CHP Erdoğan’a sordu: Seçim sonrası elektrik ve doğalgaza büyük zam yapılacak mı?

CHP, dondurucu soğukların yaşandığı günlerde başta İstanbul olmak üzere hafta sonunda birçok yerde yaşanan elektrik kesintileri ve doğalgaz sıkıntısını TBMM gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
CHP Erdoğan’a sordu: Seçim sonrası elektrik ve doğalgaza büyük zam yapılacak mı?

CHP, dondurucu soğukların yaşandığı günlerde başta İstanbul olmak üzere hafta sonunda birçok yerde yaşanan elektrik kesintileri ve doğalgaz sıkıntısını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Özellikle İstanbul’da soğuk kış günlerinde yaşamı felce uğratan elektrik kesintileri kötü enerji yönetiminden mi kaynaklanmaktadır? 2013 yılının son ayında İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde plansız elektrik kesintileri yaşanması ve vatandaşın hafta sonunda çoluk çocuk evde ısınamayıp hastalanması ‘kriz’ değil midir? Enerji Bakanı niçin bu durumu ‘kriz’ olarak nitelemiyor? Hangi önlemleri alacaksınız? 30 Mart 2014 seçimi sonrasında elektrik ve doğalgaza büyük zam yapılacağı doğru mudur?” diye sordu.

“NEDENİ KÖTÜ YÖNETİM Mİ?”

Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Oran’ın, Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:
“Özellikle İstanbul’da soğuk kış günlerinde yaşamı felce uğratan elektrik kesintileri kötü enerji yönetiminden mi kaynaklanmaktadır?
Elektrikte plansızlık nedeniyle arz-talep dengesinde gerekli altyapının sağlanamadığı ve tüm sıkıntıların, yönetimin yapılamamasından kaynaklandığı doğru mudur?

“NİÇİN BU SIKINTILARI ÖNGÖRMEDİNİZ”

İthalatla karşılanan doğalgazla elektrik üretiminin çok artmış olması ve havaların aşırı soğuduğu kış aylarında tedarikte sorun yaşanması halinde elektrik üretiminde sıkıntı yaşanacağı öngörülebilir bir senaryo değil midir, niçin bu durum göz ardı edildi?
Sanayi ve ısınmada doğal gazın kullanımının bu kadar artırılması karşısında yeterli tedarik garantileri niçin sağlanmadı?
Elektrik üretiminde neden bugüne kadar alternatif ve çevreye uyumlu kaynaklar devreye sokulmadı?

“AZERBAYCAN GAZI TRANSİT Mİ GEÇECEK”

Devreye girecek olan Azerbaycan gazının daha çok Türkiye’deki Azerbaycanlı şirketlerin ihtiyacına gideceği, çok az kısmının Türkiye’ye kalacağı iddiası doğru mudur? TANAP anlaşmasının da sadece bu gazın Avrupa’ya taşınması için hazırlandığı bilgisi doğru mudur? 2004 yılında Azerbaycan’la avantajlı bir anlaşma imzalama şansının kaçırılma gerekçesi nedir?

KATAR’DAN LNG NİYE GELMEDİ”

Bu yıl aralık ayında hava sıcaklıklarının çok sert düşeceği önceden belli olmasına karşın Katar’dan gemiyle LNG satın alınması yoluna niçin zamanında başvurulmadı. Geçen hafta Katar’a giderek LNG satın alma görüşmesi yapmanıza karşın halen LNG’nin Türkiye’ye gelmemiş olmasının gerekçesi nedir, sorumlusu kimdir?

“ENERJİ BAKANINA GÖRE KRİZ NEDİR”

2013 yılının son ayında İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde plansız elektrik kesintileri yaşanması ve vatandaşın hafta sonunda çoluk çocuk evde ısınamayıp hastalanması ‘kriz’ değil midir? Enerji Bakanı niçin bu durumu ‘Kriz’ olarak nitelemiyor? Yaşanan bu durumun adı yönetim krizi değilse nedir?
Satın alınan doğalgaz ve elektrik üretimi-tüketimi arasında hassas bir denge oluştu ise kış ayları için ek önlemler alınması gerekmiyor muydu? Artacak elektrik ve doğal gaz talebi için aldığınız önlemler nelerdir?

DOĞALGAZ DEPOLARI NEDEN YAPILMADI

'Al ya da öde' anlaşmaları nedeniyle gündeme gelen ve dönemsel olarak fazla gelen doğalgazın depolanması için yapılması gereken depolar niçin yapılmadı? Doğalgaz depolarının yapımına başladınız mı, hangi aşamadalar? Yeterli donanımı-personeli olmayan şirketlerle depo yapım denemelerinde bulunduğunuz ancak yaptırılan ünitelerin çalışmadığı bilgisi doğru mudur? Hangi şirkete/kişiye doğal gaz depo yapımı ve ünite işi verildi, akıbeti ne oldu?

“SEÇİMDEN SONRA ZAM MI VAR”

Serbest piyasada devletin aldığı elektriğin fiyatının son dönem çok yükseldiği, ancak yaklaşan yeril seçimler nedeniyle zam yapılmadığı öne sürülmektedir. 30 Mart 2014 tarihinden hemen sonra hem doğal gaza hem de elektriğe yüklü miktarda zam yapılacağı bilgisi doğru mudur? Doğalgaz ve elektriğe hangi tarihte zam yapılmasını öngörmektesiniz?
2007 yılından bu yana 1-15 Aralık dönemi içerisinde yurt dışından satılan alınan doğal gaz miktarı nedir? Son 7 yıl içerisinde bu dönemde hangi ülkeden ne kadarlık doğal gaz satın alındı ve karşılığında her bir ülkede ne kadarlık ödeme yapıldı? Özellikle Rusya, Azerbaycan ve İran’a yapılan ödeme miktarları kaçar TL’dir?
2007 yılından bu yana 1-15 Aralık dönemi içerisinde Türkiye’de üretilen elektrik enerjisi miktarı nedir? Bu dönem içerisinde İstanbul, Ankara ve İzmir’de tüketilen günlük elektrik miktarı nedir? Söz konusu dönemi kapsayan günlük elektrik tüketim miktarının son 7 yıla göre ayrıntılı dağılım nasıldır?” CİHAN

Yorumlar