Ceyhan'da Irak’ın 1,35 milyon varil petrolü birikti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'nin Bünyan ilçesinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile dün yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi.

Google Haberlere Abone ol
Ceyhan'da Irak’ın 1,35 milyon varil petrolü birikti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri'nin Bünyan ilçesinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile dün yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Yıldız, “Şu anda bizim dünya piyasalarına sunamadığımız Kuzey Irak'tan gelen Ceyhan depolarında 1 milyon 350 bin varil petrol birikti. Bu petrol Türkiye’nin değil, Irak’ın petrolüdür." dedi.

Bakan Taner Yıldız, seçim çalışmaları kapsamında Bünyan ilçesinde partisince düzenlenen mitinge katıldı. Miting sonrası gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi: “Anayasa'nın kendisine verdiği bütün hak aynen bizim yaptığımız sözleşmelerde ve Bağdat'da yaptığımız anlaşmalarda korunmuştur. Bunun aksi düşünülemez. Ancak, Irak bir 'varı' paylaşması gerekiyor, 'yoku' paylaşamaz. Bütün uğraşımız Irak'ın gelirlerini arttırarak normalleşmesini sağlamaktır. Barzani ile bunu enine boyuna değerlendirdik. Enerji ve Petrol Bakanı da vardı. Şu anda bizim dünya piyasalarına sunmadığımız Kuzey Irak'tan gelen Ceyhan depolarında 1 milyon 350 bin varil petrol birikti. Bu Bağdat'tan gelen petrolden daha ayrı bir şekilde depolanıyor. Bizim başından beri söylediğimiz, Bağdat'ın refakatinde, onların gönderdiği elemanlarla beraber sevkıyatta da her birisinde beraber bulunmak kaydıyla bunlar yapılacak. Sevkıyatın yapılması halinde mutlaka Irak Milli Petrol Şirketi yetkilileri, Bağdat'ın yetkilileri, orada olmuş olacaklar. Dolayısıyla, Irak'ın petrolünden bahsediyoruz. Bu petrol, Türkiye'nin petrolü değil. Bunları enine boyuna değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte Neçirvan Barzani ile Şehristani'nin yani Erbil ile Bağdat'ın mutlaka uygun bir noktada bir araya gelmelerini ümit ediyorum."

Bakan Yıldız, Bünyan ilçesindeki mitingin ardından ilçeye bağlı Güllüce, Akmescit, Köprübaşı, Tuzhisar ve Karakaya beldelerinde seçim çalışmalarına katıldı, vatandaşlarla sohbet etti.

CİHAN

Yorumlar