Çeçenistan ile ticari ilişkiler geliştirilecek

Adana Ticaret Odası (ATO) ile Çeçenistan Ticaret Sanayi Odası arasında ‘Kardeş oda protokolü’ imzalandı.

Google Haberlere Abone ol
Çeçenistan ile ticari ilişkiler geliştirilecek

Adana Ticaret Odası (ATO) ile Çeçenistan Ticaret Sanayi Odası arasında ‘Kardeş oda protokolü’ imzalandı.

ATO’da düzenlenen Çeçenistan ülke sohbet toplantısında konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, dünya ticaretinin yüzde 95’nin komşu ülkeler arasında yapıldığını ifade etti. Bu istatistiğin her geçen gün aşağı yönde değiştiğini belirten Menevşe, küresel rekabet ortamının dünyanın ayrı uçları arasındaki ülke ve firmaları ticaret partneri olarak belirleyebildiğini söyledi. Bu trendin etkisiyle Türkiye’nin son dönemde Asya, Afrika ve Uzak Doğu pazarına yöneldiğini dile getiren Menevşe, Çeçenistan heyetiyle de aynı amaçla bir araya geldiklerini vurguladı. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatını 500 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planladığını bildiren Menevşe, “Yani ihracatta 10 yılda yaklaşık 3.5 kat büyümemiz gerekiyor. Bu hedef doğrultusunda mevcut pazarlarımızı geliştirirken, yeni dış ticaret ortaklıkları kurmalı, yeni pazarlar keşfetmeliyiz. Çeçenistan ile ülkemiz dış ticareti çok düşük seviyededir. Üyelerimizden yalnızca biri Çeçenistan’a ihracat yapmıştır. İthalatta da durum benzerdir. Bu çerçevede bakıldığında Çeçenistan ile önümüzde büyük ve önemli bir dış ticaret potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Uzun yıllar savaşlar içerisinde kalan Çeçenistan’ın artık toparlanma sürecine girerek yaralarını hızla sardığını aktaran Menevşe, Türk vatandaşları ile Çeçenistan arasındaki soy bağının memnuniyetini artırdığını hatırlattı. Menevşe şöyle devam etti: “Biz iş dünyası olarak Çeçenistan’ın bu kalkınma mücadelesine karşılıklı ticari ilişkilerimizi geliştirerek destek veriyoruz. Nitekim Türkiye mermer ihracatının önemli bir kısmı Çeçenistan’a yapılmıştır. 10 bin civarında Türk işçi inşaat işlerinde çalışmıştır. Türk mimar Semih İrteş’in bu ülkede 100’ün üzerinde eseri bulunmaktadır.”

BAKAN YARDIMCISI KHAKİMOV: ULUSLARARASI İLİŞKİLERE ÖNEM VERİYORUZ

Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Khasan Süleymanoviç Khakimov ise ülkesi ile Türkiye arasında tarihi güçlü bağların bulunduğunu kaydetti. Çeçenistan’ın uluslararası ilişkilere büyük önem verdiğinin altını çizen Khakimov, “İlk etap olan Çeçenistan Cumhuriyeti’nin huzura ve istikrara erme aşaması tamamlandı. Bugün artık bir sonraki gelişmelerin yoğunlaştırılması aşamasına başladık. Bu aşamada ülkemizde yenilikçi teknolojilerin uygulanması, özel sektörün geliştirilmesi ile doğrudan bütçe dışı yatırımların artırılması ile sağlıklı bir ekonominin oluşturulması hedefleniyor. Çeçenistan’ın yatırım portföyü 190 milyar rubleden fazla bir tutarla tarım, enerji, sanayi, inşaat ve diğer hizmetler alanında 66 öncelikli yatırım projesi sunmaktadır.” diye konuştu.

Toplantıda da daha sonra Çeçenistan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurbek Lomalieviç Adaev ile ATO Başkanı Atila Menevşe arasında “Kardeş oda protokolü” imzalandı. Menevşe, Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Khakimov başkanlığındaki heyete hediyeler sunarken, misafir heyette ATO başkanına kalpak ve kılıç takdim etti.
CİHAN

Yorumlar