Cari açık rakamları şaşırttı!

Cari İşlemler açığı Mart ayında, geçen senenin aynı ayına göre 1.58 milyar dolar artış göstererek 4.96 milyar dolara yükseldi.

Google Haberlere Abone ol
Cari açık rakamları şaşırttı!

Cari İşlemler açığı Mart ayında, geçen senenin aynı ayına göre 1.58 milyar dolar artış göstererek 4.96 milyar dolara yükseldi.


Merkez bankasının açıkladığı verilere göre, oniki aylık cari işlemler açığı, geçen senenin aynı dönemindeki 43.92 milyar dolardan, 45.5 milyar dolara çıktı.

Cari açık nedir?

Cari açık ülkeye giren ve çıkan döviz cinsinden paranın dengesini ifade eder.

Ülkede yapılan ithalat ve ihracat, (turizm, taşımacılık ve sigortacılık gibi ) hizmet ticareti ve yurt dışında çalışan Türk işçiler ve Ülkemizde çalışan yabancı işçilerin yol açtığı döviz transferlerinin dengesidir. Bu kalemler dış ticaret , dış hizmetler ve para transferleri sonucu ülkeye giren çıkan döviz oranlarını gösterir. Ülkeye giren döviz oranı ülkeden çıkan döviz oranına oranla fazlaysa cari fazla , bunun tam tersi ise cari açık olur.


Cari Açık Kur üzerindeki etkisi
Ülkenin ihracatını ve ithalatını etkileyen birçok denge vardır. Kur, bunların içinde en önemlisidir.

Döviz kurunun artması başta ithal malları azaltıp, ihraç malları yükseltmesi beklenebilir. Türkiye üzerine gerçekleştirilen araştırmalar, reel döviz kuru değişimlerinin dış ticaret açığı üzerinde etkili olabileceği ancak bu etkinin ithalat üzerinden gerçekleştiği ve reel döviz kuru değişimlerinden ihracata doğru bir nedensellik ilişkisine rastlanamadığı sonucunu doğruyor. Ekonomistler, son politik baskılarından dolayı T.C. Merkez Bankası’nın faiz artışına gösterdiği  dirence  karşın, iç talebe bağlı ithalat talebi sürerse cari açığı kapatmanın dahada güçleşeceğini ve cari açığın kurdan daha etkili olarak büyüme ve talep artışını etkileyeceğini vurguladı.

 Merkez Bankası Nisan Ayı’nda faiz artışı yapmamıştı!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu piyasaların heyecanla beklediği Nisan ayı toplantısında faizlerde değişikliğe gidilmediği açıklamıştı.Bu durumun cari açıktaki artışı tetiklemiş olabilirmi sorusu akıllarda soru işareti

Yorumlar