CHP, Başbakan’a ülke genelindeki elektrik kesintilerini sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerini sordu.

Google Haberlere Abone ol
CHP, Başbakan’a ülke genelindeki elektrik kesintilerini sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerini sordu.

TBMM Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Sezgin Tanrıkulu, Türkiye genelinde son günlerde Tekirdağ, Edirne Kırklareli Sakarya Balıkesir Siirt Kayseri Batman, Siirt, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak ve İstanbul, Ankara, Diyarbakır da dahil olmak üzere birçok ilde yaşanan elektrik kesintilerinin nedeninin soğuk havaya bağlı olarak artan doğalgaz talebi ve doğalgaz iletim hatlarındaki yaşanan kompresör problemleri olduğu iddia edildiğini hatırlattı.

Tanrıkulu, Erdoğan’a bu bağlamda 19 soru yöneltti: “EÜAŞ'ın doğalgaz santrallerinde fueloil, mazot gibi ikincil yakıtlara geçmesinden kaynaklandığı iddiası doğru mudur?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın elektrik kesintilerine hazırlıklı olunması konusunda elektrik dağıtım şirketlerini uyardığı doğru mudur?
Ambarlı’daki doğalgaz kompresörünün tam kapasite çalışmadığı doğru mudur?
Doğru ise Ambarlı’daki doğalgaz kompresörü neden tam kapasite çalıştırılmamaktadır veya çalıştırılamamaktadır?
Erzincan kompresör istasyonunun devreye girmemiş olması nedeniyle Azerbaycan'dan ithal edilen doğalgazın yeterli miktarda çekilemediği doğru mudur?
Erzincan kompresör istasyonu neden faaliyete geçirilmemiştir veya geçirilememiştir?

“İTHAL EDİLEN DOĞALGAZ’DA DÜŞÜŞ MÜ VAR”

Azerbaycan ve İran’dan ithal edilen doğalgaz miktarında bir düşüş mü yaşanmaktadır?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kış mevsimi öncesinde vatandaşların mağdur olmamaları için gerekli altyapı çalışmalarını neden tamamlamamış ve yeterli doğalgaz stoklandırması yapmamıştır?
Elektriklerin kesilmesi sonucu sanayi bölgelerindeki iş yerlerinin uğradıkları zararların parasal karşılığı yaklaşık ne kadardır?
Meskenlerde elektrik kesintisi sebebiyle bozulan elektronik eşyaların parasal karşılığının ödemesi yapılacak mıdır? Bu durumun sorumlusu ya da sorumluları kimlerdir?
Diğer küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin uğradıkları zararların parasal karşılığı yaklaşık ne kadardır?
Son günlerde yaşanan elektrik kesintileri sonucu İstanbul, Ankara ve diğer illerde maddi kayıplara uğrayan iş yerlerinin zararlarının giderilmesi için hükümetin bir çalışması var mıdır? Varsa uygulamaya konulacak önlemler nelerdir?
Son dört yılda yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların neredeyse yok denecek kadar düşük olmasının başlıca sorumlusu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı mıdır?
Yılın ortalama 110 gününü güneşli geçiren Türkiye’nin, ürettiği enerjinin sadece yüzde 1'ni güneşten elde etmesine yol açan enerji politikası başarılı olarak kabul edilebilir mi?

“DOĞALGAZA BAĞLI ENERJİ SİSTEMİ”

AKP hükümetleri on bir yıllık dönemde yüzde yüz doğalgaza bağımlı hale getirilen bir enerji sistemi inşa etmenin büyük sorunlar ve sıkıntılar yaratacağı yönündeki ülkemizin üniversitelerinin, meslek odalarının ve bilim adamlarının uyarılarını neden dikkate almamıştır?
Türkiye elektrik şebekesinin, Avrupa Elektrik İletim Sistemi Operatörleri Şebekesi (ENTSO-E) Avrupa Kıtası Senkron Bölgesi ile deneme paralel işletme bağlantısı üçüncü ve son aşamasının nihai safhasına ne zaman tam entegrasyonu sağlanacaktır?

“İZLEME VE DENETLEME EPDK’YA DEVREDİLECEK Mİ”

Yanlış bir kararla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına devredilen elektrik dağıtım şirketlerini izleme ve denetleme görevi tekrar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na devredilecek midir?
2016 yılına kadar ulusal tarifede çapraz sübvansiyon uygulanmasından bir an önce vazgeçilerek maliyet esaslı tarifelere 2016 yılı beklenmeksizin 2014 yılı başında geçilecek midir?
Örneğin, Danimarka'da enerjinin 12 merkezden temin edilerek tüm ülke sathına iyi yalıtılmış borularla, yüzlerce kilometre öteye, sadece yüzde birin de altında kayıpla iletildiği gerçeği ve Avrupa'da bölgesel ısınma sistemlerine ağırlık verilmeye başlandığı dikkate alındığında Türkiye, neden hala bölgesel enerji sistemleri konusunda bir çalışma yapmamıştır?
Türkiye'de ısı yalıtımı yapılmamış veya yeterli kalitede uygulanmamış binalara tamamıyla sağlıklı ve kaliteli ısı yalıtımları entegre edilmesi için bir fon oluşturulması için yapılan bir çalışma var mıdır?”
CİHAN

Yorumlar