CHP'ye göre gerçek işsiz sayısı 4,7 milyon

Ana muhalefet partisi CHP'nin iddiasına göre gerçek işsiz sayısı 4,7 milyon kişi. Resmi rakamlara göre 2013'ün Kasım ayında işsizliğin yüzde 9,9’a işsiz sayısının ise 2,8 milyona ulaştığının açıklandığını dile getiren CHP, iş bulma ümidini kaybedenler, e.

Google Haberlere Abone ol
CHP'ye göre gerçek işsiz sayısı 4,7 milyon

Ana muhalefet partisi CHP'nin iddiasına göre gerçek işsiz sayısı 4,7 milyon kişi. Resmi rakamlara göre 2013'ün Kasım ayında işsizliğin yüzde 9,9’a işsiz sayısının ise 2,8 milyona ulaştığının açıklandığını dile getiren CHP, iş bulma ümidini kaybedenler, ev kadınları gibi çeşitli sebeplerle iş aramayan ancak iş bulursa çalışmaya hazır olanların da hesaba katıldığında rakamın 4,7 milyona çıktığını ileri sürdü.

CHP tarafından yayınlanan 86. Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2013’ün son çeyreğindeki işsizlik ve kısa vadeli dış borç rakamları değerlendirildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)nun açıkladığı işsizlik verilerinin mercek altına alındığı raporda son verilere göre hem işgücüne katılanların, hem iş bulma ümidini kaybedenlerin azaldına dikkat çekildi. Ekonominin iş ve istihdam meydana getirmede ciddi şekilde zorlanmaya başladığı kaydedilirken, “Ekonomi, 2013’ün son üç ayında 152 bin kişiye ilave istihdam sunabilmiş. Bu, 2012’nin son çeyreğinde yaratılan ilave istihdamın yani bir milyon 24 bin kişinin sadece yüzde 15’i.” denildi.

BANKALARIN KISA VADELİ DIŞ BORÇLARINA DİKKAT

Raporda, ekonominin temel göstergelerinden kısa vadeli dış borçların 2013’te 28,6 milyar dolar artarak 129,1 milyar dolara ulaştığına dikkat çekilerek, bankaların kısa vadeli dış borçlarında yaşanan artışın kaygı verici olduğu belirtildi ve şunlar aktarıldı:

"Reel sektörün döviz açık pozisyonu, bankacılık sistemi için halihazırda dolaylı bir tehdit içerirken; bir de bankacılık sisteminin kısa vadeli döviz yükümlülüklerinin hızla artıyor. Bu, bankacılık sisteminin giderek kısa vadeli dış borçlarla yurtiçine kredi açtığı veya mevcut dış borçlarını kısa vadeli borçlarla çevirdiği anlamına geliyor. Her iki durumda da sıkıntılı bir tablo ile karşı karşıyayız."

Türkiye’nin benzer ekonomilerle karşılaştırıldığında, kısa vadeli dış borcuna göre en düşük rezerve sahip ülke konumunda olduğu da aktarılan raporda, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Rezervlerin mevcut düzeyi ancak kısa vadeli dış borcu karşılayabiliyor. Oysa AKP iktidara geldiğinde rezervlerin düzeyi kısa vadeli dış borcun neredeyse iki katıydı. Türkiye cari açığı finanse etmek ve uzun vadeden kısa vadeye düşen borçlarını çevirebilmek için mutlaka dışarıdan borç bulmak zorunda. Bu, küresel sermayenin risk iştahının kaybolduğu, dış borçlanma maliyetinin arttığı bir dönemde Türkiye’ye yönelik kırılganlık algısını canlı tutacak bir gelişmedir."
CİHAN

Yorumlar