Çelik ihracatına Irak revizyonu

Irak iç savaşı çelik ihracatı için belirlenen sene sonu hedefinde yüzde 6 oranında bir revizyon getirdi. Hedefi 18,5 milyon tondan, 17,5 milyon tona çeken revizyonda kimi ülkelerde karşılaşılan anti damping ve koruma soruşturmaları da rol...

Google Haberlere Abone ol
Çelik ihracatına Irak revizyonu

Irak iç savaşı çelik ihracatı için belirlenen sene sonu hedefinde yüzde 6 oranında bir revizyon getirdi. Hedefi 18,5 milyon tondan, 17,5 milyon tona çeken revizyonda kimi ülkelerde karşılaşılan anti damping ve koruma soruşturmaları da rol oynadı.

İlk 7 ayda Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında yüzde 5,1 daralma ile 8,07 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 6,7 daralma ile 10,6 milyon ton oldu. Demir çelik ürünleri de ilave edildiğinde çelik ihracatı miktar bazında 11,1 milyon tonu, değer bazında 9,5 milyar doları buldu.

İlk 7 ayda çelik ihracatı bölgelere göre miktar bazında Ortadoğu’ya yüzde 21,4 oranında geriledi, Avrupa Birliği’ne (AB) yüzde 9,3 oranında arttı. En çok ihracat 3 milyon 702 bin ton ile Ortadoğu’ya yapıldı. Onu 1 milyon 921 bin tonla AB, 1 milyon 296 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1 milyon 179 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri takip etti. Çelik sektörünün en çok ihracat yaptığı üç ülke aynı kaldı. İlk sırayı 1 milyon 90 bin tonla Irak alırken, ikinci 1 milyon 20 bin tonla ABD ve üçüncü 794 bin tonla Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bu dönemde en çok miktar artışı ABD, İngiltere, İsrail, Fas ve Kanada’da; en fazla daralma Suudi Arabistan, Irak, İtalya, Libya ve Umman’da görüldü.

En çok ihraç edilen ürünler; 4 milyon 565 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 118 bin tonla boru, 1 milyon 91 bin tonla profil ve 996 bin tonla yassı sıcak olarak sıralandı.

2014 Temmuz ayı ihracatı geçen senenin aynı ayı ile karşılaştırıldığında değerde yüzde 2,9 gerileme ile 1,06 milyar dolar, miktarda ise yüzde 2,3 gerileme ile 1,38 milyon tona indi.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci “Sektörümüz uluslararası arenada tüm olumsuzluklara rağmen ihracatı ile ülke ekonomisine en önemli katkıyı sunan dördüncü güç olmaya devam ediyor. 2014’ün 7 ayını ele aldığımızda ihracatımızın önder bölgesi Ortadoğu ve bilhassa Irak’ta önemli kayıplarla karşı karşıya kaldığımız görülüyor. Ancak kayıplarımızı telafi etmek için bu bölgede faaliyetler yürütüyoruz. Ayrıca çelik sektörü adına umut verici bir olayı da 7 ayda AB’ye ihracatımızın miktar bazında yüzde 9,3 oranında artış olduğunu belirtebilirim. Dolayısıyla önemli bölgelerde kayıplarımızı diğer bölgelere yaptığımız ihracat ile dengeleme gayretindeyiz.” dedi.

CİHAN

Yorumlar