Çaykur, üreticisine 290 milyon lira ödeme yapacak

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, birinci sürgünde alınan 210 bin ton yaş çay karşılığı olarak üreticiye 290 milyon liralık bir ödeme yapılacağını söyledi. Sütlüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bilindiği gibi 26...

Google Haberlere Abone ol
Çaykur, üreticisine 290 milyon lira ödeme yapacak

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, birinci sürgünde alınan 210 bin ton yaş çay karşılığı olarak üreticiye 290 milyon liralık bir ödeme yapılacağını söyledi.

Sütlüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bilindiği gibi 26 Nisan itibariyle 1. sürgün başlamıştı. 1. sürgünü 210 bin ton yaş çay alarak tamamladık. 16 Haziran itibariye 2. sürgünü başlattık. 2. sürgündeki kotamız 375 kilodur. 1. Sürgünde özel sektörün 150 bin ton civarında çay aldığını öğrendik. Toplamda 360 bin ton çay alınmış oldu. Geçen yıl ise toplamda 420 bin ton çay alınmıştı. Geçen yılla bu yıl arasında 60 bin ton bir eksilme var. Buda yaklaşık yüzde 15'lik bir ürün kaybına tekabül ediyor." dedi.

BEYAZ ÇAY ANZER BALI GİBİ OLACAK

Sütlüğlu, kurum olarak bu yıl üretmeye başladıkları beyaz çayın yakında piyasaya gireceğini belirterek, "Bu yıl ilk kez beyaz çay alımlarına başladık. Şu ana kadar 295 kilo beyaz çay tomurcuğu aldık. Çok yeni bir ürün olması itibariyle üreticilerimiz çağrılarımıza uydu. Her gün çay akışı oldu. Sürgün boyunca üretime devam edeceğiz. Beyaz çayın ham maddesi olan çay tomurcuğu almaya devam edeceğiz. Beyaz çayı yakında piyasaya süreceğiz. Fiyatları henüz belirlemedik. Dünya piyasalarında kilosu bin dolardan başlıyor. 5-6 bin dolara kadar satılıyor. Bu ölçüde bir fiyat belirleyeceğiz. Alabileceğimiz oran kısıtlı. 295 kilo alabildik. Anzer balı gibi, şifa bulmak için aranan bir ürün olacak. İçebilen için değerli bir ürün. Yaklaşık 4 kilogram tomurcuktan 1 kilogram beyaz çay üretebiliyoruz." diye konuştu.

Çaykur, birinci sürgünde üreticisinden aldığı 210 bin ton yaş çay yaprağının karşılığı olarak üreticisine 290 milyon TL ödeme yapacağını ifade eden Sütlüoğlu, "Nisan ayında aldığımız 4 bin 200 tonluk çayın bedelini Mayıs ayında ödedik. 12 milyon 171 bin liralık ödeme yaptık. Haziran ayında aldığımız 186 bin ton yaş çay yaprağının karşılığı olarak ise toplamda 257 milyon 166 bin lira ödeme yapmış olacağız. Ödemelere bugün başlandı. Ramazan ayına girmeden ödemelerimizi tamamlayacağız. 1. sürgün toplamında ise 290 milyon lira ödeme yapılacak." şeklinde konuştu.

Sütlüoğlu, Çaykur tarafından üretilen Didi isimli soğuk çayda geçen yılla beraber 128 milyon adet satış miktarına ulaştıklarını ve soğuk çayda lider konumda bulunduklarını da sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar