Çaykur Didi'si tuttu, satışı 80 milyonu aştı

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geçen yıl piyasaya sürdükleri yeni ürünleri Didi'nin satışında 80 milyon adeti aştıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Çaykur Didi'si tuttu, satışı 80 milyonu aştı

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, geçen yıl piyasaya sürdükleri yeni ürünleri Didi'nin satışında 80 milyon adeti aştıklarını söyledi. Sütlüoğlu, "Bu içecekle piyasaya hızlı bir giriş yaparak lider olduk." şeklinde konuştu.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR Sosyal Tesislerinde, geride kalan 2013 yılı yaş çay kampanyası hakkında gazetecilere bilgiler verdi. 2013 yılı yaş çay kampanyasına sıkıntılı girdiklerini hatırlatan Sütlüoğlu, “Tek Gıda-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesinde mutabakata varılamaması sonucu sendikanın öncülüğünde bir grev yapılmıştı. Kampanya öncesi başlatılan bu grev nedeniyle kampanyaya girememe durumumuz vardı. 206 bin yaş çay üreticisini mağdur edecek olan bu greve işçilerimiz katılmayarak huzurlu bir yıl geçirmemizi sağlamıştır. Sene sonuna doğru ise Öz Gıda-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi imzaladık. 2009 yılından bu yana bekleyen 26 milyon liralık toplu iş sözleşmesi alacaklarını da işçimize ödedik.” dedi.

Kampanyayı erken açtıklarını ve bu sayede üreticilerden kaliteli yaş çay yaprağı satın aldıklarını ifade eden Sütlüoğlu, “Eerken açmanın yanı sıra yine devrim niteliğinde bir uygulama ile kampanyaya girdik. Randevulu çay alım sistemini devreye soktuk. Çayını satarken sıkıntı yaşayan üreticimizi bu sistem sayesinde rahatlattık. Randevulu çay sistemi ile özel sektör çay fabrikalarının ucuz çay almasının da önüne geçmiş olduk. Bu sistem öncesi üreticiden 60 kuruşa çay alan özel sektörler geçen yıl 1 liranın altında çay alamamıştır." diye konuştu.

Sütlüoğlu, organik çay tarımı konusuna büyük önem verdiklerini belirterek şöyle dedi: “2013 yılında organik alanlarımızı genişlettik. 60 bin dekar alanda organik çay tarımı yapıyoruz. Yaklaşık 10 bin üreticimiz 30 bin dekarda organik çay üretimi yapıyor. Bu üretici sayısı her geçen sene artıyor. Organik uygulamaya giren üreticilerimizin mağdur olmaması adına organik desteklemelerimizi sürdürüyoruz. Bölgemizi organik bir havzaya dönüştürmek adına çalışmalar yapıyoruz. Hedefimiz dünyanın en büyük organik havzasını oluşturmak. 2013’te 672 bin ton yaş çay aldık. Aldığımız bu çaydan 130 bin 400 ton kuru çay ürettik. Yaş çayın yüzde 60’ını biz, yüzde 40’ını özel sektör aldı. Rekoltemiz bir önceki yıla göre arttı. 2013 yılında toplam 30 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Göreve geldiğimde 6 bin 600 ton olan günlük yaş çay alma kapasitesini 7 bin 200’e çıkardık. Hedefimiz bu yıl günlük 7 bin 600 ton günlük yaş çay alışı yapmak. 133 bin 270 tonluk bir kuru çay satışı yaptık. Bu satışla rekor kırdık. Yüzde 15, 75’lik bir satış artışı oluşturduk. 50 ülkeye kuru çay ihracatı yapıyoruz. Bu ülkelere toplamda 4 bin 133 ton kuru çay ihracatı yaptık. 2013 yılında üreticimize 834 milyon liralık bir ödemeyi onları mağdur etmeyecek şekilde yaptık.”

DİDİ’DE BÜYÜK BAŞARI

Sütlüoğlu, Çaykur’un kuru çay üretiminin yanında geçtiğimiz yıl Didi isimli soğuk çay içeceğini de piyasaya sürdüğünü hatırlatarak, “Didi bizim yeni markamız, yeni evladımız oldu. Soğuk çayda büyük başarı sağladık. Satışlarımız 80 milyonu geçti. Bu içecekle piyasaya hızlı bir giriş yaparak lider olduk. Didi’yi bergomat, limon ve şeftali aromalı üretiyorduk. Artık çilek aromalı soğuk içeceğimiz de piyasadaki yerini almıştır. Hedefimiz bu yıl soğuk çayımızı dünyaya açmak, dünyada marka yapmak. Paketleme fabrikamızı İyidere’ye taşıyoruz. Önümüzdeki aylarda bu fabrikanın ihalesi yapılacak. 217 milyon liralık yatırım bedeli ile dünyanın en teknolojik ve kapasiteli paketleme fabrikasını kuruyoruz.” şeklinde konuştu.

Sütlüoğlu, ÇAYKUR’un özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar