Cep telefonuna taksitin kaldırılmasına iptal davası açıldı

İzmir Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bazı ürünlerde kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesi ve cep telefonlarında tamamen kaldırılmasını yargıya taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
Cep telefonuna taksitin kaldırılmasına iptal davası açıldı

İzmir Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bazı ürünlerde kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesi ve cep telefonlarında tamamen kaldırılmasını yargıya taşıdı. Oda, yönetmelikte yapılan değişikliğin iptali için Danıştay’da dava açtı.

Oda Başkanı Ali Üstün, düzenlediği toplantıda konuyla ilgili bilgi verdi. BDDK tarafından 31 Aralık 2013 tarihinde kredi kartlarına yönelik yapılan düzenlemenin Anayasa, Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na aykırılık teşkil ettiğini ileri sürerek, kararın iptal edilmesi için dava açtıklarını bildirdi. Yönetmeliğin ticareti kısıtlayıcı bir uygulama olduğunu savunan Üstün, “1 Şubat’tan itibaren cep telefonu satan esnaf, siftah yapmadan bekliyor. Birçoğu, iş yapamadığından dolayı POS cihazlarını iade ediyor. Dükkanını kapatmayı düşünenler de var. Cep telefonuna sınırlamanın kaldırılmasını istiyoruz. İlle de kısıtlanacaksa diğer sektörlerde olduğu gibi dokuz taksit yapılabilir.” dedi. Taksit uygulamasının kaldırılmasının özellikle telekomünikasyon sektörünü olumsuz etkilediğine, cep telefonu satan esnafın zor durumda olduğuna dikkat çeken Üstün, şöyle devam etti: “İptali istenen ve sınırlama getiren yönetmelikten sonra teknoloji mağazaları bu sorunu hediye kartı uygulaması, GSM operatörleri ise aylık fatura bedellerine ilave ederek 24 taksit yapmak suretiyle aşıyor. Teknoloji mağazalarının, kanunu dolanmak suretiyle müşterilerine cep telefonunda taksit imkânı tanıması, büyük mağazalarla esnaf arasında eşitsizliğe ve haksız rekabete yol açıyor.”

‘DEVLET ESNAFI KORUMAKLA YÜKÜMLÜDÜR’

Anayasa'nın 173. maddesine göre devletin, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri almakla yükümlü olduğunu hatırlatan Ali Üstün, “Ancak esnafı çalışamama noktasına getiren yönetmelik değişikliğiyle esnaf ve sanatkârların korunması bir yana, esnaf teşkilatının elektronik piyasasından silinmesi sonucu doğmuştur. Zira bu düzenlemeyle büyük işletmelerle küçük esnaf arasında büyük bir çalışma farklılığı doğmuştur. Büyük işletmeler, yeni çözüm getirmek ve kanunu dolanmak suretiyle taksit sınırlamasını ortadan kaldırırken esnaf için çözümsüz bir çalışma hayatının oluşmasına sebep olunmuştur. Ekonomik hayatta tacirler kadar esnafların da doldurulamaz ve vazgeçilemez bir yeri olduğu dikkate alındığında devletin, esnafın çalışmasına katkıda bulunacak ve ülkemiz açısından halen yaygın olan esnaflardan alışveriş yapılması anlayışının devam etmesini sağlayacak şekilde yönetmelik değişikliğini iptal etmesi gerekmektedir.” açıklamasında bulundu.

‘SEKTÖR EKONOMİYE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR’

Telekomünikasyon sektörünün ekonomiye yaptığı katkıya da değinen Oda Başkanı Üstün, her ne kadar telefon fiyatları el yaksa da kredi kartı kullanımının bu teknolojiye erişmede kolaylık sağladığını ifade etti. Bunun en büyük delilininse cep telefonu kullanıcısı sayısı olduğunu vurgulayarak, “TÜİK istatistiklerine göre Türkiye’de, 2013 Eylül ayı sonu itibariyle 68 milyon 911 bin 173 cep telefonu abonesi vardır. Bu da neredeyse nüfusumuzun tamamına yakınının cep telefonu abonesi olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan Bankalararası Kart Merkezi’nin telekomünikasyon sektöründe kredi kartıyla yapılan işlem adedine ilişkin hazırladığı rapora baktığımızda, bu sayının 2013 yılı sonu için 132 milyon 186 bin 16 olduğu görülmektedir.” bilgilerini verdi. CİHAN

Yorumlar