Çek kullanımı 214 milyar liraya ulaştı

- Yılın ilk 4 ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin parasal tutarı toplam 214 milyar liraya çıktı - Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 1, tutarında ise yüzde 10 azalma yaşandı

Google Haberlere Abone ol
Çek kullanımı 214 milyar liraya ulaştı
İSTANBUL (AA) - Bu yılın ocak-nisan döneminde bankalara ibraz edilen çeklerin parasal tutarı yüzde 3 artışla toplam 214 milyar liraya ulaştı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, nisan ayı çek raporunu yayımladı.

Rapora göre, ocak-nisan dönemini kapsayan 4 aylık sürede, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yıla göre yüzde 11 azalarak 6,5 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı ise yıllık bazda yüzde 3 artışla toplam 214 milyar liraya ulaştı.

Aynı dönemde, parasal tutarı 8,4 milyar lirayı bulan 232 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 1, tutarında ise yüzde 10 azalma yaşandı. Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1 milyar lira tutarındaki 36 bin adet çek daha sonra ödendi.

Yılın ilk 4 ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puanlık artışla yüzde 3,6 ve tutar bazında 0,5 puanlık azalışla yüzde 3,9 olarak gerçekleşti.

Nisan ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine ilk sırada yer alırken, bu ili sırasıyla Ankara, İçel (Mersin), İzmir ve Antalya izledi.

Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 12,7 ile Kırıkkale oldu.

Kırıkkale'yi sırasıyla, yüzde 12,2 ile Şırnak, yüzde 11,1 ile Mardin, yüzde 10,8 ile Hakkari ve yüzde 8,9 oranla Osmaniye takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Sinop, Karabük ve Tunceli olarak sıralandı.

Yorumlar