ilçe tarım müdürlüklerinin teknik elemanları tarafından yapılmıştır. Bölgemizdeki çiçeklenme döneminde aşırı yağışlar meyve çiçek döllenmesine mani olmuş, sonraki dolu nedeniyle tonaj ve parasal değer olarak üreticimizi zor durumda bırakmıştır.”

“TARSİM YASASI'NDA DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?”

Tayan, verdiği önergede Bakan Eker’e şu soruları yöneltti: “2014 yılı itibari ile büyük zarara uğrayan üreticilerin üretimini sürdürebilmesi için mevcut Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçların 5 yıldan az olmamak kaydıyla ve faizleri silinerek ertelenmesini düşünüyor musunuz? Üretici TARSİM uygulamalarından ve şartlarının ağırlığından şikayetçidir. TARSİM Yasası'nda değişiklik düşünüyor musunuz? Şu ana kadar hükümetçe ciddi hiçbir el uzatılmamıştır. Çözüm öneriniz nedir?”

CİHAN

Yorumlar