Çayırova cam elyaf fabrikası'ndaki 460 işçi davul zurna eşliğinde greve başladı

Cam İşverenleri Sendikası ile Kristal-İş Sendikası arasında yürütülen 24. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde sonuç çıkmayınca örgütlü Kristal İş Sendikası, grev kararı aldı. 10 fabrikada uygulanan grev kararı nedeniyle...

Google Haberlere Abone ol
Çayırova cam elyaf fabrikası'ndaki 460 işçi davul zurna eşliğinde greve başladı

Cam İşverenleri Sendikası ile Kristal-İş Sendikası arasında yürütülen 24. Dönem Cam Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde sonuç çıkmayınca örgütlü Kristal İş Sendikası, grev kararı aldı. 10 fabrikada uygulanan grev kararı nedeniyle 5 bin 800 işçi bu sabah iş başı yapmadı. Çayırova’daki Cam Elyaf Fabrikası'nda çalışan 460 işçide davullu zurnalı greve çıktı.

Fabrika bahçesinde çekilen halayların ardından grev pankartının arkasında toplanan işçiler yolları kapatarak fabrikanın bulunduğu mahalleden E-5 kenarına kadar sloganlar ve alkışlar eşliğinde yürüdü. Mahalleli ve yoldan geçen araçlardaki kişiler de işçilere alkışlar ve kornalarla destek verdi. Davul zurna eşliğinde fabrika bahçesinde tur atan işçiler “Şişecam şaşırma sabrımızı taşırma”, “iş ekmek yoksa barışta yok” , “işçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganları ile kapı önüne geldi.

Grev eylemine Kristal İş Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Boğa, Kristal İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Orhan Koç, Petrol İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Türk Metal Çayırova Şube Başkanı Bilal Uça, Çelik İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç, Türk Metal Gebze ve Dilovası Şube Başkanı Uysal Altundağ, Türk Metal Gebze 1Nolu Şube Başkanı Şeref Özcan, STK temsilcileri katıldı.

Grevle ilgili sendikaların yaptıkları basın açıklamasında ilk sözü Kristal İş Gebze Şube Başkanı Orhan Koç aldı. Koç, "6 aydır gerçekleşen CİS görüşmeleri 20 Haziran sabahı grev ile neticelendi. Bizler hep şunu şöyledik, bizler masada kalemle, bu işi bitiririz, yeter ki, sırça köşklerde oturan işçinin halini unutmuş , işçiyi umursamaz bir hale gelmiş Şişecam yetkililerinin işçinin sesini duymasını istedik. Ama onlar yıllardan gelen deneyimimizi gözardı ederek çok büyük bir riske girdiler ve girdikleri bu süreç onlar açısından sonuçları çok ağır bir şekilde bitecek. Şişecam işçisi bundan on yıl öncesine kadar çok iyi ücretler alıyordu. Ama cama hayat veren cam işçilerinin saat ücretleri 4 lira 70 kuruşa kadar düştü. Bunun üzerine bize teklif edilen avansları onlara bırakıyoruz ve greve çıkıyoruz." dedi.

Kristal-İş Sendikası Mali Sekreteri Mehmet Boğa ise, "24. Dönem cam grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerimizde işe giriş ücreti, düşük ücretle çalışanlar için talep edilen iyileştirme zammı ve bazı parasal haklar konusunda anlaşma sağlanamadı. Ayrıca çalışanların iş güvenliği ve kazanılmış haklarımız konusunda da anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine de 10 cam fabrikasında 5800 işçi arkadaşımızla birlikte grev kararı aldık ve şimdide grevimizi uyguluyoruz."diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından işçiler halaylar ve davul zurna eşliğinde grev pankartını fabrikaya astı.

CİHAN

Yorumlar