Çelik: Asgari ücreti çalışanların şartları ve ekonominin gidişatı belirleyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Aralık 2002 yılında 250 TL olan brüt asgari ücretin yüzde 307 artışla bin 21 TL'ye ulaştığını, 184 TL olan net asgari ücretin ise yüzde 336’lık artışla 803 TL’ye yükseldiğine işaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Çelik: Asgari ücreti çalışanların şartları ve ekonominin gidişatı belirleyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Aralık 2002 yılında 250 TL olan brüt asgari ücretin yüzde 307 artışla bin 21 TL'ye ulaştığını, 184 TL olan net asgari ücretin ise yüzde 336’lık artışla 803 TL’ye yükseldiğine işaret etti. Bu dönemde enflasyondaki artışın yüzde 152 olduğu belirten Çelik, asgari ücretteki artışın ise yüzde 300’ün üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "Bir taraftan çalışanların talep ve şartları, diğer taraftan ekonominin genel gidişatı taraflarca ele alınacak ve bir ay boyunca bu hususlar değerlendirildikten sonra uzlaşılacak." dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında toplandı. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. Toplantıya işveren adına 5 temsilci, işçi adına 5 temsilci katılıyor. Toplantıda, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücret zammı belirlenecek.

Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, 2014 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere toplandıklarını belirterek, "Asgari ücret taban ücrettir. Bu açıdan bakıldığında asgari ücret, çalışanlara dönebilecek miktarın komisyon tarafından altında olamayan ücrettir. Belirlenen asgari ücret üzerinde ücret ise işçi ve işverenin özgür iradesiyle her zaman mümkündür. Asgari ücreti bir geçim ücreti olarak ele almak değil, taban ücreti sosyal koruma ücreti olarak değerlendirip bu çerçevede bir yaklaşımın doğru olduğu inancındayım." diye konuştu. Asgari ücretin, toplu iş sözleşmeleri, genel ücret düzeyi ve kayıt dışı istihdam gibi pek çok unsuru etkilediğinin altını çizen Çelik, "Anayasamıza göre asgari ücret belirlenmesinde ülkenin ekonomik durumu ile çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Hükümetimiz döneminde bu kriterlere azami düzeyde riayet edildiğini görmek mümkün. Emeklilerimize ve diğer çalışanlarımıza olduğu gibi asgari ücretle çalışanlarımız da enflasyona ezdirilmemiştir." ifadelerini kullandı.

YÜZDE 152'LİK ENFLASYON ARTIŞI KARŞISINDA YÜZDE 336'LIK ARTIŞ

Aralık 2002 yılında 250 TL olan brüt asgari ücret, yüzde 307 artışla bin 21 TL'ye ulaşmıştı. Yine 184 TL olan net asgari ücret ise yüzde 336’lık artışla 803 TL’ye yükselmişti. Bu dönemde enflasyondaki artışın yüzde 152 olduğu göz önüne alındığında asgari ücrete bakışımızın nasıl geliştiğini görmek mümkün. Yüzde 152 enflasyon yüzde 300’ün üzerinde ise asgari ücrette artış gerçekleşmiş bulunmakta.

2014 yılında uygulanacak asgari ücrette Türkiye'nin ekonomik durumunun göz önünde bulundurularak tespit edilmesinin önemine dikkat çeken Çelik, bir taraftan çalışanların talep ve şartları, diğer taraftan ekonominin genel gidişatının taraflarca ele alınacağına ve bir ay boyunca bu hususlar değerlendirildikten sonra uzlaşılacağını temenni etti. Komisyonlarda uzlaşılan dönemlerinde, uzlaşılamayan dönemlerinde olduğunu vurgulayan Çelik, "Bir aylık süre içinde samimi olarak yapılacak değerlendirmeler neticesinde uzlaşı noktasına gelir temennisinde bulunuyorum." sözlerini dile getirdi.

"YÜZDE 3'LÜK ARTIŞ KABUL EDİLEMEZ"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretin emek sömürüsünü önlemek için etkin bir sosyal politika aracı olduğunu söyledi. Yıllık programda asgari ücretin 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 oranında artırılmasının öngörüldüğünü anlatan Irgat, bunun kabul edilemez bir öngörü olduğunu ifade etti. Bugün net asgari ücretin günlük 26,79 lira olduğunu kaydeden Irgat, var olan asgari ücret dikkate alındığında, yıllık programda öngörülen yüzde 3 oranındaki artışın yüzde 4 veya 5 olmasının da bir anlam taşımadığını ifade etti. Irgat, "Asgari ücretin belirlenmesinde temel alınan esaslar arasında yer alan 'yaş' üzerinde durulması gerektiğine inanıyorum. Bilindiği üzere, asgari ücret işçilerin 16 yaşını doldurmuş olup olmadıklarına ayrı ayrı belirlenmektedir. Bu ayrımın ortadan kaldırılması isabetli olacaktır." şeklinde konuştu.

İŞVEREN TARAFINDAN İŞSİZLİK VE KAYITDIŞI UYARISI

İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir ise asgari ücretin brüt olarak artırılmasından ziyade asgari ücretin üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması suretiyle çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artışın sağlanması gerektiğini belirtti. Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyonun, kayıt dışı istihdamın ve işsizliğin göz önüne alınması gerektiğinin altını çizen Demir, küresel ekonominin gidişatına da dikkat çekti. Toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde yasal asgari ücretin uygulanmaması gerektiğine dikkati çeken Demir, bu işyerlerindeki ücretlerin işçi ve işveren taraflarınca birlikte belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Demir, konunun yüksek cari açık yönünden öneminin gözetilmesi gerektiğini söyleyerek, kur baskısının asgari ücretin olumsuz etkilerinin eklenmemesi gerektiğine işaret etti.

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 803 lira 68 kuruş olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçükler için brüt 877 lira 50 kuruş net 700 lira 73 kuruş olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt bin 21 lira 50 kuruş, net 868 lira 27 kuruş düzeyinde bulunuyor.
CİHAN

Yorumlar